Приемат деца на бежанци от Украйна в училище и детска градина

Те ще учат български език като чужд, за да се интегрират
28
Приемат деца на бежанци от Украйна в училище и детска градина
Снимка: БГНЕС

Започна приемът и записването на децата на украинските бежанци в български училища и детски градини.

Заявленията се подават от родител, настойник или лице, което се грижи за детето. Това става в съответното регионално управление по образование или по електронен път.

Към този момент липсват свободни места само в детските градини в София.

От регионалните управления ще насочват приоритетно децата от Украйна към учебни заведения, в които има свободни места.

Най-много заявления за прием са подадени в София, Пловдив, Бургас, Варна, Плевен и Добрич, поясни Анелия Йотова, главен експерт в Дирекция "Приобщаващо образование" към Министерството на образованието и науката.

Процедурите по приема на децата на украинските бежанци са разработени още по време на сирийската бежанска вълна. Необходимо е децата да имат статут за временна или международна закрила, както и личен номер на чужденец. Предвижда се допълнително обучение по български език като чужд, предаде БНР.

"Веднага ще започне допълнителното обучение, за да могат по-бързо да се интегрират. В началния етап до 90 учебни часа, в прогимназиалния до 120 и в гимназиалния - до 180 учебни часа. Българският език като чужд ще бъде преподаван от учителите по български език в училищата“, уточни Анелия Йотова.

Допълнителните часове ще се заплащат от бюджета на МОН, а не от училищния.

Вече няколко деца на украински бежанци у нас посещават учебни занятия. Основно училище "Христо Ботев" в бургаския квартал „Сарафово“ е едно от първите учебни заведения у нас, дали шанс на деца на украински бежанци да продължат образованието си.

Докато част от украинските бежанци предпочитат да останат в България, да се установят в страната ни, да запишат своите деца в детски градини и училища, има и такива, които искат да се върнат в Украйна, за да продължат живота си там, доколкото това е възможно.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
2
 
! Отговори
до оня долу преди 2 години
".............Руските *** като Чичо злословят по всичко украинско....."...............КрQтуно, като отпадне детето ти от ясла или градина и те няма да имаш 1 лв. доход, докато украинката ще се пече на хотела/ безплатен/, а детето й ще заема твоето място, БЕЗ ПАРИ, тогава се изкажи тука, фалшив съчувственико!
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руските *** като Чичо злословят по всичко украинско.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези деца ще научат много бързо български език. Дори без преподавател. На тези години са като попивателни, на какъвто език да им говориш, много бързо влизат в час.
17
4
 
4
 
! Отговори
пххх преди 2 години
Как не ви е срам да драскате жалките си оплаквания?! Баааси мършавия народ, с елементарно мислене! За това сме за никъде... Отвратена съм.
16
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А българи защо не приемат в градините???
15
4
 
15
 
! Отговори
123456 преди 2 години
Така, а нашите деца къде ще ходят? На частна ДГ и уч- ще ли? Ние родителите им как да работим?Защото предполагам онези ще са с предимство! Категорично съм против!Украинското посолство да си влезе в ролята и да си ги събере и обучава!
14
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега ще ги изнудват горките деца да ги инжектират с проклетата им отрова. Не стига, че бягат от война, но и непременно да им сложат отрова.
13
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирчо да започва да им строи детски градини. Нали е много загрижен за тях.
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много малко има регистрирани като бежанци ,що не кажете колко са регистрирани от тия 25 000 украинци ,но мълчат имиграционните
11
4
 
19
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Дааа за българските деца : първо, второ трето класиране и ако не бутнеш на някой чиновник няма детска градина. Аман от права и бежанци. Пак ли сме най простите.
10
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дааа,а сирийските и афганистанските деца ги гонехме по горите като животни натръшкани със свински опашки по ръцете. Много сме милозливи.Едните в хотели а другите натъпкани в емиграционни центрове.Толкова сме двулични.
9
4
 
21
 
! Отговори
До 10 преди 2 години
Щом 8 години си бъркаха в задните дупки и търпяха марионетно краварско правителство,нямат право да искат съчувствие в момента,както и малкото нормални българи от години апелираме да ходим в София да чистим цялата *** там щот и ние рано или късно ще изядем дедовия!!
8
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много сте злобни. Поставете се на тяхно място. Те вече си нямат нищо към което да се върнат. Нямат дом, нямат пари, нямат работа, някой от тях може и без мъже да останат. Ние тук може и да сме бедни, но поне не сме загубили толкова много.
7
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи българските родители, принудени от обстоятелствата плащат 750-1000лв.за детска частна градина, за да могат да работят и да плащат данъци и такси в тази държава, а сега и още и още... Препятствия след препятствия. Не знам докъде можем да издържим.
6
11
 
28
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Нали сме наясно какво се случва? Докато майката и бащата на един младеж евреин от Украина получават по двадесет евро на ден от нацисткото еврейско правителство на Петков,то щерките на нашенци-безработни или с мизерни доходи ще бъдат в перверзното меню на нацистите евреи,тъй че българка с българин семейство да нямат. Пазете дъщерите си,БългариПроклети да сте украинци,сиреч евреи хазари! Живи от България не ще излезете! Да живее Руско-Българската Държава!
5
5
 
17
 
! Отговори
Или.. преди 2 години
Или прииждащите украинци ще се "побългарят" или България ще се "украинизира"..
4
4
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българските деца също нямат вина, но за тях градини няма от там и единия родител не може да работи и едва свързват двата края.
3
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Децата нямат никва вина.Те са чисти душички.
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега украинците ще видят що е то държавен хрантутник. Войната ще им се види като детска игра. Еле пък да опрат до услугите на ушев.
1
1
 
4
 
! Отговори
Хитрия копчев преди 2 години
ИЗОБЩО НЕ ГО ИНТЕРЕСУВА УКРАЙНА И НЕ ДЪРЖИ за ЗАЛОЖНИЦИ ОСТАНАЛИЯ СВЯТ ДЪРЖИ ЗАЛОЖНИК ПРАВОСЛАВИЕТО ТО СИ Е у ТЯХ