Борисов твърдо: Това е война и трябва да сме единни за санкции

Лидерът на ГЕРБ поиска да се използва потенциалът на държавата за общ план
Обновена: 24 фев 2022 14:50 | 24 фев 2022 11:17, Веселина Йорданова
423
Борисов твърдо: Това е война и трябва да сме единни за санкции
Снимка: БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че случващото се в Украйна е война по цялата територия на суверенна държава и настоя парламентът да приеме декларация за санкции срещу Русия.

Още по темата
Макар че партията му е в опозиция, Борисов подчерта, че за първи път управляващите са се опитали да дадат "правилна формулировка на това, което се случва". Лидерът на ГЕРБ им обеща и подкрепа и каза, че темата днес е единство.

Той обаче изрази притеснение, че парламентът не подписва декларация заради думата санкция в нея.

Не мога да си представя, че в момента, в който ЕК обяви, че иска най-тежките санкции, ние се пазарим в парламента, смятайте докъде сме се довели, каза Борисов.

Полагахме огромни усилия да не се стигне до този конфликт и години наред конфликтът беше в рамките на Минските споразумения, каза още той.

Както и да се опитват да го наричат - военна операция, инвазия, това си е война и вече има жертви, категоричен е бившият премиер и даде пример - "все едно да бомбардират Бояна, Варна, Стара Загора и ние да казваме, че това е военна операция".

Настояваме не само да се приеме декларация, а да бъдем много единни, подчерта Борисов. Да се използва целият спектър и потенциал на държавата, включително опозицията, и да се направи план - за горива, лекарства, храни, поиска още той и изнесе данни за търговията с Украйна, която ще бъде затруднена, а с Русия "ще бъде още по-тежко".

Борисов обаче обвини властта, че вместо да попълнят догоре газохранилището в Чирен, то е било източено.

Лидерът на ГЕРБ предложи да се направи коридор за евакуация на желаещите българи в Украйна. Той каза, че стотици са се обадили в партията му да предложат да приемат в домовете си бягащите от войната.

Борисов заяви, че е гледал изявлението на руския президент Путин и като психолог. "Той излъчваше сила, увереност, агресия, решимост, още тогава трябваше да се сетят какво ще се случи и че Олимпиадата свършва в неделя, това е много важно заради китайската позиция. Ако дипломацията не сработи мигновено въпреки войната да се спрат - това е като на един футболен мач да тръгнат да се бият двама футболисти, всички тичат да ги разтървават Това, че ще получат червени картони и Зеленски, и Путин, ще се отрази на всички. Затова решителни действия и дипломацията да се опитат да ги спрат, това бих правил аз", каза Борисов и уточни, че решителните действия са санкции.

Той даде пример, че е направил среща ЕС - Турция във Варна, за да се реши проблемът с бежанците, и предложи "президентът Радев да се вдигне и да отиде в Москва, в Украйна, ще го аплодираме". Но когато си казал веднъж, че Крим е руски, и са реагирали външно министерство на Украйна, трудно се ходи, допълни лидерът на ГЕРБ.

Борисов уточни, че извън пресконференцията, защото иска единство, строителството на гръцката връзка е започнало официално на 22 май 2019 г. при правителството му. Той отговори на думи на премиера Кирил Петков, че 11 години нищо не е направено. Борисов показа и снимки, като посочи, че казаното е лъжа, а пък на снимките "никой не е изрязан".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


423
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
2
 
12
 
! Отговори
az преди 2 години
Слава на Бог, че не си ти на власт в този момент, Тикво! Не ми се мисли каква каша щеше да забъркаш с товето зависимо поведение.
215
5
 
16
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 2 години
До МерцедесМного правилно да е молим всички за по бърза смяна на съдебната система на съдии и прокурори за да може да му се повдигнат обвинения на Борисов и компанията му да се ги попиташ от къде имат такива къщи и артаменти с депутатска заплата ?
214
4
 
22
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 2 години
Когато Борисов говори само на мен ли ми идва да се изповръщам ??????????????????????
213
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слушах го Б. Борисов, как лъже като дърт gipsey. Ако наистина е такъв държавник, нека ГЕРБ да участва в реформа на конституцията през ВНС за реформа в съдебната система. Когато корупцията е малка и чуждото влияние е малко.
212
1
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До А МОЖЕ ТРЕТИ ИЗБОР...Това е единственото РАЗУМНО отношение към КАШАТА !...Можем да минем с една вяла декларация че осъждаме руската инвазия,но толкова!..Никакви крясъци за "санкции" идр. !..Щяхме да сме длъжни да предприемем действия,ако Русия нападне някой от партньорите ни..По силата на Договора..Но както правилно отбелязваш,Украйна не е нито в ЕС,нито в НАТО!.."Прекаления натегач и на господаря си не е драг"..
211
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голяма работа е Борисов. Преговаря, уговаря, успокоява. Човек с качества и умствен багаж за политик. Гледа ползата за повечето хора и не е показвал пристрастност. Сега ни трябваше този човек за Премиер или Президент. Да идват Отровното трио да видим как ще се справят със ситуацията. Крещяха, скачаха , а сега тишина. Навредиха на България.
210
5
 
