Лекар: Трябва да се научим да живеем с COVID, той е тук

Експерт: Реформата с личните лекари по-скоро е рискова
1 апр 2022 23:00, Елка Василева
65
Лекар: Трябва да се научим да живеем с COVID, той е тук
Снимка: архив, БГНЕС

"Трябва да се научим да живеем с COVID, защото той е тук", заяви пред БНР д-р Мирослав Спасов, педиатър и личен лекар.

"Аз ще продължа да изисквам в кабинета ми да се влиза с правилно поставена маска, защото си циркулират всички останали респираторни вируси, не само COVID. Това е една предпазна мярка от заразяване както на здравния персонал, който ви преглежда, така и на вас самите. От друга страна не можем да задължим хората, така че честно казано с този пожелателен характер очакваме да има и конфликтни ситуации в кабинетите, тъй като голата истина е, че въпреки извънредната противоепидемична ситуация и наложените мерки, те не се спазваха у нас", каза лекарят.

Още по темата
"До миналата седмица в моята практика имаше тенденция за намаляване, но от понеделник към днешна дата имам около 60 ново диагностицирани пациенти, което никак не е малко", добави още д-р Спасов.

Във връзка с предложените промени относно работата на личните лекари д-р Спасов коментира: "Ние не сме обидени. Ние не се притесняваме за нашето бъдеще, защото за всеки един лекар винаги ще има работа. Проблемът е, че здравна реформа се провежда от 1998 година, не е от сега. Това, което ни обижда, е, че хора, които предлагат идеи, би следвало да познават как работи системата, би следвало да говорят с правилните термини, а не да хвърлят просто едни идеи в бъдещето".

"По време на криза реформата с личните лекари по-скоро е рискова, защото едно такова действие ангажира не малка част от представителите на медицинското съсловие, а именно общопрактикуващите лекари, които са свързани с всички български граждани", каза от своя страна здравният икономист Аркади Шарков.

"Всякакъв тип подобни действия първо следва да се обсъдят с гилдията и после чак на база на тези преговори да се премине към действие, което е в аванс. Може да наблюдаваме и представителя на общопрактикуващите лекари до какъв ефект ще доведе, защото това не е един глас, сигурен съм, че подобен тип гласове на опозиция срещу подобен тип решения ще се чуят и трябва да бъде направено едно общо и по-голямо проучване сред мнението на общопрактикуващите лекари", каза Шарков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
10
 
! Отговори
Йосиф преди 2 години
Добре дошли В САЩ & ЕС COVID-19 е новата крипто валута !!!
20
7
 
5
 
! Отговори
От Вселената преди 2 години
След 50 години белият човек ще бъде претопен. Ще има само китайци, индийци и черно-хиспанци! Китайците са един и половина милиарда-безпросветни низкочели същества. Усти-стомахи-и дебели черва! Кому са нужни те! След 50 години 92 от всеки 100 души ще бъдат индийци или китайци. Давайте мук, раждаемост снижайте, уничтожайте вашъих воробьев.. Така ги съветваше по времето на СССР преди години Висоцки, .. не го послушаха.. Сега цяла источна русия е залята от китайци и няма кай да ги спре.
19
3
 
22
 
! Отговори
мда преди 2 години
Ковида е все още в някои куxи глави които днес влизаха в магазините с маски.
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще убием и грипа заедно с ковида. Как да се заразяваме само от грип, за да има болни?
17
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковидът донесе много пари на лекарите. Не искат празникът Ковид да свършва. Нека винаги има Ковид.
16
6
 
2
 
! Отговори
От Вселената преди 2 години
Нищо не се е променило от хиляди години. Докторите са подчинени на религиите и нямат нищо общо със знахар и морал. Четете ИСТОРИЯ - Истината за Торта с която покриваме земята. Знахар е ЧоВекът-Чо(енергия) Век(вечна) който се свързва директно с Вселената и предава Чиста, Лъчиста, Жива енергия за лечение на болните, на които органите им, мозъкът им и живите им клетки са останали без Космическа, жива енергия.
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С ковид ще живеем, с бялата мафия- НЕ! Смъртно наказание за всички ковифашости!
14
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей, не разбрахте ли че нас, българите, не може да зомбирате и да подчините по никакъв начин, камо ли с такава евтина пропаганда. Българския народ е толкова силен и могъщ, че ако застанете срещу него - все едно уpинирате срещу вентилатор. Набийте си го в глaвите!
13
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не влизайте в кабинета му никога! И без това яко е крал!
12
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв лекар си ти, някакъв циркаджия...
11
2
 
13
 
! Отговори
До 8 преди 2 години
Подкрепям 3 , защото това не са хора ,а диви провинциални шебеци , без социална култура .
10
15
 
8
 
! Отговори
Ами да преди 2 години
Ще трябва, защото и ковид ще се изменя ,както е станало с испанския грип, който всеки сезон се видоизменя и се появяват нови варианти. Според британските учени хората с три дози РНК ваксини ще изградят имунитет за десетилетия това няма да ги предпази от заразяване с новите варианти , но ще го преболедуване по леко и няма да се налага болнично лечение.
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оня умник да си седи само на Витошка като закован да му имам средновековния крепостнически мнталитет.
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На снимката да не става някой митинг, събор, или погребение?! Ужас! Каква сбирщина
7
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 3 Да държиш хората насилствено някъде да не е по-добре.
6
3
 
15
 
! Отговори
Въй,Въй преди 2 години
Не само се научихме, а го минахме като валяк през него. Чакаме следващия вирус, откъде ще идва, че от Украйна малко забавиха доставките?
5
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората са научиха, но вие не спряхте да дуднетте на най-високо ниво и да ги тормозите с мерки.
4
6
 
21
 
! Отговори
ЦИРК КОВИД преди 2 години
Бате, живеем си съвсем нормално. Преболедувахме леката настинка, наречена ковид. От псевдоваксините се опазихме. Маски където много мрънкат за тях, слагаме под брадичката. Само ковипсихарите не могат да се научат, инжектират се трети, четвърти път, носят си "маската" и сами в парка, треперят каква нова измишльотина ще съчинят да ги уплашат от телевизора.
3
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди 89-та година в София беше толкова свободно, тихо и мирно! Имаше задължително жителство и нямаш работа в София, освен ако учиш, и то само Висше образование, после като завършиш си заминаваш оттам, откъдето си дошъл! Сега...гледайте, на Витошка е някакъв ужас! Кога пък в София е имало такава навалица като на тая снимка! Никога не е било! След като тъпияяяя Желю Желев подписа указ, с който отмени задължително жителство всички се юрнаха в София! УЖАС!
2
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами учи се. Ние, които две години не ви спазвахме мерките отдавна се научихме.