Симидчиев: Младите лекари отиват в чужбина не толкова за парите, а за кариерното развитие

ДБ обмисля създаване на съвет по здравеопазването към НС
Обновена: 18 фев 2022 08:54 | 18 фев 2022 08:51, Елка Василева
114
Симидчиев: Младите лекари отиват в чужбина не толкова за парите, а за кариерното развитие
Кадър: БНТ

Причина за високата смъртност от COVID у нас е демографската картина - населението е застаряващо и болно, освен това системата не работи оптимално, коментира пред БНТ пулмологът и депутат д-р Александър Симидчиев.

"Демократична България" обсъжда да се създаде орган към Народното събрание, който да позволява да се продължават здравните политики между различните парламенти.

Още по темата

"Както има фискален съвет, който е с 6-годишен мандат и минава през няколко парламента, така да се направи подобен съвет за здравеопазването, който да включва на паритетен принцип всички политически партии, за да може политиките, свързани със здравеопазването, да имат един устойчив орган, който да надвишава мандата на един парламент", заяви д-р Симидчиев.

Според него създаването на кадри е проблем, който не може да бъде решен бързо.

"Един висш медицински кадър се създава с минимум 6 години следване и още 5 до 10 специализация. За средния медицински кадър са необходими поне 5-6 години“, подчерта пулмологът.

Парите не са основната причина младите лекари да заминават в чужбина. Това, което те търсят, е кариерно развитие - какво ще се случи с тях след 5-10 години.

Бюджетът за здравеопазване нараства по-бързо от БВП, но здравеопазването ни остава най-зле финансираното в Европейския съюз, коментира още той.

"Здравеопазването ни има структурни проблеми, които не са въпрос на финанси, а на управление, затова управлението на процеса в здравеопазването е ключов приоритет", заяви Симидчиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 79 - В Германия за убийството на родилка и детето й няма да те глобят 600 лв. а ще лежиш доживот. Ти решаваш дали не е по-добре да изядеш един пердах.
71
1
 
2
 
! Отговори
Силикон преди 2 години
До пияница мистик Да точно, но да се отбележи, идват само за оправяне на зъбите, за останалото си предпочитат да се лекуват там.... ;-) Просто на запад (малко странно..), водят процедурите по лечение и поправка на зъбите като разкрасителни манипулации (подобно на разкрасителните пластични операции например за силикон в гърдите...:-) не се подпомагат от касите и са си скъпички като пластичните разкрасителни.... :-)
70
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И това го има...тук им е по- евтино на сънародниците ни от чужбина. Като си дойдат лятото се почва- всички възможни профилактични прегледи, коронки, мостове, очила и тн...и все пак си е вярно, че лекарите ни са на високо ниво, това няма как да се отрече.
69
4
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До Диана === Глупости на търкалета говориш :))) Сестра ми живее в Италия от 20 години и идва в БГ само да си оправя зъбите и ми казва: - Брат ми, в Милано ще дам 5 000 евро, а тук давам 1000 лева. И не защото са добри специалисти, както твърдиш Дианче, а защото е по-евтино :)))
68
4
 
5
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Смешки! Ако нямаше разлика в заплащането, никой лекар не би заминал на Запад! Какво значи кариерно развитие на лекар? - той има една кариера: да лекува болни хора! Нашите специалисти в много отношения са по-добри от тези на Запад - много българи се връщат от чужбина у нас специално за да отидат на наш лекар! Познавам случай, когато човек е диагностициран с херния в Англия и си прави контролен преглед у нас, където се установява, че пак има херния, но дискова, а щели да го оперират там..
67
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България кариерното развитие е най-важно - ако не успееш да направиш кариера .... положението ти е тежко.
66
1
 
16
 
! Отговори
Лекар в Швеция преди 2 години
Аз вземах в България 650 лв. Сега вземам 9000 евро като главен лекар. Но не само парите са важни. Условията на труд , работната среда, възможността за развитие и повишаване на квалификацията, отношението, статуса в обществото и условията за развитие на децата ми.
65
2
 
