Куюмджиев: Скокът на газа с 25% е недостатъчен

"Булгаргаз" трупа дългове, смята бившият зам.-министър на енергетиката
48

"Пазарът на природния газ е динамичен, цените се променят всеки ден. След заявката на Путин, че всички европейски клиенти ще купуват в рубли, пазарът още повече се изнерви и газът поскъпна", коментира бившият зам.-министър на енергетиката Явор Куюмджиев.

Той беше категоричен, че определеното от КЕВР поскъпване на газа с 25% не е достатъчно.

"Това увеличение не поема разликите, които "Булгаргаз" натрупа. Дори и тази цена вкарва "Булгаргаз" в приключение да продава по-евтино отколкото купува. Този начин на действие е познат от 15 г. Всички правителства използват държавните енергийни дружества, за да потискат цените надолу. Така се трупат над 10 млрд. лв. дългове. Това рано или късно трябва да приключи. Песимист съм. Няма неплатен обяд. Докато не се вземат резки мерки за стабилизиране на ситуацията, няма как да се променят нещата", заяви енергийният експерт пред Bulgaria ON AIR.

И уточни, че за април България вече си е платила на Русия доставките на газ.

"Булгаргаз" си плати авансово за април още преди да влезе тази заповед за рублите. Нашият договор е такъв. Заявяваме количества 100 единици за април например, пък дали ще потребим 50 или 60 - плащаме си 100", заяви Куюмджиев.

Той е убеден, че Европа не може без руски газ.

"В световен мащаб се вижда, че производството е повече, отколкото потреблението, с изключение на Европа и Азия, в която се включва и Австралия. Пренасочването на потоците теоретично е възможно за сметка на движения на природния газ из целия свят. В момента американският газ отива за Далечния Изток. За Европа - руският. Ако се лишим от него, трябва да се разруши цялата балансирана система", уточни Куюмджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: Явор КуюмджиевBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
ПЕНКО преди 2 години
РОЗОВО-КАФЯВОТО -БИВШО КОМСОМОЛЧЕ -- ЯВНО СИ Е КУПИЛО АКЦИИ В ГАЗОВАТА НИ СИСТЕМА ??? А, НЕГОВАТА СИСТЕМА Е : " ВЪРТИШ СЕ В ПОЛИТИКАТА ---ЗА ДА ГЕПВАШ В ИКОНОМИКАТА " !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Shark - Ми нали е държавна фирма. Като се наложи държавата да изтегли 10 милиарда дълг,за да и покрие дефицита,после ще ти вдигнат данъците,за да се плаща този дълг барабар с лихвите и ще те заинтересува.
32
4
 
10
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Какво ме интересуват мен дълговете на Булгаргаз. Те интересуват ли се от моите дългове! Като не издръжат да фаалират!
31
0
 
15
 
! Отговори
Кирил Петков-Канада преди 2 години
А 125 % достатъчно ли е?
30
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вдигнете го 6 пъти, колкото се вдигна международната цена на газа. Българинът трябва да стане европеец и гражданин на света! Нали всички искаме това?!
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До МоамадъТой Борисов правилно ти рече, че си про'ст. Много про'ст.
28
8
 
5
 
! Отговори
Моамадъ преди 2 години
От 30 години е така защото БСП седеше на два стола Русия и България. Сега на единия вече е неудобно от другия се пада , затова майната на Булгаргаз , майната на пенсионерите на топлофикациите и на всички . От някъде се почва
27
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
трябва да подкрепи правителството и да вдигне цената с 100 а ако трябва и с 200% и да подкрепи демокрацията и свободата
26
3
 
37
 
! Отговори
Недостатъчно е, да преди 2 години
При увеличения на газа от по 25% на МЕСЕЦ само не разбрах как изчисляват годишната инфлация на има-няма 7-8%? А сегашната власт е за съд. Направо за една година обърка каквото беше възможно. Наговори и натвори куп глупотевини. И само повтаря ние много искаме, но првдните объркали. Така всеки може да дойде да се упражни да поуправлява. Много удобно.
25
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в русия ток вода(гореща неограничена) и парно (централно денонощно) са по 60 лв на месец, лятото за 3 месеца няма и 50 лв сметка)) па вие подкрепяйте санкции)
24
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
правителството на Петков ни убива!
23
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баба ви да не е ползвала газ бе?!Как са се справяли преди а?Ами тя газта в един момент ще свърши и какво правим?Един е източникът на енергия,който няма да се изчерпи скоро и той е слънцето.Това е технологията,която трябва да се развие,а не газът.Токът може да е безплатен за цял свят от слънцето,ама трябват инвестиции да се направи колан по екватора от фотоволтаици.Земята се върти и винаги ще има огрято от слънцето пространство да се добива ток.Отделно на всяка сграда може да се монтират.
22
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Русия литър бензин е 80ст, а за отопление, газ и електричество за 80м се плаща около 30лв на месец. (Цени преизчислени от рубли в лева). България е по-богата държава и можем да си позволим и 50% увеличение на цените. Мачкай Киро,
21
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А заплатите и пенсиите не трябва ли да скочат с 100%. Първо тях и после всичко останало. До сега само депутатските заплати и на тези от властта растат за народа само високи цени.
20
2
 
26
 
! Отговори
До емигрант преди 2 години
Да ама не точно. Във Великобритания от днес газта ни я вдигнаха с повече от 50%, тока с малко по малко. Това прави с около 700 паунда повече на година. Нешъна иншурънса ( нещо като здравните в България ) с 10%. Не е само в България. Навсякъде е така
19
8
 
20
 
! Отговори
Емигрант преди 2 години
Вие си ги избрахте сега си им сърбайте попарата. В развитите демокрации в Европа не е така, правителствата помагат на обикновените граждани. Дръжте си Кирчо
18
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Налагай санкции на Русия ! Като стане газа 5 пъти по-скъп ще спрем да го ползваме съвсем, че поне да забравим газа....
17
2
 
18
 
! Отговори
ПМ преди 2 години
Вайй....., мъ нали Кирчу каза, че шъ намери Газ или май беше Гъ.з, не можах да разбера!
16
1
 
19
 
! Отговори
Аре стига! преди 2 години
Изключително съгласен съм! Една стока струва точно толкова, за колкото е предлага продавача! Като имаш нужда от нея - плащай си я и си я ползвай! Ако не ти излизат сметките - спираш да я ползваш. Ама щяло да има фалити, ама това-онова. Ами да си фалират! Такива са времената! За чий аз ще дотирам с данъците си газо-изискващите бизнеси? Бай Юмер ниже тютюн в Родопите и плаща на софиянци парното. Аре стига!
15
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В немската преса пишеше, че ако се покачи още цената на газа над 30% от предприятията в Германия ще са принудени да фалират. Сега помислете за над 10 милионното емигрантско население на Германия. Тези хора от цял свят ще бъдат първите жертви на кризата. Българите най-добре да се прибират, че ще настане мародерска война в Европа от глад и мизерия.