Борисов твърдо: Това е война и трябва да сме единни за санкции

Лидерът на ГЕРБ поиска да се използва потенциалът на държавата за общ план
Обновена: 24 фев 2022 14:50 | 24 фев 2022 11:17, Веселина Йорданова
423
Борисов твърдо: Това е война и трябва да сме единни за санкции
Снимка: БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че случващото се в Украйна е война по цялата територия на суверенна държава и настоя парламентът да приеме декларация за санкции срещу Русия.

Още по темата
Макар че партията му е в опозиция, Борисов подчерта, че за първи път управляващите са се опитали да дадат "правилна формулировка на това, което се случва". Лидерът на ГЕРБ им обеща и подкрепа и каза, че темата днес е единство.

Той обаче изрази притеснение, че парламентът не подписва декларация заради думата санкция в нея.

Не мога да си представя, че в момента, в който ЕК обяви, че иска най-тежките санкции, ние се пазарим в парламента, смятайте докъде сме се довели, каза Борисов.

Полагахме огромни усилия да не се стигне до този конфликт и години наред конфликтът беше в рамките на Минските споразумения, каза още той.

Както и да се опитват да го наричат - военна операция, инвазия, това си е война и вече има жертви, категоричен е бившият премиер и даде пример - "все едно да бомбардират Бояна, Варна, Стара Загора и ние да казваме, че това е военна операция".

Настояваме не само да се приеме декларация, а да бъдем много единни, подчерта Борисов. Да се използва целият спектър и потенциал на държавата, включително опозицията, и да се направи план - за горива, лекарства, храни, поиска още той и изнесе данни за търговията с Украйна, която ще бъде затруднена, а с Русия "ще бъде още по-тежко".

Борисов обаче обвини властта, че вместо да попълнят догоре газохранилището в Чирен, то е било източено.

Лидерът на ГЕРБ предложи да се направи коридор за евакуация на желаещите българи в Украйна. Той каза, че стотици са се обадили в партията му да предложат да приемат в домовете си бягащите от войната.

Борисов заяви, че е гледал изявлението на руския президент Путин и като психолог. "Той излъчваше сила, увереност, агресия, решимост, още тогава трябваше да се сетят какво ще се случи и че Олимпиадата свършва в неделя, това е много важно заради китайската позиция. Ако дипломацията не сработи мигновено въпреки войната да се спрат - това е като на един футболен мач да тръгнат да се бият двама футболисти, всички тичат да ги разтървават Това, че ще получат червени картони и Зеленски, и Путин, ще се отрази на всички. Затова решителни действия и дипломацията да се опитат да ги спрат, това бих правил аз", каза Борисов и уточни, че решителните действия са санкции.

Той даде пример, че е направил среща ЕС - Турция във Варна, за да се реши проблемът с бежанците, и предложи "президентът Радев да се вдигне и да отиде в Москва, в Украйна, ще го аплодираме". Но когато си казал веднъж, че Крим е руски, и са реагирали външно министерство на Украйна, трудно се ходи, допълни лидерът на ГЕРБ.

Борисов уточни, че извън пресконференцията, защото иска единство, строителството на гръцката връзка е започнало официално на 22 май 2019 г. при правителството му. Той отговори на думи на премиера Кирил Петков, че 11 години нищо не е направено. Борисов показа и снимки, като посочи, че казаното е лъжа, а пък на снимките "никой не е изрязан".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


423
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин ще декомунизира украйна. Украйна е име на местност, която Ленин превърна в съветска република, Хрушчов я разшири с Крим, а Горбачов и даде пълна независимост. Там пък решиха, че може да работят срещу Русия и да получават помощи за това от сащ.
235
3
 
5
 
! Отговори
НЕСЪМПОЖАРНИКАР преди 2 години
Ще бъдем единни, когато си излежиш присъдата и ти вземат чекеджетата!
234
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крим е руски, а затъпялият борисов твърди обратното на действителността. Вашингтон не пее.
233
3
 
3
 
! Отговори
Почитател преди 2 години
Русия! Колко ни пленитуй име свято, родно, мило!То в мрака бива нам светило,надежда в нашите злини! То спомня ни, че ний кога смезабравени от целий свет,любов, що никога не гасне,за нази бди с най-сладък свет.
232
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Масква е по-близо от Вашингтон
231
2
 
