Правнук на Гоце Делчев: Всички от семейството са се определяли като българи

Пренасянето на костите му в Македония е едно от нечовешките действия след Втората Световна
5 фев 2022 21:22, Анисия Иванова
262

150-тата годишнина от рождението на Гоце Делчев засега не успя да обедини политиците от България и Северна Македония. Националната му принадлежност остава един от спорните въпроси в отношенията между двете държави. В предаването "Брюксел 1" един от роднините на Гоце Делчев заяви, че всички от семейството му винаги са се определяли като българи, а костите му е време да се върнат в България.

Спорът за етническа принадлежност на Гоце Делчев е излишен, казва един от наследниците на един от главните апостоли на македонското освободително дело. Българският диригент маестро Христо Христов е роднина на Гоце Делчев. Той е правнук на най-малкия му брат. Христов казва, че Гоце Делчев сам се е определял като българин.

"Дали на някого му харесва, или не това си е негов проблем, но човекът си е казал аз съм българин, той даже на писма се самоопределял и да не забравяме, че Гоце Делчев не е Исус Христос, които да е спуснат от небесата, той си има татко и майка, както си има и братя, и сестри", каза правнукът Христо Христов.  

Според него пренасянето на костите на Гоце Делев в църквата Свети Спас в Македония е едно от нечовешките действия след края на Втората Световна война.

"От това, което съм чувал от вкъщи, аз още не съм бил роден по това време, но това е един от най-мрачните моменти в историята на 20 век. Най-нормалното нещо е едно семейство да си тачи неговите починали и да може да каже Бог да прости", разказа правнукът.

В същото време от ВМРО поискаха костите на героя да бъдат върнати в дома на македонските българи в София, където са били съхранявани до 1946 година. Те обаче са предадени на Северна Македония от тогавашните власти.

"Това, което извършват комунистическите власти тогава, е едно огромно национално предателство. Македонският дом, които е построен именно от българи, които са бежанци от Македония, са пренесени костите на Гоце Делчев от Егейска Македония и са били на този етаж в тази сграда, там последно са били в дървен саркофак", посочи Юлиян Ангелов от ВМРО.

Освен костите на Гоце Делчев, архивът, библиотеката и музейната експозиция за Гоце Делчев също са били предадени на Северна Македония.

Цялото интервю на Милена Милотинова с правнука на Гоце Делчев е излъчено в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR на 5 февруари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мой най-близък приятел, за жалост вече покойник, е внук на сестрата на Гоце Делчев.Бих искал да видя този, дето би му казал, че Гоце е македонец! Приятелят ми и по двете линии произхожда от българи от областта Македония! Почина в САЩ като българин! Блестящ инженер! Знаеше отлично руската, френската и американската литература и говореше великолепно тези езици! Единственият, когото познавам, прочел целия Достоевски!
55
3
 
14
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Макетата са един вид сръбски еничари ! Жал ми е за тях , ама нищо не може да се направи :(
54
4
 
8
 
! Отговори
Комшията преди 2 години
Тия наши братя толкова са им промили мозъците , че и от собствените си майки ще се отрекат.
53
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко жалка държава е БЮРМ, за да счита чужди царе и революционери за свои национални герои?
52
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те са се определяли като българи, както и самият Гоце Делчев, само че в БЮРМ им отнемат това право на самоопределение. Предполагам за тях това правило не важи.
51
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
,,...защо майката на Гоце се казвала Султана..." Защото 500 години са космическо време и много християни доброволно са приемали исляма и си слушали турски имена.Ако руснаците не са им мьтили главите и не ги заставили да вьстанат(за да имат повод да се опитат да окупират ,,Стамбул" и Проливите) до ден днешен нямаше да останат никакви ***,срби,макета и т.н.
50
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бугарската влада, коашто има чисти завоувачки намери спрема Македониа, штом е почне да дава пари, е знае како да а исползува со таа помош создадената состоба на работите внатре; таа нема да се задоволи со некакви платонски чувства, туку е сака реални привилегии... Повторувам, ударот е биде страшен! (Гоце на собранието во Софиа, март 1901 год.)
49
2
 
