От града към село - обърнахме тренда заради пандемията и скъпотията

Близо 100 000 души са предпочели селския живот през 2020 г.
15 фев 2022 07:03, Александър Попов
203
От града към село - обърнахме тренда заради пандемията и скъпотията
Снимка: БГНЕС

Високите цени на имотите в градовете и пандемията зададоха тренда хората да се местят от градовете към селата. Почти 100 хил. души са направили този избор през 2020 г. , откогато е последната подробна статистика, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Най-голямо териториално движение има по направлението "град - село", като на този сегмент се падат почти половината (48,4%) от мигриралите хора, които са 197 242 човека.

Следва направлението "град - град" (29,9%) и "село - град" (15,3%).

Най-голям брой от преселващите се в страната през по-миналата година са избрали за ново местоживеене област Пловдив - 21 320 души. Областите с най-големи относителни дялове в миграционния поток към област Пловдив са София (столица) - 7,7%, Пазарджик - 4% и Смолян - 3,7%.

"Заселването на хора в селата и другите малки селища около големите градове е субурбанизация", обясни за "Монитор" доц. Надежда Илиева от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

"От доста време много ясно си личи нарастването на населението на селата, разположени край големите градове. Процесът е най-характерен за района около София. Увеличаването на хората заселили се около столицата се наблюдава главно по протежение на основните входно-изходни артерии на града. Субурбанизацията е повлияна от няколко фактора. Единият са високите цени на имотите в София и някой от най-големите градове. Вторият е, че вече все повече семейства търсят екологично чиста среда. Третият е влиянието на пандемията, когато се видя, че много хора могат да работят дистанционно от къщи. Дори в периоди на затихване на пандемията голяма част от служителите не се връщат в офисите. Така фирмите спестяват разходи и много от работодателите оставиха хората да си работят от къщи, защото у нас почти няма проблеми с осигуряването на високоскоростен интернет. По Черноморското крайбрежие пък субурбанизацията е свързана с развитието на туризма", поясни тя.

По думите й, неслучайно е и поскъпването на недвижимите имоти в тези зони около големите градове.

През 2020 г. двадесет и четири области имат положителен механичен прираст. Най-голям е регистрираният в областите София (63 промила), Перник (26,6 промила), Кърджали (23,2 промила). С намаление на населението в резултат на отрицателния механичен прираст са областите София (столица) (-11,9 промила), Сливен (-2,2 промила), Смолян (-1,7 промила) и Велико Търново (-0,1 промила).

Лицата, които са сменили местоживеенето си от чужбина в България, или потокът на имигрантите, включват български граждани, завърнали се в страната, както и граждани на други държави, получили разрешение или статут за пребиваване в страната. През 2020 г.

37 364 души са променили своето обичайно местоживеене от чужбина у нас. Сред дошлите да живеят в страната 34,2% са във възрастовата група 20-39 години, а 32.3% са на възраст 40-59 години. Делът на най-младите имигранти (под 20 години) е 13,6%, а на най-възрастните (на 60 и повече години) - 19,9%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
2
 
16
 
! Отговори
Провинциалист преди 2 години
Може ли ИТ-тата да не коментират колко получават !!! Все пак темата е за живота на село. Аз съм от Русе но с това обгазяване на града също мисля да се местя да живея на село. Имаме семейна наследствена къща в Стара Планина....Чист въздух, спокоен живот. Без стрес и с по-малко пари от колкото в града.
107
1
 
5
 
! Отговори
Здрасти бананоядци!! преди 2 години
до До Здрасти бананоядци!! За кой Запад говориш? За този, който пращаше платежоспособни туристи през несъществуващия комунизъм тук ли? Или за този, който праща сега бедни социолтуристи, чак скъсани?
106
6
 
9
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Предлагам да си отивате на село и да спрете да се тъпчете в Пловдив, защото ни писна от наWлеци.
105
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 120 - Мило - 95% от вас работите в B2B компании.
104
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не искате "на село", а искате на някое ваканционно селище или предградие. Засега може и да намерите, ама вече и там става скъпо. В "селата" до Пловдив, цените на къщите и апартмаенти, взеха да гонят пловдивските. В покрайнините на София, е по-скъпо от самата София. В селата край Бургас ... Аз не бих живял там ...
103
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде поредното "АйТи" цопна в коментарите, да се хвали със състоянието си. Пълна комплексарщина, мога да ви кажа, че в тая сфера е пълно с комплексари и убитаци. И форумите и коментарите го потвърждават, много малксо свестни има, особено в БГ. Интерерсно как има развитие в сектора при този лош генетично и духовно материал. Интересно колко много работят и колко качествено, ако постоянно са по форуми и коментари. Нещо като БГ Мама, самоа че майките поне деца гледат.
102
5
 