4
 
! Отговори
Аз промяната преди 2 години
До 271 И Каквоще се промени за теб като свалят Гешев Мишев или незнам КОЙ си Все същият ще си останеш некадърник и пак ще недоволства ш ТИ И останалите двама трима бедняци драскачи тук необразован и мързеливи
230
0
 
5
 
! Отговори
Аз промяната преди 2 години
До 281 ЧОВЕК ти си некадърен за себе си за твоят живот отговаряш ТИ КОГАТО СИ СЕ РОДИЛ СИ БИЛ САМ ТАКА ЧЕ БЪДИ МЪЖ А НЕ ХЛЕНЧЕЩ СТИГА БЕ ХОРА СПРЕТЕ СЕ НАУЧЕТЕ СЕ ЧЕ ВИЕ И САМО ВИЕ ОТГОВАРАТЕ ЗА ЖИВОТА ВИ ЩО ЗА ВИЕНЕТЕ ТУК
229
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
стотици са се обадили в партията му да предложат да приемат в домовете си бягащите от войната ----////----- Браво, прекрасна инициатива. Хайде и банкянската торба с лъй на да приеме няколко семейства бежанци в имението си.
228
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов е един от виновниците за тази война и то съвсем пряко. Той осигури на Путин резервна тръба за износ на газ, той саботира превъоръжаването на армията и сега прави обтекаеми изказвания. "Това е война, трябват санкции" на война със санкции ли се отива бе, бо клулко комунистически?
227
7
 
1
 
! Отговори
ПРОГНОЗA ЗA ВРЕМЕ преди 2 години
ПРИЯТЕЛЯ НA БОЙКО ЛУКAШЕНКО КОГA ЗAПОЧВA ДA ИЗТРЕБВA ПОЛЯЦИТЕ.....ЗA ДA ПОДAРИ ПОЛШA БЕЗ ПОЛЯЦИ НA ЛИТВA,ЛAТВИЯ,ЕСТОНИЯ...............................БъЛГAРИЯ БЕЗ БъЛГAРИ Е ЗA ТУРЦИЯ.......................СAМО РУМъНИЯ И УНГAРИЯ ОЩЕ ЩЕ ОЦЕЛЕЯТ
226
9
 
6
 
! Отговори
РУСИЯ УБИВА СЛАВЯНИ. преди 2 години
ВЧЕРА.. ДНЕС.. И ВДРУГИДЕН............ТАКА СЕ ИЗХРАНВАТ РУСКИТЕ МУТРИ-ЛЕНИН, СТАЛИН, ПУТИН
225
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тези *** пък защо се показват
224
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти си един от тези,които ни разсипаха и докара до просешка тояга!
223
4
 
14
 
! Отговори
бойко преди 2 години
Бойко от Банкя, ти достатъчно ли жеше зад. ниците на американците 12 години, не ти ли стига ли зане та още се показваш като плашило по телевизията ?!?
222
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пак ще застанем на грешната страна,най добре е неутралитет
221
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде,пращай Мата Хари на разузнаване,че го закъсахме.
220
5
 
14
 
! Отговори
аззз преди 2 години
ТОЯ,ПЪК КОЙ ГО ПИТА!НА ВСЯКО ГЪРНЕ-МЕРОДИЯ!НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРИМИРИ,ЧЕ СВЪРШИ ТЯ НЕГОВАТА!
219
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всякакви напъни на български политици за санкции са пари за тях и вреди за България, защото Русия утре ще спре газа на България, а политиканите ще получат някакви стимули за русофобстване.
218
3
 
11
 
! Отговори
топол преди 2 години
Престъпника да върне парите 65 милиона от ХЕМУС, Барселона ,шкафечета ,оръжие крадени пари.НЯМА ПРАВО НА КОМЕНТАР,ЗАТВОР.Корумпирана ЕС даде пари да крадеш българите.
217
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви санкции, банкянска мухлясала кратуна? Къде са самолетите, куде са парите от Хемус и защо си още на свобода? Знаете ли какви са санкциите на палячовците? Забраняват на едикой си да пазарува маркови дрехи в Милано, или няма да го пуснат на вечеринка в Сен Тропе, или не може да купува диаманти в Амстердам. Ама те предпочитат вече да си ги купуват в Якутия.