Популизъм, кръчми, ерозия... Харесващите Путин силно подкрепят Радев

Харалан Александров: Възхищават се на силния лидер
199
Популизъм, кръчми, ерозия... Харесващите Путин силно подкрепят Радев
Снимка: БГНЕС

Търсенето на силно лидерство се превръща в общо настроение, коментира социалният антрополог Харалан Александров пред БНР.

"В малките населени места, в селските кръчми - сред народните политолози и мъдреци - основно се споделя гледната точка на Путин по отношение на конфликта в Украйна, те искрено му се възхищават. Възможната хипотеза е - хората, които имат усещане за дълбока прецаканост и маргинализиране, много лесно се идентифицират с позицията на губещия и затова са податливи на този тип популистки разказ. Това са локалните губещи от глобализацията.... Те не виждат в Путин агресор, възхищават се на силния лидер, който връща достойнството на своя измъчен, прецакан от глобализма, унизен и разграбен народ", коментира той пред БНР.

По думите му у нас има огромни очаквания към президента Румен Радев, който е естествен кандидат за това.

Точно групите, които харесват Путин, много силно подкрепят Румен Радев в ролята му на строгия баща, който въвежда ред сред развилнелите се деца. Тези свръхочаквания могат да доведат до разочарования, обясни той.

Александров подчерта, че доверието към т.нар. елити в България е много крехко:

"Особено в период на дълги турбулентни събития. В този смисъл е задължително да се държат популистки елити, които и да са те. В момента наблюдаваме състезание по популизъм. Премиерът Кирил Петков е принуден ежедневно да се среща с всички и да ги успокоява, защото основните му опоненти - най-могъщите сред тях, са Румен Радев и Бойко Борисов -  започват да се чуват все повече и повече".

Прогнозата на Харалан Александров е да започне ерозия в подкрепата за "Продължаваме промяната", ако не променят драстично нещо в начина на управление.

По думите му новото, което би могло да дойде след ПП, е някаква форма на много разрушителен популизъм.

"Ние сме в политическа война от година и половина, отдавна не е просто един елит, който се бие срещу алтернативен елит, започва да изглежда като война на властта срещу обществото. Това е много опасна интерпретация, която започва да се налага. Ако тя продължи, следващият спасител ще бъде нещо, което не искам да си мисля как ще изглежда - това е най-лошият сценарий", коментира социалнитя антрополог.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди години бяха попитали бившия държавен секрета на САЩ Маделин Олбрайт дали санкциите от 90-те години срещу Ирак довели до смърта на стотици хиляди цеца са си заслужавали, онева същество отговори да заслужаваха си.
52
3
 
8
 
! Отговори
Я да видим : преди 2 години
Коя държава В СВЕТА , обича САЩ ?
51
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно обратното,хората които харесват Путин са и хората които харесват Борисов,човекът проводник на Руските интереси в България и заради което се раздели с властта един път завинаги!
50
1
 
11
 
! Отговори
ДА ВЕ ! преди 2 години
Тия унгарци немат акъл , как може да има майчинство 6 / шест / години , и даже на новородено дете пък да дават и 62 000 , и то ЕВРА , майни ами ако имат и 3 деца държавата им подарява и 7 местен автомобил , до там са я докарали че НЯМАТ И БЕЗРАБОТИЦА , Орбан направил още четири завода за БМВ , МЕРЦЕДЕС , СУЗУКИ и СУБАРУ ... търгуват с най-големият враг Русия , Китай и Корея ,... ама хич не слуша ЕС тоя Орбан ...В Унгария са се завърнали над 2 млн. унгарци , ''срамота'' ...
49
0
 
13
 
! Отговори
Анониме преди 2 години
Аз да питам къде бяха всички моралисти, когато САЩ нахлуха в Ирак и я сринаха със земята. За един приятел питам. А, забравих - американците го направиха за доброто на иракчаните, нали така беше? Толкова добро им направиха, та те милите не могат да им се отблагодарят вечно.
48
2
 