7
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
Гоце е убит на 21 април стар стил 1903 год малко над с. Баница Серско, в сражение срещу турците. И ДО СЕГА ЧАСТ ОТ КОСТИТЕ МУ - ОТ ГРЪДНИЯ КОШ СА ТАМ, А ВТОРИЯТ МУ ГРОБ Е В СКОПИЕ, ПРЕДАДЕН ОТ БРП / КОМЕНИСТИ/ В 1946 ГОД ПОД ДАВЛЕНИЕТО НА СТАЛИН И ТИТО. В с. Баница, което 1943г. е било в пределите на България, има паметник на ВСИЧКИ убити българи 1903год. И там пише:" В памет на всички, които се сражаваха за обединението на Македония към майка България". Това може да се провери и днес!
48
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гроба засега не е оскверняван поне засега и поне докато макетата се кълнат че го обичат не виждам проблем. Отделен въпрос е че в Скопие няма как да избягат от много неудобни въпроси. Напр. как българи а не македонци ще се бият с турците като не е тяхна земя по логиката на сегашните македонисти. Тогава излиза че и Гоце Делчев и другите българи са се били или за независима Македония или са окупатори и фашисти. Което няма логика. Дори независима ако е мк, значи бг е братска на мк, а те ни мразят.
47
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човека даде интервю и на македонска тв и им,, че той българин и всички в родната му са били българи. Изключително стойностен човек.
46
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно ми е как са си вярвали че са антични гърци, които после някак преливат в антични славяни, които после някак са в предвлите на България, ама не точно, щото те на ум са македонци още от хиляда години преди новата ера, накрая - след четири хиляди години мъчения, най-накрая основават своя държава. И след 25 години й сменят името. Хахахах. Божкееей, тия и хапчета няма за тях, медицината е безсилна!
45
5
 
8
 
! Отговори
Ама то преди 2 години
Изобщо имало ли е там революционери, които да не са се самоопределяли българи ?
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мисирче, тогава не е имало днешната Северна Македония, а СР Македония в състава на СФРЮ! Пише се саркофаГ! Фак е друго неща, май за него си мислила, докато си "работила"!
43
5
 
9
 
! Отговори
аа1830 преди 2 години
Северномакедонците ги гони някаква национална шизофрения. Първо разбират се за взаимно честване, после излиза шефа на историческата им комисия и казва, че това е политическо решение. Външният им министър заявява - Г. Делчев e исторически въпрос и докато историците не се разберат, не може да има взаимно честване. Тяхната историческа комисия обаче иска да се спре работата ъа две години, за да се разберат политиците.....
42
4
 
7
 
! Отговори
Въх преди 2 години
Горките..... северномакедонски историчари !
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За 1945 г. все тая ако няма гръцки войници има на Англия и на Турция. Влизат и разделят България. Тогава е както сега с Украйна и Русия се бият а после НАТО ще сложат санкции или ще обявят руското население за украинско но след като са се избили взаимно. В 1945 г. България и СССР се бият с Германия а после като ги изгонят Англия вкарва армия и обявява българите за гръцки славяни или македони.
40
4
 
3
 
! Отговори
СЕВЕРОМАКЕДОНЕЦ преди 2 години
До Анонимен 40Първо започна българската управляваща класа която се съгласи с името на областта Македония, а не западна България за да чопне Солун, после бисексуалния Кобург и камарилата му която сключи договор за разделяне на Македония с Гърция и Сърбия, за да прилапа Стамбул и допусна сръбска църква в Скопие, а когато получи Източна тракия и излаз на беломорието и Одрин вместо да гои усвои нападна съюзниците си сам срещу всички, а и използваше ВМРО за политически терор в България и още....
39
4
 
14
 
! Отговори
сррго преди 2 години
стига с тези простотии и аванта на сръбските ***.политици и други организации да искат костите обратно в България , а дяволите съборили и поругали българските гробове от войната да ги възстановчт иначе ЕС през крив макарон.
38
4
 
14
 
! Отговори
Свети Георги преди 2 години
Кукуш си е бил български град, докато гърците не са го унищожили. ЗА СРМ не ми се говори. И стига вече.
37
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Нелепо Не е приятно но каква вина има Георги Димитров че в Скопие мразят българите както и ако беше в Кукуш.