Зачестяват сигналите за измами с "майстори" на покриви

Проверете фирмата, намерете повече информация за нея
Обновена: 31 яну 2022 09:39 | 31 яну 2022 09:18, Ния Христова
108
Зачестяват сигналите за измами с "майстори" на покриви
Снимка: Pixabay

Зачестиха сигналите за измами с ремонти на покриви от мними майстори. Как можем да се предпазим от измами и какви са правата ни?

"Това не са редки случаи, има ги в практиката. Винаги е важно да направим подготовка, когато правим такива ремонти. Ако може да проверим фирмата, която ще извършва ремонта, да получим повече информация за нея. Това винаги помага. Когато се използва състоянието на клиента, това се нарича агресивна търговска практика. Това е, когато му се предлагат услуги, които не е поискал, или е в положение, в което не може да откаже", каза председателят на Сдружение за правна помощ на потребителите адвокат Димитър Деков в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той подчерта, че всички тези ситуации са уредени от Закона за защита на потребителите.
 
"Агресивните търговки практики са забранени. Човекът трябва да се обърне към най-близките си, след което да потърси и специализирана помощ - адвокат, КЗП. Когато възникне спор между потребител и търговец, обикновеният начин за решаване на спорове са пред съда, но често заради ниската стойност на този спор потребителите решават да не се занимават. Оставят го където е, защото повдигането на една съдебна процедура е достатъчно дълга и достатъчно скъпа, не оправдава повдигането ѝ при такъв спор", допълни адвокат Деков.
 
"Надявам се, че в България ще развием алтернативна система за решаване на потребителски спорове, която предлага бърза и ефективна защита на правата на потребителите. Тази процедура ще бъде евтина, възможно е да се направи и онлайн. Тя ще облечи не само потребителите, но и съдебната система", посочи още адв. Димитър Деков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
4
 
! Отговори
до 31 преди 2 години
Списък не може да се даде. Те постоянно сменят телефони и контактни лица. Има една голяма група за ремонти във ФБ. Само от малцинствата се рекламират за ремонти. Днеска с тоя профил, утре- с друг. Ще ги познаеш по снимките, но има и хитреци, които правят фейк профили със снимки на бели хора. Но елементарно се познава, че и те са мошеници. Ремонт само от реномирана фирма и плащане с карта след свършена работа, ако не можеш сам да си го направиш, това е.
30
0
 
2
 
! Отговори
до 29 преди 2 години
Е то явно е логично, че човекът си купува хладилници за различни къщи...
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По добре публикувайте списък с всички такива майстори и фирми. По полезни ще бъдете за обществото, вместо да пишете безсмислени статии.
28
0
 
4
 
! Отговори
До 29 преди 2 години
А ти не се ли досети, че става дума за различни имоти и домакинства, за които купувам хладилницитие, бе умник? И именно, защото са с 10 години гаранция избирам тях. Ех, че си ми хитрец.
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Купих си хладилник Либхер (четвърти за 3 години- винаги тях избирам)" - Не се ли досети че щом се налага да сменяш хладилника за по-малко от година, значи сигурно марката нещо не е читава. Аз имам хладилник и пералня Горение от 5 години вече и не ми трябва да ги сменям.
26
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Извинете, бай мангycтap прави покриви, ние ли не можем?!" - Пащаме на бай мангустар заради риска от падане. Ако покрива е нисък(къща на 1 етаж) и имаме пари да наемем скеле, може и без бай мангустар да минем.
25
0
 
4
 
! Отговори
Потърпевш преди 2 години
3 пъти ремонтираха покрива на едно апартаментче което имаме. Уж фирми наехме. Уж дават по 10 години гаранция. Разтича се на 2-та, 3-тата година. После фирмата изпълнител вече я няма. И да се съдиш пак не излиза сметката. Първо трябва да ги откриеш, второ стойността на сделката и мудната съдебна процедура обезсмислят евентуалните ползи от начинанието.
24
0
 
3
 
! Отговори
Shark преди 2 години
До до 22 Е така де, това имах предвид. Не се изразих правилно. Идеята е, че клиентът там е защитен, а тук сами си създаваме условия да ни лъжат.
23
0
 
4
 
! Отговори
до 22 преди 2 години
Трансакция се оспорва при плащане с кредитна карта, а не с превод. При всеки договор фигурира сметка на фирмата. Е, и?! Нищо не можеш да оспориш на превод. Можеш да оспориш трансакция, направена с карта (задължително кредитна, там сигурността е много по-голяма, защото оперираш с чужди пари, а не с твоите). Иначе за плащането на ръка е така. Пари на ръка не давам на никого, освен след свършена работа и срещу фактура.
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поради тази простичка причина в белия свят се плаща с кредитна карта. Затова и плащания "на ръка" или "по банка" не трябва да се толерират. Айде плати му с карта и да го видим как ще те измами. Дори гаранционно да протече покрива пак можеш да си вземеш парите елементарно, защото спорът се отнася до високо ниво, където в 90% от случаите всичко се решава в полза на купувача на услуга или стока.
21
0
 
