България не би подкрепила санкции за спирането на вноса на руски петрол

Това било решение, което не можем да си позволим
288

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако ЕС реши да наложи санкции на Русия със спирането на вноса на петрол, България няма да ги подкрепи, стана ясно от думите на премиера Кирил Петков.
Още по темата
По-рано в интервю за Ройтерс той каза, че България подкрепя санкциите срещу Русия, но вероятно ще търси изключение от евентуална забрана на вноса на руски природен газ и петрол.

"България би подкрепила всякакви мерки, защото ние наистина сме против войната, но за тези две - вноса на нефт и газ, може би ще поискаме изключение... Нямаме текущи алтернативи в момента, ние сме твърде зависими", казва Петков пред Ройтерс.

"От санкции до санкции има разлики и тези, които можем да подкрепим го правим, а тези които не можем да си ги позволим, не ги подкрепяме. Ако спре петролът от Русия, имаме проблем", призна той по време на блиц контрола в НС.

Премиерът увери, че се ръководи изцяло от националния интерес.

"Когато видим славянска държава да стреля с ракети по мирното население на друга славянска държава, България ще говори за тази неправда с правилната терминология, използвайки думата война и няма да се скрием и да сведем глава. Когато руската посланичка използва обидни думи срещу българските институции, я привиках и поисках нейното извинение", каза той в отговор на изказване на Цончо Ганев от „Възраждане“.

„За разлика то вас, които се срещнахте с нея и не знам за какво сте си говорили, но явно не да поискате извинение от името на българските институции“, обърна се Петков към Ганев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още по темата: санкцииКирил Петков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
3
 
19
 
! Отговори
Ххх преди 2 години
Какво ли ще стане ако има референдум за брекзит на България..?
152
2
 
14
 
! Отговори
Ххх преди 2 години
Путин трябва да каже: Газ и петрол само за държави извън ЕС и НАТО!
151
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кире, ти по-добре намери газ и петрол от другаде щото не всичко зависи от нас. Не се прави на каубой.
150
2
 
21
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Ще чакаме петрол от бай дьн ако знае кьде е бьлгария на преференциални цени
149
3
 
21
 
! Отговори
Честният Канадец преди 2 години
Уверенията на Кирил Петков не струват и пукната пара. Ако САЩ заповяда на ЕС да спре петролните и газовите доставки от Русия, заповедта ще бъде изпълнена с козируване и маршируване.
148
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро, чакай сега, ще се санкционираме ли или няма? Хем тръбиш, че подкрепяш Украйна и искаш санкции, хем искаш да избираш само тези санкции, които са ти удобни. Айде помисли малко, че ставаш смешен.
147
2
 
4
 
! Отговори
4556 преди 2 години
Дрънка ници да си прикрие о.. Срса. Ния......
146
2
 
8
 
! Отговори
Бачо путя преди 2 години
Путин казал навремето - като искате ракети яжте ракети , газ и петрол не ви трябват
145
3
 
19
 
! Отговори
ЗА ПСЕТАТА И ТОЯГАТА преди 2 години
Европейските *** вече започват да се джафкат, Русия е предвидила това и чака, ще почака още малко и ще спре кранчето - тогава ще започнат и да се ръфат от глад. После ще почне да пуска по малко кокалче на по-мирните кутрета, докато накрая всички не се кротнат в кучкарника и да покажат, че са разбрали в кой е сопата.
144
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сигурно е едно голямата депресия предстои , вече сме в списька неприятелски дьржави на русияЦени на петрол и газ няма да са това което бяха , отам и вдигане на всичко - храни , дрехи , ще има и масови фалити разбира се по малките фирми ще приключатКире има грижата да ви оправи
143
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам защо си мислите, че липсата на петрол ще се отрази само на трафика или че ще трябва да "изтърпите една две зими на студено". Това е толкова наивна и повърхностна представа! Такъв проблем ще се отрази на всичко и на всяка една цена, която плащате! Отделно, че по-малките производители направо ще фалират! А може и това да е целта...
142
2
 
19
 
! Отговори
БРЕЕЕЙ - ГОЛЕМ Е! преди 2 години
Ако ЕС поиска ... ще го направи и няма да те пита подкрепяш или не. Дори ще ти наложи да подкрепиш. Ако Русия иска - пак няма да те пита и няма да те "привиква" да иска извинение. Просто ще те напляска (тоест ще опука нас) за назидание на останалите. Аре дим към Канада преди да си натворил още поразии.
141
4
 
8
 
! Отговори
Аз промяната преди 2 години
Че тя Дс мафията сега сега граби безнаказано България няма правителство вече втора година Кражби лъжи саботажи манипулациите КРИЗИ инфлация
140
22
 
1
 
! Отговори
Joro преди 2 години
Не става така. Русия ако не бъде спряна няма да се задоволи с Украйна. ще продължи нататък. Бих изтърпял 1-2 зими на студено, но трябва да се спре агресията на Русия. Ток поне имаме. Трябва да свършим със зависимостта от горивата от Русия. На лудия й президент какво ли може да му скимне, не се знае.
139
2
 
9
 
! Отговори
Бончо преди 2 години
Ти ква си ливада щял да спре петрола от Русия ами екстра. Тъкмо ще падне трафика кво мрънка само не знам. подкрепяме санкциите ама не тия който ни вредят. Хората спят в метрото и избите той се загрижил че нафта няма да има ами откакто го фалираха този Нефтохим и го приватизираха да го бяхте модернизирали да преработва и друг петрол не само такъв от Русия. С Русия сме Ана не искаме да излезнем от НАТО и Европа. С НАТО сме ама ако ни спрът петрола ей да го *** май с Русия щяхме да сме по добре :)
138
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Покрепете санкциите! Спрете да купувате от руснаците и поканете натовски войски да ни пазят. Само така ще се гарантира че копейковците няма да успеят да дестабилизират държавата.
137
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мисля, че руснаците чакат критичната точка на наглост на ЕС и тогава ще врътнат кранчето. Резултата ще е революции в цяла Европа.
136
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Народа кога ще го испрати в родината му
135
12
 
5
 
! Отговори
Опаа преди 2 години
ГЕРБ-СДС-ДПС-Възраждане клакьорките грачат навсякъде като откачени само и само да се върне пак ДС мафията на власт, явно им е добре да крадат и източват държавата. Глупаците тук обаче продължават да не разбират какво точно се случва !
134
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре че са германците да се заслоним зад гърба им, иначе киро куролацията щеше да ни е продал досега. И съм сигурен, че те са го потърсили да правим обща позиция, а не той тях