От града към село - обърнахме тренда заради пандемията и скъпотията

Близо 100 000 души са предпочели селския живот през 2020 г.
15 фев 2022 07:03, Александър Попов
203
От града към село - обърнахме тренда заради пандемията и скъпотията
Снимка: БГНЕС

Високите цени на имотите в градовете и пандемията зададоха тренда хората да се местят от градовете към селата. Почти 100 хил. души са направили този избор през 2020 г. , откогато е последната подробна статистика, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Най-голямо териториално движение има по направлението "град - село", като на този сегмент се падат почти половината (48,4%) от мигриралите хора, които са 197 242 човека.

Следва направлението "град - град" (29,9%) и "село - град" (15,3%).

Най-голям брой от преселващите се в страната през по-миналата година са избрали за ново местоживеене област Пловдив - 21 320 души. Областите с най-големи относителни дялове в миграционния поток към област Пловдив са София (столица) - 7,7%, Пазарджик - 4% и Смолян - 3,7%.

"Заселването на хора в селата и другите малки селища около големите градове е субурбанизация", обясни за "Монитор" доц. Надежда Илиева от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

"От доста време много ясно си личи нарастването на населението на селата, разположени край големите градове. Процесът е най-характерен за района около София. Увеличаването на хората заселили се около столицата се наблюдава главно по протежение на основните входно-изходни артерии на града. Субурбанизацията е повлияна от няколко фактора. Единият са високите цени на имотите в София и някой от най-големите градове. Вторият е, че вече все повече семейства търсят екологично чиста среда. Третият е влиянието на пандемията, когато се видя, че много хора могат да работят дистанционно от къщи. Дори в периоди на затихване на пандемията голяма част от служителите не се връщат в офисите. Така фирмите спестяват разходи и много от работодателите оставиха хората да си работят от къщи, защото у нас почти няма проблеми с осигуряването на високоскоростен интернет. По Черноморското крайбрежие пък субурбанизацията е свързана с развитието на туризма", поясни тя.

По думите й, неслучайно е и поскъпването на недвижимите имоти в тези зони около големите градове.

През 2020 г. двадесет и четири области имат положителен механичен прираст. Най-голям е регистрираният в областите София (63 промила), Перник (26,6 промила), Кърджали (23,2 промила). С намаление на населението в резултат на отрицателния механичен прираст са областите София (столица) (-11,9 промила), Сливен (-2,2 промила), Смолян (-1,7 промила) и Велико Търново (-0,1 промила).

Лицата, които са сменили местоживеенето си от чужбина в България, или потокът на имигрантите, включват български граждани, завърнали се в страната, както и граждани на други държави, получили разрешение или статут за пребиваване в страната. През 2020 г.

37 364 души са променили своето обичайно местоживеене от чужбина у нас. Сред дошлите да живеят в страната 34,2% са във възрастовата група 20-39 години, а 32.3% са на възраст 40-59 години. Делът на най-младите имигранти (под 20 години) е 13,6%, а на най-възрастните (на 60 и повече години) - 19,9%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм бил в такова село, за което сте се размечтали. Ама е в друга страна и къщите, са колкото 3 панелки в София.
147
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 162 - Ще го напишеш бавно, защото си бавен :)
146
0
 
5
 
! Отговори
преди 2 години
А дано, ама надали?
145
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 160Ще ти го напиша бавно, за да разбереш - всеки който и да е на власт ще краде. Всеки! Хората ги интересува да евтин бензина, газта, тока, алкохола, цигарите, храната и да могат да ходят на море.
144
5
 
43
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Къща в троянско село с 4 хранителни магазина, с работещи детска градина и училище, двама лекари и двама зъболекари, с работещи предприятия, много млади хора и деца. Няма режим на ток и вода, улиците през зимата се почистват, редовно се извозва сметта.Ако ми се приискат забавления или хипермаркет някой - Троян е на 20км.Бразилци няма. Може и да е изключение от общото правило за селата, но едно е да ме будят славейчета сутрин, да ми е тихо, спокойно и да дишам чист въздух, на София се наситих!
143
1
 
17
 
! Отговори
Рецензент преди 2 години
Сашо, като зема един тренд и го трендна по главата ти ще ти се отрендят мераците за трендване на чуждици.
142
6
 
