Популизъм, кръчми, ерозия... Харесващите Путин силно подкрепят Радев

Харалан Александров: Възхищават се на силния лидер
199
Популизъм, кръчми, ерозия... Харесващите Путин силно подкрепят Радев
Снимка: БГНЕС

Търсенето на силно лидерство се превръща в общо настроение, коментира социалният антрополог Харалан Александров пред БНР.

"В малките населени места, в селските кръчми - сред народните политолози и мъдреци - основно се споделя гледната точка на Путин по отношение на конфликта в Украйна, те искрено му се възхищават. Възможната хипотеза е - хората, които имат усещане за дълбока прецаканост и маргинализиране, много лесно се идентифицират с позицията на губещия и затова са податливи на този тип популистки разказ. Това са локалните губещи от глобализацията.... Те не виждат в Путин агресор, възхищават се на силния лидер, който връща достойнството на своя измъчен, прецакан от глобализма, унизен и разграбен народ", коментира той пред БНР.

По думите му у нас има огромни очаквания към президента Румен Радев, който е естествен кандидат за това.

Точно групите, които харесват Путин, много силно подкрепят Румен Радев в ролята му на строгия баща, който въвежда ред сред развилнелите се деца. Тези свръхочаквания могат да доведат до разочарования, обясни той.

Александров подчерта, че доверието към т.нар. елити в България е много крехко:

"Особено в период на дълги турбулентни събития. В този смисъл е задължително да се държат популистки елити, които и да са те. В момента наблюдаваме състезание по популизъм. Премиерът Кирил Петков е принуден ежедневно да се среща с всички и да ги успокоява, защото основните му опоненти - най-могъщите сред тях, са Румен Радев и Бойко Борисов -  започват да се чуват все повече и повече".

Прогнозата на Харалан Александров е да започне ерозия в подкрепата за "Продължаваме промяната", ако не променят драстично нещо в начина на управление.

По думите му новото, което би могло да дойде след ПП, е някаква форма на много разрушителен популизъм.

"Ние сме в политическа война от година и половина, отдавна не е просто един елит, който се бие срещу алтернативен елит, започва да изглежда като война на властта срещу обществото. Това е много опасна интерпретация, която започва да се налага. Ако тя продължи, следващият спасител ще бъде нещо, което не искам да си мисля как ще изглежда - това е най-лошият сценарий", коментира социалнитя антрополог.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
103 България се управлява от комунисти, путинисти от БСП/ДС, от марионетки на чуждо посолство.
72
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По това, че парламентът не излезе с обща позиция по кризата Русия-Украйна, съдим, кой управлява България.
71
5
 
10
 
! Отговори
защо преди 2 години
"В малките населени места, в селските кръчми - сред народните политолози и мъдреци - основно се споделя гледната точка ..." Е г-н Харлан, няма как всички да сме родени в София, да сме деца на два пъти министър при Лукавов и специализирали на запад и в Москва.
70
9
 
16
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Володя Путин и екипът му,заедно с великолепната политика на Китай в последните тридесет години направиха възможно днес да сме оптимисти,че престъпната фашистка глобализация ще бъде спряна,а нейните режисьори ,сценаристи и актьори наказани с небивал съд. Съединените Американски Щати и Англия,но и Германия и Арабоеврейският свят са длъжни да платят екстремални сурово за покушението над нашите Държави и Народи. Аз съм оптимист! Настоявам Руско-Китайската Армия да ни "окупира".
69
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДА разбираме ли че Харалампи е взел едни пари да плюе Путин и Радев а за последния по всичко и във всички класации 12 години назадък от Банкя няма проблем . По тиквено време България намаля с над един милион човека а още два милиона бяха прогонени. Ама явно съдбата ни като народ не е важна когато ти плащат от Банкя ;)
68
5
 
6
 
! Отговори
Хараламе, преди 2 години
Ти какво си учил,бе човече!! Май много си бягал от часовете,или си преписвал,....или с връзки си завършил ,ако имаш докимент,
67
9
 
14
 
! Отговори
Fena преди 2 години
Харесващите Путин.... Пуснете един референдум да видите колко подкрепят НАТО! Пък тези "антрополози"..... Спокойно могат да им казват мъжки "пpocтитутkи"! За пари ще направят всичко.
66
7
 
17
 
! Отговори
Популизъм, кръчми, преди 2 години
Популизъм, кръчми, ерозия...НЕ харесващите Путин силно харесват "полово гъвкавите" западни 'съветници' !
65
1
 
2
 
! Отговори
Даа! преди 2 години
До 11... Абе тук не важат договори , важи : Устрайва ме , не ме устройва !
64
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Харалане,Харалане,както и да го въртиш човекът(Борисов)от когото припечелваше повече власт няма да види,съответно и ти няма да видиш парички от него!
63
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ми пука за Украйна, не ми пука за Русия. Това, което ме притеснява е, че след като америланците спасиха Ирак, Афганистан и Сирия от лошите, сега са тръгнали да спасяват Украйна. И все повече се насочват към балканите. А всички знаем какво е тяхното спасение - пълно разрушение.
62
3
 
11
 
! Отговори
11 преди 2 години
До Стига бе, ---- Кои територии е анексирал? Крим беше автономна република, а Донецк и Луганск се отцепват сами, резултат от влиянието на краварите в Украйна. Няма ги в територията на Русия. Така че, що са прайш на "***"? И кой договор е нарушил, като им признава независимостта?
61
1
 
8
 
! Отговори
От кръчматЪ преди 2 години
Защо Премиера ни и Асен В. , не отидат на стаж за поне един месец при Орбан , който се намира в Унгария , или правилото е както беше в казармата : ЗАЩО ДА Е ПО-ПРОСТО , КАТО МОЖЕ ДА Е ПО-СЛОЖНО ?
60
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някои путипитеци харесват Борисов, някои Радев. Общото е че про стотията върви с про стотия. Това е.
59
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин свърши своята работа в Русия . Отдавна трябваше да се смени властта за да се прокарат реформи. Русия почна да става като България и да увеличава заплатите на чиновниците . Сега са времена в които трябва да се намаляват обществените разходи . Има и много други реформи .Все пак Русия трябва да се подготви да вземе голяма част от източна Европа когато ЕС ту я унищожи като например България. На всички е ясно че до 40 години ще изчезнем като народ и кво ще стане със земята ?Или Русия или Турция
58
3
 
12
 
! Отговори
коко преди 2 години
а никои не пише или не му дават да напише какво направи Америка за нас мога да ви пиша и давам примери как грабиха фабриките и ги продаваха за желязо чрез поставени микере..та а какви помощи ни караха с корабите които ги горихме защото са *** а нас ни заплашваха ако разкажем за тях ееее това са гробари за нацията ни
57
2
 
11
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Харалане, плащат ли ти добре? Заслужава ли си дупедавството?
56
9
 
3
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Един от интелигентните коментатори ,които слушам с удоволствие! Ами напълно е прав, че дори и такива доказани ментета като Кирчо и Кокорчо не са толкова опасни, колкото изгладените първосигнални русо*филистични мозъци да докопат властта! Най-вероятно има предвид набиращият се Костя Копейкин! Няма по-продажни тва'ри от тъй наречените "русофили"!
55
6
 
2
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Путин е слаб лидер, той изпусна Украйна от руска орбита!Той не може да бъде за пример!!!!Агент Ксара Миранджа!ЦРУ!!!
54
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този говори толкова абсурди, колкото абсурден е видът и името му.