18
 
! Отговори
Мерцедес преди 2 години
Г-н Борисов вие вече не сте Фактор и се моля по бързо за смяната на главният прокурор и ключови позиции в прокуратура, съд и Виш Съдебен Съвет - за да може Българската Правораздателна Система да ви повдигне обвинения с които веднъж за винаги да замълчите во век и веков и несамо с вас да се случи това, но и с много хора, които са покрай вас защото 10 години на вашето управление се нагледахме на некадъност и кражби!
209
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тиквата що не в затвора?
208
1
 
1
 
! Отговори
ЧАПАЕВ преди 2 години
ТРЪБА
207
12
 
7
 
! Отговори
ЧАПАЕВ преди 2 години
БОЙКО БЕШЕ МАЙСТОР ВЪВ ВОДЕНЕТО НА ИЗГОДНА ЗА БЪЛГАРИЯ ВЪНШНА ПОЛИТИКА - СЕГА САМО ЩЕ ГУБИМ ОТ НИЩО ПРАВЕНЕТО НА КИРЧО И РАДЕВ! ТРАБАТА ИМА КОЛКОТО ДВА ЧИРЕНА! РАША И ДА СПРАТ ГАЗА, ТРАБАТА СИ Е НАША И ТОВА ВЪТРЕ СЪЩО! НЯМАШЕ БЕЖАНЦИ ОТ ТУРЦИЯ И ГАРАНТИРА 50 МИЛИАРДА ЗА БЪЛГАРИЯ, КОИТО НОВИТЕ ОЩЕ НЕ МОГАТ ДА ГИ ВЗЕМАТ?
206
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов да се скрие в миша дупка. Той е пряк участник в ситуацията от последните дни. Кой построи за наша сметка газопровод за 3 милиярда ,който заобикаля изцяло Украйна? Същия газопровод , който няма кранче в бг и ние не получаваме и цент за транзитното преминаване + не получваме и литър от него? Иначе гордо се пъчеше с ердоган и путин като предаваше държавата ...
205
3
 
13
 
! Отговори
НЕ МОЖЕ и МОЖЕ преди 2 години
Значи във Сърбия може да отделят Косово обаче Украйна не можело?
204
3
 
11
 
! Отговори
А МОЖЕ ТРЕТИ ИЗБОР преди 2 години
България да ЗАПАЗИ пълен неутралитет и ПЪЛНО БЕЗРАЗЛИЧИЕ. Украйна не част нито от ЕС нито от НАТО.
203
8
 
6
 
! Отговори
Българин преди 2 години
До русофилските редакторчета ! Защо ми триете явно изтините които казвам ? Не им се харесват на вашите московски работодатели нали ? Тогава ще го кажа с други думи че анонимен е просто руски вирус в ужким български саит!
202
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спокойно.Историята е виждала и по големи наглеци от Путин.И рано или късно всички са си получавали заслуженото.
201
6
 
6
 
! Отговори
ВЕЧНА ДРУЖБА.. преди 2 години
БСП.. +.. ДБ..........=ОФ-РАДЕВ......... КОЙ ЩЕ ПОДКРЕПИ ДЕКЛАРАЦИЯ СРЕЩУ ПУТИН..??
200
4
 
10
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Бате Бойко май много бързо забрави когато преди години от NATO изкаха да направят общ флот в Черно море а той ревеше че изкал да има само лодки и платноходки в морето ! Сега когато не е навласт стана много смел и героичен!
199
4
 
15
 
! Отговори
Право в целта преди 2 години
Най-добре е сатаНАТОвския страхливец от снимката да се скрие в дупката, от която е изпълзял!
198
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей ду....... ец, когато Нато си разиграва, заграбването на дрога в Афганистан, петрол в близкият изток, Косово трафика на дрога, това не е агресия. Там не умират деца? Нама добра война, кухо канче. Обикновено страдат най - бедните. Майната на всичките имперски интереси. Писна ни, не искаме войни.
197
5
 
12
 
! Отговори
Хареса ми и повтарям преди 2 години
Руският шпионин Борисов, който подаряваше кученца на Путин и му построиТурски поток с 3 млрд български пари, и той се изходи по въпроса. Гледам че гоцеделчевската булка Росица Бенатова и тя се изказва по БиТиВи