Правнук на Гоце Делчев: Всички от семейството са се определяли като българи

Пренасянето на костите му в Македония е едно от нечовешките действия след Втората Световна
5 фев 2022 21:22, Анисия Иванова
262

150-тата годишнина от рождението на Гоце Делчев засега не успя да обедини политиците от България и Северна Македония. Националната му принадлежност остава един от спорните въпроси в отношенията между двете държави. В предаването "Брюксел 1" един от роднините на Гоце Делчев заяви, че всички от семейството му винаги са се определяли като българи, а костите му е време да се върнат в България.

Спорът за етническа принадлежност на Гоце Делчев е излишен, казва един от наследниците на един от главните апостоли на македонското освободително дело. Българският диригент маестро Христо Христов е роднина на Гоце Делчев. Той е правнук на най-малкия му брат. Христов казва, че Гоце Делчев сам се е определял като българин.

"Дали на някого му харесва, или не това си е негов проблем, но човекът си е казал аз съм българин, той даже на писма се самоопределял и да не забравяме, че Гоце Делчев не е Исус Христос, които да е спуснат от небесата, той си има татко и майка, както си има и братя, и сестри", каза правнукът Христо Христов.  

Според него пренасянето на костите на Гоце Делев в църквата Свети Спас в Македония е едно от нечовешките действия след края на Втората Световна война.

"От това, което съм чувал от вкъщи, аз още не съм бил роден по това време, но това е един от най-мрачните моменти в историята на 20 век. Най-нормалното нещо е едно семейство да си тачи неговите починали и да може да каже Бог да прости", разказа правнукът.

В същото време от ВМРО поискаха костите на героя да бъдат върнати в дома на македонските българи в София, където са били съхранявани до 1946 година. Те обаче са предадени на Северна Македония от тогавашните власти.

"Това, което извършват комунистическите власти тогава, е едно огромно национално предателство. Македонският дом, които е построен именно от българи, които са бежанци от Македония, са пренесени костите на Гоце Делчев от Егейска Македония и са били на този етаж в тази сграда, там последно са били в дървен саркофак", посочи Юлиян Ангелов от ВМРО.

Освен костите на Гоце Делчев, архивът, библиотеката и музейната експозиция за Гоце Делчев също са били предадени на Северна Македония.

Цялото интервю на Милена Милотинова с правнука на Гоце Делчев е излъчено в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR на 5 февруари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
5
 
2
 
! Отговори
Какса СЕ ОПРЕДЕЛИЛИ? преди 2 години
Имат ли неопходимити... държавни нотариални...със съответнити пичати...
15
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Анонимен 4 Българи се борят и днес но НАТО не дават бяло море без война . България е победена държава след ВСВ а Югославия не. България се счита за окупатор а Югославия и Гърция победителки. Само СССР подкрепя България за излаз на бяло море, а НАТО са против. И Тито опитва да расшири Югославия за сметка на България и Гърция но благодарение на БКП и КПСС България остава цяла.
14
7
 
27
 
! Отговори
До Анонимен 4 преди 2 години
Както много българи са се борили и за беломорска Тракия. Македония е една географска област, както Мизия и Тракия, населена главно с българи. Въртоглавите създават македонска нация по заръка на Сталин, защото хърватинът Тито добре си изиграва картите и когато трябва да отиде в Москва отива само нашата пияница Димитров и знаеш какво му се случва
13
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пренасянето на костите му в Македония е едно от нечовешките действия след Втората Световна. Гоце Делчев е трябвало да бъде погребан в родния гроб на майка му в Кукуш още преди 1944 г. който е върнат на България. След 1944 г. СССР подкрепя България за излаз на бяло море но Англия не и иска от България да се изтегли до предишните граници и Кукуш и бяло море се връщат в Гърция. И Тито обещава автономия на Скопие но после вкарва армията и не дава автономия на Македония.
12
6
 
8
 
! Отговори
Асан!!? преди 2 години
Рашков, къде си? Самосезирай ДАНС за антибългарска пропаганда
11
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Етнически българин от област македония, кое не е ясно?7
10
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По Гоце делчевско време Македония е била населена от българи,гърци,турци,евреиОчевадно е че не е бил грък ,турчин нито евреин.Остава едно да е бил българин.
9
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Георги Делчев / Гоце/ е също като Ернесто Гевара / Че/ - Че е Аржентинец, но е най- известен с участието си в Кубинската революция! В КУБА ГО БОГОТВОРЯТ, НО НЕ ГО ОБЯВЯВАТ ЗА КУБИНЕЦ. ПРОСТО СЕ ПРИДЪРЖАТ КЪМ ОБЕКТИВНАТА ИСТИНА.
8
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Делчев се е изяснил като етнически българин, всякакви интерпретации са излишни.
7
5
 
7
 
! Отговори
Козъгъзъ преди 2 години
Алиосман (абдулах) син на Стоян, внук на Иван и вечен срам за прадедите си, също като мен.!.
6
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Гоце Делчев знаеше, че България един ден ще я управляват канадски клоуни, щеше да организира циркове, вместо бунтовнически чети.
5
5
 
9
 
! Отговори
ЕНИЧАРИ.. преди 2 години
днес управляват и в България.........ОФ-РАДЕВ =. БСП.. ДБ.. ИТН.. ПП.. ДС /БКП.....
4
7
 
35
 
! Отговори
Агент Гоце преди 2 години
Човека каза, че Гоце Делчев е имал майка, баща. Да проверят от къде идват и какви са по националност.
3
9
 
26
 
! Отговори
От бореца преди 2 години
Георги (умалително гоце) Николов Делчев, ***!
2
14
 
11
 
! Отговори
Aliosman преди 2 години
Оставете човека на мира. Какво му местите костите? Милият приживе не е пътувал толкова. Прости хора, ей.
1
31
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как така българин, а същевременно се чувствал македонец и се борел за свободна македония. Не разбирам.