12
 
! Отговори
asd преди 2 години
Тука както народа се гаври с тези ценни кадри естествено ще хгодят където ги оценяват и са съпричастни. Тук неблкагодарност и обвинения.
64
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парите не са основната причина младите лекари да заминават в чужбина. Това, което те търсят, е кариерно развитие - какво ще се случи с тях след 5-10 години. Не сте прав!!!Не е нормално "средностатистическия" лекар в Дължавните Университетските болници в София - ИСУЛ, Алекснадровска и т.н. да получава заплата 1200 - 1400 лева, която е по-ниска от заплатата на общия работник в строителството. Уважение към труда на всеки!!!В Лечебните
63
1
 
7
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
Този да си напълни главата с барут и да скочи от един небостъргач. Като чета, какви ги говори, едва ли някой ще се жалва за него .
62
0
 
12
 
! Отговори
Санитар 2 преди 2 години
Понеже много хора услужливо дават акъл да споделя, че медиците си плащат обучението, не е безплатно! Изобщо не говорим за ужасните приемни изпити, които са преминали, уважаеми "умни" съветници, само за такса- има си такава и се заплаща дори за държавна поръчка.! Айде всички съветници да си гледат работата и да запазят непоисканото и високосъдържателно свое мнение. Ще се намерят наистина умни хора, които да мислят по тези проблеми!
61
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом като токива тумбаци като тоя управляват здравеопазването в Бългрия работата е ясна...
60
11
 
2
 
! Отговори
Joko преди 2 години
Да ходят където искат , НО преди това да върнат парите, които данакоплатците са дали за тяхното обучение !
59
0
 
18
 
! Отговори
Санитар преди 2 години
До Анонимен 71 Ти пък, давали им тук 400 евро на специализантите... За да специализират тук, често ги карат да подписват декларация че по време на специализацията няма да им се плаща като на лекар и трябва сами да се финансират - т.е да работят друго допълнително като санитари евентуално сестри ....
58
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено, че не ходят за пари. Все пак на запад им дават същите пари като тук. 400 евро за лекар специализант. ААА не чакай... там им дават 3500 евра начална, за да специализират! Ама не за парите ходят!
57
0
 
19
 
! Отговори
Не така преди 2 години
До Истината Точно това не бива да се прави с младите лекари... Вместо да им осигурим комфорт (адекватна специализация и прилично заплащане) така че да не им се ходи в чужбина, ще ги задължаваме тоталитарно да работят тук. Пък и за какво са ни 5 години без специализация като не можем да им осигурим адекватна и платена такава..... Явно много хора имат съвсем различа престава за обучението на лекар (нещо като да се научиш да караш кола и готово... )
56
6
 
3
 
! Отговори
до 66 преди 2 години
Не те знам каква истина си.... След като завършиш дипломата ти се признава, ама нямаш специализация и стаж. Така, че да мъкнеш пияници на носилка не е точно да е като да си лекар. Взимат ги за санитари и толкова. А специализацията си се плаща. Учил - недоучил и бам сърдечен хирург в Германия, нали? Там доматите ги ядат с колците...
55
0
 
16
 
! Отговори
за закона преди 2 години
Хубаво да има закон, ама в него да присъства и подобаващо заплащане и реализация на медиците, иначе никакъв закон няма да има тежест. Няма будали да се вържат на това, колкото и да ви се иска.
54
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като всичко в Бг и здравната ни система е за тотален ремонт...Връзките,психически тормоз и слабото заплащане са главен проблем.А обидата,че са некомпетентни сигурно е най-лоша за млад и амбициозен човек.В чужбина масово учащи се лекари са в болниците,но винаги искат съвет или мнение на старши лекар.А за техниката-сравнение няма!
53
16
 
5
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Трябва да се въведе закон, който задължава всеки дипломирал се медицина в България да работи поне 5г в България! Не може държавата да плаща за това скъпо-платено образование, а след това да "доставяме" кадри в чужбина. Ако желаят да практикуват медицина извън България - то нека учат извън България!