От града към село - обърнахме тренда заради пандемията и скъпотията

Близо 100 000 души са предпочели селския живот през 2020 г.
15 фев 2022 07:03, Александър Попов
203
От града към село - обърнахме тренда заради пандемията и скъпотията
Снимка: БГНЕС

Високите цени на имотите в градовете и пандемията зададоха тренда хората да се местят от градовете към селата. Почти 100 хил. души са направили този избор през 2020 г. , откогато е последната подробна статистика, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Най-голямо териториално движение има по направлението "град - село", като на този сегмент се падат почти половината (48,4%) от мигриралите хора, които са 197 242 човека.

Следва направлението "град - град" (29,9%) и "село - град" (15,3%).

Най-голям брой от преселващите се в страната през по-миналата година са избрали за ново местоживеене област Пловдив - 21 320 души. Областите с най-големи относителни дялове в миграционния поток към област Пловдив са София (столица) - 7,7%, Пазарджик - 4% и Смолян - 3,7%.

"Заселването на хора в селата и другите малки селища около големите градове е субурбанизация", обясни за "Монитор" доц. Надежда Илиева от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

"От доста време много ясно си личи нарастването на населението на селата, разположени край големите градове. Процесът е най-характерен за района около София. Увеличаването на хората заселили се около столицата се наблюдава главно по протежение на основните входно-изходни артерии на града. Субурбанизацията е повлияна от няколко фактора. Единият са високите цени на имотите в София и някой от най-големите градове. Вторият е, че вече все повече семейства търсят екологично чиста среда. Третият е влиянието на пандемията, когато се видя, че много хора могат да работят дистанционно от къщи. Дори в периоди на затихване на пандемията голяма част от служителите не се връщат в офисите. Така фирмите спестяват разходи и много от работодателите оставиха хората да си работят от къщи, защото у нас почти няма проблеми с осигуряването на високоскоростен интернет. По Черноморското крайбрежие пък субурбанизацията е свързана с развитието на туризма", поясни тя.

По думите й, неслучайно е и поскъпването на недвижимите имоти в тези зони около големите градове.

През 2020 г. двадесет и четири области имат положителен механичен прираст. Най-голям е регистрираният в областите София (63 промила), Перник (26,6 промила), Кърджали (23,2 промила). С намаление на населението в резултат на отрицателния механичен прираст са областите София (столица) (-11,9 промила), Сливен (-2,2 промила), Смолян (-1,7 промила) и Велико Търново (-0,1 промила).

Лицата, които са сменили местоживеенето си от чужбина в България, или потокът на имигрантите, включват български граждани, завърнали се в страната, както и граждани на други държави, получили разрешение или статут за пребиваване в страната. През 2020 г.

37 364 души са променили своето обичайно местоживеене от чужбина у нас. Сред дошлите да живеят в страната 34,2% са във възрастовата група 20-39 години, а 32.3% са на възраст 40-59 години. Делът на най-младите имигранти (под 20 години) е 13,6%, а на най-възрастните (на 60 и повече години) - 19,9%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пандемията промени всичко. Сума компании затвориха офисите си, други търсят само Remote хора. Всичко е друго. Светът е друг. Логично, който имаше възможност, избяга от града. И ние направихме така. Чарът на града е в центъра му- култура, трафик, красиви сгради. Отскачаме за 4-5 дни месечно там (пазим си апартаментите, не сме ги продали) и това е. Къщата ни е на 30мин с кола от центъра на София. Огромен двор, басейн. Токът не спира, *** няма наоколо. Почти само млади хора.
127
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората си мечтаят за селското спокойствие и чар, но получават отдалчено жилище в нищото покрай някое село и много часове излишно висене по околовръстните пътища от и за вкъщи.
126
1
 
5
 
! Отговори
до 119 преди 2 години
Имах предвид, че хората работят през собствена компания за друга. Накратко- по друго счетодовно перо се плаща и ако си на заплата ще взимаш 10к, ако си през външна компания- 40к.
125
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къщата на село е голям кеф. С детенце на две и малко сме, преди година взехме една къща на 30км от София. Е не ни се ходи в града вече- само тук си стоим. Много е влагано в нея на времето, чудесен имот е- камък, изолация- абе разкош. И ние вложихме доста и за 4-5 месеца сами я оправихме с жена ми и сега пей сърце. Кеф голям е да има къде да избяга човек от града. Особено, ако човек може да си работи дистанционно, супер е. Из съседите има много млади хора- абе разкошно е. Пожелавам на всекиго!
124
13
 
2
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 2 години
Шопите тарикати се пазарят като евреи за цена на нощувка лятото. Не идвайте! Отстъпка правят за 5+ нощувки в градчето. Ако поморийския кмет запаза паркинга безплатен, елате с дом на колела за най-еФтино!!!
123
4
 
21
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 2 години
Аз живея в село Банкя и съм си много добре там! Не ми трябва ни Барселона ни Палма де Майорка!
122
14
 