4
 
! Отговори
Shark преди 2 години
И друго, в нормалните страни в договорът фигурира банкова сметка на фирмата-изпълнител и парите се превеждат по нея. Няма такова даване пари на ръка. И както се каза в предишен коментар, може да се оспори транзакцията. Изобщо хората в белите страни са го решили този проблем отдавна. Ние няма да откриваме топлата вода, трябва просто да приложим техните практики. И това е за всякакъв вид ремонтни дейности. Там никой не наема самозвани майстори за каквото и да било.
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма реална партия в България която да има програма как да се справи с индийците. АТАКА уж бяха такава партия, но като дойдоха на власт и станаха първи дружки с електората. Възраждане сега и те са такива мошеници. Докопат ли се до власста и стават съвсем различна партия.
19
0
 
7
 
! Отговори
до 10 преди 2 години
Както долу са ти казали- оспорване на трансакция. КЗП е безполезна комисия, неправеща нищо. Купих си хладилник Либхер (четвърти за 3 години- винаги тях избирам). Нищо общо с предните модели- шум от компресора ужасен. От магазина ми отказаха да ми върнат парите или да го сменят за друг, казаха да се обърна към Либхер. Либхер тотални пичове и решиха проблема, но междувременно оспорих трансакцията. Сега имам безплатен хладилник.
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И нито дума за това, че тази практика на "фирми" или хора уж ремонтиращи покриви е изцяло ромски специалитет?! Хващат някой предимно възрастен, излъжат го, развалят част от покрива и после почва рекета за по-голяма сума, от тоя , за която са говорили..Това е като нова версия на телефонните измами, също изляло техен специалитет
17
0
 
11
 
! Отговори
. преди 2 години
Обикновено КЗП не върши работа. Само бригада с винкели, тръби и бухалки може да спре нелоялната търговска практика на бригада на покриви от цветни строителни работницуи.
16
0
 
10
 
! Отговори
Пич преди 2 години
В момента в София да намериш "майстор" за каквото и да е било, който да си свърши работата както трябва, е направо късмет. Внимавайте особено ако работите с "майстори" намерени в Интернет. Около 80% прилагат една и съща схема - взимат капарото, появяват се един ден, и после не можеш да ги намериш вече. това е класически номер и се прилага масово. Дори и от платформа да си ги намерил, пак го правят този номер. Внимавайте.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Даваш аванс само ако парите на 100% са обезпечени и с подписан анекс да са блокирани от банката им. Ако нямат пари да обезпечават с скъпи имоти. После добавяте НЕУСТОЙКА със срок. Ако не ви актуват на дата им пишете по мейл да кажат причината и после на стд, чси и бам. Взимате им имота. И задължително в договор да има два мейла за комуникация. Пазите всяко писмо. Ако се правят на хитри и не отговарят. Това е "мълчалив отказ". Пак на съд и адвокат си наемате
14
3
 
4
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Това се случва, защото българинът е стиснат и гледа да мине тънко, ако може за без пари. И наема разни случайници от ромски произход, които хал хабер от ремонт на покриви нямат. Нито договори се подписват, нито нищо. Това им развързва ръцете и те започват изнудвания и некачествена работа. В нормалните страни за такава работа се наема фирма, прави се договор, в него фигурират всички данни на фирмата с клаузи за гаранция и обезщетения. То и тук може ама *** не дава пари. После други виновни
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Покрай пандемията купихме разкошен имот до София. 350м2, бански стил, много скъпо строителство- 20см вата, камък, окачени фасади. Строена от милионери преди 25 години. Хубаво, но искаше основен ремонт. С жена (тя е HR, а аз- ръководител на програмисти) сами сами всичко си направихме. Не може човек да я познае вътре. ВиК, електро, настилки, стени, тавани. Всичко. Лукс тотален. И покрива сами си направихме. Извинете, бай мангycтap прави покриви, ние ли не можем?! Елементарно с помощ от приятел...
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С такива индивиди изобщо не може да има търговски взаимотношения, защото често нямат реални фирми, а дори и да имат, не ти дават договор. Видите ли ги че са от онзи етнос, изобщо не им вярвайте и на една дума и не им давайте и стотинка.