1
 
! Отговори
До 120 преди 2 години
Никъде не съм казал, че всички са така. И аз познавам много, които кретат за смешни пари из българските ИТ компании, докато някои от нас вече изкарват по 50-100к месечно с B2B компании.
101
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 114 - Ами ще ти кажа - браво на тебе. Но не ми казвах, че всички студенти от ФМИ са така, защото познавам много, които не са. Ние нахме три момчета, да работят в Пловдив, 2ма завършили миналата година, един с държавни изпити - 1900 лева на човек. ще стигне 2500, но след 6 месеца до година.
100
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 109 - Няма много повече, като тях, спокойно.
99
3
 
3
 
! Отговори
До 114 преди 2 години
Аз работя от края на трети курс. Нямах възможност да се издържам иначе. Започнах на пълен работен ден. Четвърти курс имах 1 семестър, а вторият беше само за подготовка за държавния и изборни, които бях изкарал предните 3 години. Информатика във ФМИ съм завършил (да, бая математика има). Всеки студент, който сме наемали, е бил на пълен работен ден за около 3000лв. месечно. На стажантите им даваме по 1800лв. (1400 от бюрото по труда, младежка заетост). Друго има ли?
98
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 109 Това обснява защо заплатите, които давате, са по-високи от това, което аз знам, че е обичайно в сектора. Парите, които давате са много добри, особено за жизнения стандарт в България. Със сигурност дават повече възможности отколкото биха били средните заплати на същите специалисти на Запад. С това казано, аз не бих живял в България никога повече.
97
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 111 - ХАхха ... Ок, ок. Първо - никъде не е казано, че сме IT kомпания. Второ - какво значение има, каква компания сме? И трето - трябва да се засягам ли? Ти си като бясно пce, бе мой! Само и само да нахапеш, да наръхаш, да излезеш победител в "спора", а спор дори няма.
96
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 100 - Ох, спорисл съм с тебе веднъж, глава лукова, такава. Студентите още учат и тярбва да заявършват и ще работят П-О-Ч-А-С-О-В-О. Освен това, в Информатика, първи смеестър (или треместър на места, ама откдъе да знаеш), масово се учи математика, а не програмиране, така че реално ще даваш 3500 лева, за 80 часа, на студент. Такива заплати, прителче, дават в Норвегия.
95
4
 
2
 
! Отговори
до 109 преди 2 години
Следим пазарните цени и се стараем да сме в топ 10% на най-добре плащащите работодатели. Към днешен момент нямаме студенти, но наехме junior човек, току що завършил, но все пак с някакъв предишен опит и му дадохме 4000лв..
94
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 98 105 - За склад не мисля, че ще искаме CV-та, а по-скоро свидетелство за съдимост. Все пак - хамал! Става въпрос за международна компания, която ще отваря офиси в София, Пловдив и Варна. Сега, да бъда честен, от 1700 CV-та, 1400 окапаха на филтъра още. От останалите, доста бяха родом извън София. Но от 300 кандидата, само 30-ина, живееха извън София и бяха готови, да се местят. Обявите ни е на https://***.bg/it, но и всяка работна агенция работи с нас, така че успех!
93
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При всички положения е прекрасно човек да има къде да избяга уикенда, да може да ходи и за повече време в една хубава къща с хубава природа наоколо и близко до дома му. Нека си плямпат хората колкото си искат. И ние имаме вила до големия град, даже покрай пандемията доста стоим тук (почти през цялото време), стегнахме я и я ремонтирахме. Новите съседи са много- все млади хора. Да, ние сме на 25мин с кола от София, та някои всеки ден си ходят, други работят дистанционно. Светът се промени.
92
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 107 Явно фирмата ви е от по-плащащите, защото те уверявам, че цените само преди година не бяха такива. Хубаво е, че плащате добре, дано да има повече като вас.
91
3
 
3
 
! Отговори
До 107 преди 2 години
Няма такова нещо. Последните студенти, които наехме, бяха преди 4 години за 2500лв.. В момента цените са други.
90
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 100/106 Много бързо влия тая инфлация ***. Допреди година бяха на 2000-2200 :)
89
3
 
4
 
! Отговори
до 100 преди 2 години
Програмистите изкарват масово по 3000-3500лв.?! Да, ако са студенти на 21 втори курс и това им е първа работа, по толкова изкартват.