7
 
! Отговори
Смело на село! преди 2 години
Скоро ще се хванем за зелено, но не за краставици. Те не се пипат. Все пак, филията с мас дава прекрасен старт. Който не оцелее, гушва босилека за жалост. Така е при уродливия капитализъм по български. Който избяга преди време навън, вече си уреди живота. Някои купиха апартаменти тук даже със спестените парички, за да ги дават под наем на многознайковците драскащи тук. На печелившите ЧЕСТИТО!
121
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сигурност,безопасност,полиция,лекар,бърза помощ,поща,аптека,детска градина...
120
4
 
6
 
! Отговори
Селски тарикат преди 2 години
До SharkКакво ти пречат хората от селата които идват да живеят в Пловдив,това че имат повече пари от теб ли или че работят по добре от теб и заемат твоето работно място което не заслужаваш с мрънкането си по цял ден,или с това че имат по няколко жилища част от които дават поднаем на децата ти които не могат да си позволят свое жилище а в двустайната ти панелка е вече тясно за тях
119
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименСелата около София вече станаха пренаселени,там и цените са високи,много по-високо от колкото в София защото се населиха с хора с пари,няма конкуренция на повече магазини и те дерат яко и с храни и с всичко,а тръгнеш ли на пазар в града ,те удрят с горивата .Инфраструктурата е такава че се получават нон стоп тапи и задръствания ....
118
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някои хора не правят разлика между село и село. Селата около София не са баш села, нито вилните зони и подбалкански местности.Който се е събуждал на село знае, че всеки един момент може да спре тока за няколко часа, постоянно се търпи кучешки лай (то и в София е така), пияниците в местната кръчма, местния дерибей, който държи кооперацията и е гъст с кмета, *** с каруци, комбайните и тракторите, мръсотията и разбитите пътища, вечна миризма на кравешки тор,риск да те ограбят и убият и т.н.
117
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Истината - Прости ми, ама нямаше толкова много начин, допреди 6-7 години. Ти си с професията, занеш си хората, знаеш си индустрията. Ама ако беше едно просто момче на село, дето няма пари, не за университет, ами за гимназията и се налга, да бачкаш в някое стопанство за 500 лева, че да не умреш от глад, нямаше да ти е толкова лесно. Градът, може да е всякакъв, ама вече в Била по 1500 лева, в Лидл по 1700 имат. Не, не са толкова много, ама пред оная мизерия на село, си е друг живот.
116
3
 
32
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Аз избягах от София на село, а не просто на село ами в т.нар провинция. Не знам какъв мазохист трябва да си да теглиш кредит, да продадеш каквото имаш за да се навреш в някаква панелка и да слушаш ремонтите и чалгата от съседите! Винаги има начин да се реализираш, да имаш доходи и т.н - местенето в София не е решение....20 -25г кредит...това живот ли е...
115
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се чете "група програмсити заработиха дистанционно и си накупиха стари сеслки къщи".
114
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 136 - Спри се с тая усмивчица, дето казва "аз умен, дргутие прости", че е ... жалко. Казах ти вече - повечето нямат достатъчно земя да се издържат, а много ги притискат местните мутрофеодали. Ти като си роден в град, имал си връзки и сега имаш прфесия, много лесно, да плюеш.
113
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 131 - Защото чемята им често е по 20-30 дка, което просто не стига, а ако имат повече, някоя мутра им е "направила предложение за аренда, на което не може да откажат". Демек - мутрягата плаща 30-60 лева, субсидията "избива" разходите, ония вади стотина лева на декар, а ти трябва да си благодарен, че си взел 40 и не си в болницата след побой. А и работа на село ... АХАХАХАХ! Да, успех!
112
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"малки селища около големите градове" - Четете внимателно и не ми пишете глупости! Това не са "села", а са си села, репвърнати в предградия. Работата е, че цените там гонят или дори бият средните за градовете, защото се юрнаха много народ.
111
1
 
3
 
! Отговори
Shark преди 2 години
До 129 Е точно за тези "пловдвичани" говоря де. Да си се връщат на село!
110
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Провинциалист - Еми виж - те тука едни се изкарват, че са мега богати и живеят в някакви съвременни села, дето не са села, ами са "хъб" за новобогаташчета, които ще ти кажат, колко по-добри са от тебе и мене.
109
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Shark - Умният човек, ще намери как да изкарава пари от всяка ситуация. Мене много ме радваше, когато работих с един "пловдивчани", как ходиха по чалготеките всеки втори ден. И какво направих? Ами организирах им няколко чалга паритата. За привилегията, да видиш известна певачка дето поименно да ти изпее песничка, даваха по 200 лева!!! ХАХ! Единия се оплакваше, че детксата градина скъпа, ама с неговата щракат с пръсти на гюбеци. Ако не вадих пари от друго, щях се преместя в тоя бизнес.