1/3 от приемните родители у нас готови да приютят деца от Украйна

1/3 от приемните родители у нас готови да приютят деца от Украйна
Обновена: 11 мар 2022 15:31 | 11 мар 2022 14:01, Веселина Йорданова
120
1/3 от приемните родители у нас готови да приютят деца от Украйна
Снимка: БГНЕС

Близо 3100 непълнолетни бежанци са потърсили закрила миналата година у нас. Това каза Александър Миланов, изпълнителен директор на Националната асоциация за приемна грижа, пред БНР.

Още по темата
От тях 293 са деца от 0 до 3-годишна възраст. Немалка част от тези деца са настанени в приемателните центрове за бежанци и мигранти, които държавата е разкрила към Държавната агенция за бежанците. Най-много непълнолетни бежанци, които са потърсили защита от нашата страна, са от Афганистан - 2600 младежи и девойки, от Ирак - 39, има и деца от Алжир, Бангладеш, Виетнам, Египет, Иран, Либия и Мароко.

Винаги ги придружава някой възрастен и в България се установява, че те нямат формален роднина или близък, с който да бъдат, каза той.

Във връзка с военния конфликт в Украйна в страната ни не се отчитат непридружени деца.

"Все още нямаме украински деца, които сами да бягат от войната. Това почти не е възможно. Едно дете няма как да се справи само с този дълъг път", посочи Миланов.

Според експресно допитване сред приемните родители у нас една трета от тях са готови да приютят деца бежанци.

"Приемните родители се грижат за деца, които никой не иска или не може да се погрижи за тях в този конкретен момент. Българските приемни родители имат опит в отглеждането на деца, които са обект на насилие или злоупотреба, ние гледаме деца с увреждания и се грижим за деца от различни етноси и култури. Българите ще се погрижат за непридружените деца от Украйна, стига те да стигнат до нашата страна", коментира Александър Миланов.

Той направи паралел с бежанските вълни от Сирия и Афганистан.

"Ние в България подхождахме към тази група доста предубедено, виждахме в тях потенциални терористи, докато нашите колеги от европейските държави мобилизираха всичките си усилия и там тази бежанска вълна от непридружени младежи беше добре овладяна", посочи още Миланов.

Александър Миланов отчита, че настоящата бежанска криза е мобилизирала държавата.

"Защото при предишната бежанска криза бежанците бяха затворени в лагери като нещо страшно и опасно и, видиш ли, потенциалните терористи ще разрушат нашата държава. Изключително съм впечатлен от това как българите отвориха домовете и сърцата си, но това е един манталитет, който няма как да подминем – българите, ако могат да осиновяват дете, то винаги ще е русо, синеоко, което пее песничката за патенцето още на шестия месец от раждането си. Така че е лесно да се погрижиш за бели хора, които страдат. Надявам се сърцата ни да са отворени и за други етноси и нации, които страдат и бягат от военни конфликти", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
9
 
17
 
! Отговори
Факт преди 2 години
До преди две седмици нямаше бели и синеоки деца, които страдат. Белите и синеоки деца си живееха щастливото детство в една нормална европейска държава. Но преди 2 седмици дойде Путин и ги освободи.
37
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека не бъркаме икономическите мигранти от Авганистан,Ирак и др.с майките с малки деца,бягащи от войната в Украйна.И да не слагаме знак за равенство.Много от украинците след войната ще се върнат обратно,а тези,които останат/а те няма да са много/са добре дошли.
36
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как може така да разделяте хората много сте п.рости
35
1
 
11
 
! Отговори
Абсолют Българин преди 2 години
Проблема на простите либералковци, *** и тъпоглави кратуни е, че дори промито напълно от гнусната либерална пропаганда по оста "бял-черен", българина, носи в себе си дълбоко вкоренени инстинкти да припознава своите. Това никога нема д абъде изличено то слугите на Яга, никога! Провалихте се слуги на Яга! Българина винаги ще припознава своите, независимо какви българи са те, лоши или добри, различни като характер и понякога като цвят на кожата. Затова не сините очи, тук са определящи;)))
34
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде да не бъдем толкова лицемерни.Много ясно,че ще предпочетем украинчета пред брадати авганистанчета на по 20 години.
33
0
 
3
 
! Отговори
Никой преди 2 години
Веске на чужд гръб 100 тояги са малко.Не ти четох пасквила,но ти си ***.
32
5
 
19
 
! Отговори
истината преди 2 години
Колко чернокожи са носители на Нобелова награда? Питам за точни науки, не за "Мир".
31
8
 
11
 
! Отговори
Полковник преди 2 години
Вие за какво мислите си взех жена Рускиня от дърводобивната в Коми вместо някоя градска мома . Гена трябва да се ремонтира че много сме го развалили последно време !
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонименпогрижете се занашите пенсионери и деца съпругат ми взима 300лв пенсия по 10лв на ден с 40г стаж
29
2
 
11
 
! Отговори
Човекът преди 2 години
Колкото Едно чуждо, страдащо дете го свързваш по някакъв начин със своите деца ти е по лесно да се погрижиш за него
28
7
 
14
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До Анонимен --- Не зная за какви бели деца със сини очи става дума, но действително когато пристигнах в София за последен път преди 25 години хората ми се видяха доста *** и оксидиран. Така щото, нека кажем: "добре дошли" на украинските майки с руси и синеоки деца, за да настъпи риверсивно движение на гените в България, щото нещо бая сме потъмнели.
27
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не можем да отворим сърцата си за целия свят.И да,предпочитаме да се погрижим за деца от братски страни и това е съвсем нормално.А богатите страни нека се погрижат за останалия свят,щом могат.
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бай 100янИмаш преоценен плъх, не куче
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Относително по-лесно. Брадатите дечица отпреди 5 години искаха да колят всички християни, а текущите синеоки дечица - само православните руснаци. Гугълваме "Я буду резать русню" и изучаваме срещу какво воюва путин в момента.
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да!!!Що???
23
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
укрите имат закони за чистотата на нацията и езика! За тях е напълно нормално рускоезичната биомаса да бъде подложена на санитарна сеч.
22
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо пък сини,всичките русначета да не са със сини очи като путинзащо не кафяви,зелени или черни.
21
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предсавям си украинците как се грижат за по-тъмничките, копат ги
20
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се бяхме погрижили най-напред за българчетата, казваме ние, нормалните българи,независимо от цвета на очите им. Тръгнал Керчо пари да раздава на чужденците. А децата на България живеят мизерно и за операция събираме пари от личен джоб.
19
11
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
България спешно се нуждае от депутинизация!