Правнук на Гоце Делчев: Всички от семейството са се определяли като българи

Пренасянето на костите му в Македония е едно от нечовешките действия след Втората Световна
5 фев 2022 21:22, Анисия Иванова
262

150-тата годишнина от рождението на Гоце Делчев засега не успя да обедини политиците от България и Северна Македония. Националната му принадлежност остава един от спорните въпроси в отношенията между двете държави. В предаването "Брюксел 1" един от роднините на Гоце Делчев заяви, че всички от семейството му винаги са се определяли като българи, а костите му е време да се върнат в България.

Спорът за етническа принадлежност на Гоце Делчев е излишен, казва един от наследниците на един от главните апостоли на македонското освободително дело. Българският диригент маестро Христо Христов е роднина на Гоце Делчев. Той е правнук на най-малкия му брат. Христов казва, че Гоце Делчев сам се е определял като българин.

"Дали на някого му харесва, или не това си е негов проблем, но човекът си е казал аз съм българин, той даже на писма се самоопределял и да не забравяме, че Гоце Делчев не е Исус Христос, които да е спуснат от небесата, той си има татко и майка, както си има и братя, и сестри", каза правнукът Христо Христов.  

Според него пренасянето на костите на Гоце Делев в църквата Свети Спас в Македония е едно от нечовешките действия след края на Втората Световна война.

"От това, което съм чувал от вкъщи, аз още не съм бил роден по това време, но това е един от най-мрачните моменти в историята на 20 век. Най-нормалното нещо е едно семейство да си тачи неговите починали и да може да каже Бог да прости", разказа правнукът.

В същото време от ВМРО поискаха костите на героя да бъдат върнати в дома на македонските българи в София, където са били съхранявани до 1946 година. Те обаче са предадени на Северна Македония от тогавашните власти.

"Това, което извършват комунистическите власти тогава, е едно огромно национално предателство. Македонският дом, които е построен именно от българи, които са бежанци от Македония, са пренесени костите на Гоце Делчев от Егейска Македония и са били на този етаж в тази сграда, там последно са били в дървен саркофак", посочи Юлиян Ангелов от ВМРО.

Освен костите на Гоце Делчев, архивът, библиотеката и музейната експозиция за Гоце Делчев също са били предадени на Северна Македония.

Цялото интервю на Милена Милотинова с правнука на Гоце Делчев е излъчено в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR на 5 февруари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Веселинъ 7112136860 Има и друг вариант ако искаш. Както Германия беше разделена на 2 така и България със югославска и гръцка армии и зад тях СССР и Англия. Делчев е в София но там е Сърбия и всички учат српски език. Това по-добре ли е. Или както Унгария е без Войводина и без Трансилвания отиват за Сърбия и Румъния и сега няма как да си ги върне или Кукуш за Гърция и грците ще пкат на гроба му.
35
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те са се определяли като българи, но русофилите и *** насилствено са ги определили като македонци. Гнусна, противна, предателска история.
34
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Мислете бе Много точно. Гроба на ГД в Скопие е най-правилно на Георги Димитрив за да съхрани памет за ГД, който е българин. Там е югославска територия и ето че така се е запазила памет за българите там и макетата може сега да плюят но това само показва че не могат да направят нищо и ГД е българин в Скопие. Значи поне доказва, че в Македония е имало и ще има българи като Гоце Делчев и не е изгубена напълно.
33
9
 
7
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Това би следвало да постави край на дискусиите. Ясно е,че Сталин извършва едно уникално престъпление към България. Без заповед на Сталин костите на Гоце никога нямаше да отидат там,където са сега. Не комунистите,а Сталин е черният играч в случаят. Георги Димитров съвсем не бе любимец на Сталин. Сталин уби Георги Димитров,защото последният искаше да сме част от Югославия като по този начин имаме трамплин за съхранение на Българщината в Македония. Сталин е убиецът на Георги Димитров.
32
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А дали е имал парички за ток и парно?
31
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скопчани се чудили кой национален герой да откраднат, чудили се.. и сбъркали, щото за Гоце има прекалено много доказателства. Е, те и с Александър Македонски сбъркаха. Въобще - нямат късмет в краденето и това е.
30
6
 
20
 
! Отговори
Преброяване преди 2 години
ПРИ ПРЕБРОЯВАНЕТО 1910 година в ОБЛАСТ МАКЕДОНИЯ НЯМА МАКЕДОНЦИ, А 95% БЪЛГАРИ. ДОКУМЕНТИРАНО.
29
4
 
6
 
! Отговори
До 38 преди 2 години
Просто е. Ако Тракия беше останала Извън пределите на Родината и идваха в майка България бежанци оттам - то щеше да има и ТРАКИЙСКИ ДОМОВЕ, А НЕ МАКЕДОНСКИ Дом.
28
2
 
8
 
! Отговори
До 30 преди 2 години
То по твоята логика и България сега нямаше да е БЪЛГАРИЯ, А само Княжество България и Източна Румелия, защото така искат Другите! Е няма да стане Твоята! Руснак ли си? Основно Русия е била ПРОТИВ СЪЕДИНЕНИЕТО.
27
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Костите на човека е най добре да са си там където се е родил.
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
26 Само като им чуеш фамилиите, разбираш, че са българи.
25
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези, които твърдят, че Гоцев Делчев е македонец, трябва да пристъпят към сериозно лечение при психиатър. Както и техните ментори.
24
6
 
12
 
! Отговори
Смешник преди 2 години
Българин е и те са българи там е и българия!
23
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Костите Е и? Делчев е роден в центъра на Македония. Сражавал се е главно на македонска територия и затова са счели че там е гроба. Освен това Югославия като победителка е искала да бъде забранен четите на ВМРО в България като част от мирния договор и България не трябва да има претенции към Македония и нейната история и са поискали Гоце Делчев. Победена държава няма думата и под диктат както Стамболийски. Ако искат ще я разделят на парчета и няма да им мигне а не гроб
22
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Костите на Георги Делчев - Гоце трябва да бъдат върнати в България.
21
6
 
22
 
! Отговори
Мислете бе преди 2 години
Ако Гоце Делчев беше погребан и останал в България, македонистите щяха да си измислят друг войвода, който да митологизират и около който да изградят нацията си. Щяха да откраднат друг революционер, такива имаме много.
20
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Скопие са си сърби.Те са дошли там последните сто години.Преди ги е нямало било е населено с гърци,българи ,турци ,евреи.
19
3
 
10
 
! Отговори
Влади преди 2 години
Боят и насилието променят човека и народа , въобще. С македонците не сме живели заедно от 1878г. Тях са ги мачкали турци, сърби, югокомунисти. Нас също, а и накрая също *** -комунисти. Както у нас с бой и насилие са въвели комунизма, особено в селата, така е било и в Македония - който се нарече българин е бил тормозен, убиван или поне дискриминиран. А ние сме се отрекли от тях поне 3 пъти - 1903, 1929 и 1946 година. Как да са българи? Боли, но е истина.
18
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи Кукуш отново трябва да стане българска територия. Дреме ми за РСМ. Искаме си Южна Македония и беломорска Тракия!
17
5
 
10
 
! Отговори
Костите преди 2 години
...на Гоце са предадени на България поради огромната му дейност и всеизвестният му български произход. Но *** от БАН по онова време го предават на Македония, понеже се борил за тяхното освобождение. Ми той и Яворов се е борил за Македония, но него не могат да го обявят за македонец, защото знаят, че е роден в Чирпан. А Георги е роден в Кукуш, сега в Гърция. Просто много БЪЛГАРИ от всички области са се борили за освобождението на географската българска област Македония.