6
 
! Отговори
До Пияницата преди 2 години
Аз не обожавам нито комунистите,нито дикаторите,нито подлизурковците,нито доларджиите...но Харламчо донякъде е прав,че хората по селските кръчми са против днешната разюздана власт(ГЕРБ) и са за Путин и Радев-защо ли ,задаваш ли въпроса?! Еми ако теб те върнем на село и след година-две ще пееш същата песен като тях и то силно ще пееш за Радев,за Путин,за Ким ИрЧен,нали !?Друго е да си седиш на диван и да коментираш,нали!)
47
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хараланчо, не се ли умори да ближеш банкянски дирник?
46
3
 
4
 
! Отговори
коко преди 2 години
г-жа Йорданова а кого да обичаме наркоманите и крадците от Америка ли да ми увеличават тока водата храната и аз да им пляскам та това си е мазохизъм.Да Путин е велик за мен но радев е мижитурка е това е истината за мен
45
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Популизма(волята на народа) е хубаво, нещо Кирчо, ако беше полулист щеше отдавна да е махнал мерките и сертификатите. Киро не е популист това е сигурно.
44
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голем смех бе писачите. Аз харесвам Путин като лидер но не и Радев. От както Херо Мусаката му наби канчето Радев сложи очила и започна да чете това което са му написали от Краварското посолство. Това нее онзи Радев с вдигнатият юмрук щото юмрука му го завряха изотзадека. Радев ум.ря отдавна.
43
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Последното място в ЕС ни е гарантирано за десетилетия напред. Единствената ни утеха ще бъде че ДНР и ЛНР са по-зле от нас. Но с такъв народ си заслужаваме дереджето.
42
8
 
2
 
! Отговори
Стига бе, преди 2 години
...Путин директно нахлува в чужда държава и си анексира територии като свои, а някои тука даже и питат, "кой договор бил нарушил"? Верно ли са тАпи, или правят другите на по-тАпи от себе си!
41
1
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Че ЕС и САЩ са лоши и вярват във всякакви конспиративни теории. За някакъв си Нов Световен ред, ама забележете, дето уж се прави от милиардерите на Старият Световен Ред....ахахахаха, сякаш им е лошо и сега, че искат нещо ново :)))))))))))
40
1
 
2
 
! Отговори
Даа! преди 2 години
До Давам акъл... Никой не иска / от нашТЕ/ политици и управляващи да се говори за Унгария / Орбан / , лошото момче за ЕС , защото е на светлинни години пред /ДАЖЕ / Германия и франсетата , засенчването е факт ...и много боли .
39
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Нека плановете ви да бъдат тъмни и непроницаеми като нощта, а когато действате, ударете като мълния." Путин май е чел този цитат.
38
6
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Прав е Харланчо, но е пропуснал и доста неща. Маргиналите са тези, дето пишеха тук денонощно: "Народа няма какво да яде, умираме от глад", те са комунисти, обожаващи диктатори и то не само като Пyтиk, ами и като Ким Грух и Мъдурко. Те са антиваксъри, смятащи, че има чип във ваксините и се умира от тях и че те следят чрез 5G мрежата, че ги пръскат с кемтрейлс,
37
2
 
6
 
! Отговори
Ангел преди 2 години
Пълни глупости. Аз подкрепям Путин защото знам ,че колкото Америка е по зле ,толкова ЕС ,съответно и България ще сме по добре.На Американците основната им причина е да отслабят всички конкуренти ,по този начин те ще си осигурят по голямо влияние !
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е вярно. Аз не харесвам Радев, но подкрепям Путин в настоящата ситуация.
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Изключването на Русия от SWIFT ще бъде автогол. Апропо интересували ли сте се какво е SWIFT, как се управлява и кой я движи?
34
2
 
6
 
! Отговори
11 преди 2 години
До Анонимен 27 ---- Я *** светни кой международен договор нарушава Путин, че ми стана интересно?! А ако нарушава такъв, я виж дали краваропитеците не са го нарушавали и те?