22
 
! Отговори
Lina преди 2 години
Закупихме уникален имот , в СО , тихо е - до толкова, че кучето ми отваря входна врата на къщата и никой не влиза. Българи и *** живеят заедно и си помагат - мъжа ми закъса по магистралата и точно *** от селото тръгнаха да му помогнат. Винаги вечер има патрулка на входа на селото. Училище, детска градина , 4 магазина, easypay. След Правец се намира. Но " секИ сам си решава " , познавам хорица държат да плащат кредити и черпят за 3 пореден.Не,не - нехубаво тук - така казвам на досаднигости
141
1
 
20
 
! Отговори
Падаря преди 2 години
Вече на явното обедняване на народа тренд ли му викаме ,ово е стандарт ово е отличник
140
0
 
42
 
! Отговори
179 преди 2 години
Тази статия се отнася за селата които са на 10 километра от града. На другите места е леш. Има села където за 20 години са изгубили 1000 човека+ , почнете да пишете за тях и ги снимайте да видят хората във каква държава живеят.
139
2
 
24
 
! Отговори
Мечо Мазния преди 2 години
Според мен ако държавата иска да запази селата да ги има,трябва да изисква от кметовете да осигурят дори и с помощта на държавата минимални условия за живеене,като наличие на аптеки,клиника,асфалтиран път,целогодишно ток и вод,магазин.Всичко друго извън тези стандарти да се назове по друг начин и всеки да си преценя сам дали иска да живее в такова населено място без условия и да няма претенции за инфраструктура и прочие.
138
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Селата до софия изобщо не са екологични. Ако можете да си позволите купувайте имот в някоя по-южна страна, с мек климат.
137
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 151 - Те тея, с редовните дистанционни работи, 300-400 лева, не са им проблем. Работата е, че е мега скука и освен ако не си домаш копютърджия с някоя мърда, дето я мързи да стане от дивана, не е за тебе тоя живот.
136
15
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, те хората не случайно бягат от селата. Работели дистанционно, и им харесвало на село. Глупости на търкалета. В селата, няма детски градини, реално няма училища, няма лекар. Ако ти прилошее, трябва да ходиш до града. Зимата си е студено. 300-400 лева за отопление не ти мърдат. На село лятото да, ама за постоянно... Айде не ги разправяйте, всички сме живяли на село в даден период от живота си.
135
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Смях - Мисля, че е някаква кампания, за промяна на обществнеото мнение. Някой брокерче, сигурно е налазило и селата. А за Пловдив - Еми то имаше досат народ, дето се върна в старите си родни места, а други се преместиха в "селата", дето са на 3 км от Пловдив и са с кооперацийки, а не с къщи вече.
134
1
 
17
 
! Отговори
Смях преди 2 години
До Плач Бе това са някакви психично болни, или по-скоро ***. Кой нормален ще виси в някакъв си сайт да се хвали с небивалици. Аз ако си купя къща на село, все ден ще се гърбя да я поддържам, а не да пиша простотии в Днеса. Имотите са чувствителна тема за средностатистическия българин, и затова постоянно пускат статии и тролят с коментари.
133
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Смело на село! - Инвестицията в жилща в България е много слаба инвестиция, особено ако си от чужбина имаш досег с тамошната икономика.
132
2
 
10
 
! Отговори
Плач преди 2 години
До Смях - Tочно! Някой доло ми pisal, за вили супер лукс с басейни и не знам си какво, само за 80 000 лева, ама той само 100 000 лева дал за ремонт. Гледах 1 час обяви днеска, такива вълшебни вилички, за такива пари, на под час път от София, Пловдив или Варна ... ми нема ги бе! Нагрухали са едни цени по 200 000 лева. Ок, взимаш го това. Ама ще трябва и да ти остане апартамента. Утре ще си изгубиш дистанционната работа и какво? Пътувай по 2 часа? Ако ще е така, ще се местя в Лондон.
131
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Логично, който имаше възможност, избяга от града." - Казваш го, все едно в градовете е някакъв кошмарен ад.
130
5
 
21
 
! Отговори
Смях преди 2 години
Като почнете да се обяснявате тука как сте се пренесли в Рая на село, направо се на*ирам от смях. Някакви пояснения, пазели си апартаментите те, милите, да не им ги откраднат докато се цамбуркат в басейна на село хахахаха. Полудяха хората вече
129
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
като мине пандемията, ще видим кой ще остане на село и дали няма да запеете друга песен