Доц. Йоцов: Типът идваща инфлация е като лавина

Днес няма да се стигне до избор на управител на БНБ, прогнозира икономистът
15 апр 2022 10:00, Елка Василева
20
Доц. Йоцов: Типът идваща инфлация е като лавина
Снимка: архив, БГНЕС

"Очевидно обстановката е много изострена и не предполага вземане на решение. Почти съм сигурен, че няма да се стигне до избор." Това каза пред БНР за избора на нов управител на БНБ доц. Виктор Йоцов, икономист и преподавател в Катедра "Финанси" в Университета за национално и световно стопанство.

"Подозирам, че причините за подмятането на тези компромати и обвинения са на съвсем друго ниво, не касаят професионалните качества на кандидатите. На политическа основа", посочи той.

Още по темата
Според Йоцов сме "в много неприятна ситуация", защото "виждаме невъзможност за избор не само в БНБ" - има много други институции, които от много време не са попълнени.

От правна гледна точка изборът на нов гуверньор на БНБ може да продължи дълго време, но че носи негативи, няма никакво съмнение, изтъкна доц. Йоцов.

Преподавателят прогнозира, че заявените от управляващите антикризисни преговори и действия ще бъдат насочени не толкова "за стопиране или овладяване на инфлацията, колкото за облекчаване на нейните последици".

"Таван на цените никога не е работел. Не може да се слага таван на цените. По-скоро да има контрол върху печалбите, които фирмите си начисляват," посочи Йоцов.

"Прагът на ДДС да се вдигне от сегашните 50 000 лева – за това поне от 5 години се говори и това не е свързано с инфлацията. Аз не знам дали това ще има някакъв ефект върху инфлацията. Този тип инфлация, който сега идва, която в основата си е в енергийния сектор и хранителните продукти, е нещо като лавина – като тръгне, спиране няма", коментира икономистът.  

По думите му трябва да се търсят начини да се облекчат тези, които ще пострадат най-много.

"Да не си въобразяваме, че можем да спрем лавината," каза доц. Йоцов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
10
 
! Отговори
. преди 2 години
И правилно дума човекот! Който досега е е запасил - запасил.
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крадене,краденето прави лавините,краде се кога се прави инфлацията,краде се по време на инфлация и се задълбочава и тя се увеличава както лавината,краде се и при обратна посока кога се налага чрез наложителни действия да се свива инфлацията и как лавина да се намалява за да се връщат дългове и да се възстановяват щети от задължения или потушават от пожари,бедствия и след тях с набиране,събиране на средства материални съответно във финансови изчисления с без съответния контрол и отчет за справяне
13
2
 
11
 
! Отговори
Доц йоцов преди 2 години
...НЕ ВИЖДА. ТОЙ САМО ГЛЕДА.
12
0
 
22
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
ИМА НАЧИН ДА СЕ ОЗАПТИ ПОНЕ МАЛКО ИНФЛАЦИЯТА! ПО- ДОЛУ Е КАЗАНО КАК. НО НИКОЙ НЕ ЧЕТЕ, НИКОЙ НЕ ЧУВА И НИКОЙ НЕ СИ МЪРДА И МАЛКИЯ ПРЪСТ ЗА ХОРАТА!!!! ИМАМЕ ЛИ ПРАВИТЕЛСТВО ИЛИ БЕШЕ САМО, ЗА ДА ПРЕКРАТИ СПЕЦСЪДИЛИЩАТА И ДА ВКАРА МК В ЕС?!??????
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докога смятат да се мотат с избора на шеф на бнб и да бавят вдигането на лихвите. Кире спирай да ни крадеш чрез инфлация щото белене е близо и един затвор трябва да има там за такива като теб. ЕЦБ спира количествените улеснения а продажбите на имоти боксува.
10
1
 
14
 
! Отговори
Ми5555 преди 2 години
Вече е лукс да си купуваш хляб всеки ден! НАПРАВЕТЕ ГО ПО 300 ГР. ПОВЕЧЕТО - ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ КАТО МЕН!
9
1
 
20
 
! Отговори
xx преди 2 години
значи държавните централи продават на 300% печалби,,защо след като са държавни да продават ток на реални цени за бг пазар,а частните на борсата?когато нямаше борса вдигаха цените да не фалират частните и държавните централи,защо не премахнат данък зелена енг,и задължение към обществото,това са 46% от сметката на тока,е като си траене ке видине тока от 1 юни
8
0
 
19
 
! Отговори
999 преди 2 години
Интересно как в другите страни - тован на цените работи, а у нас - не ?! Също така работи и намаляване на ДДС ЗА ХЛЯБА! А У НАС - НЕ!
7
0
 
12
 
! Отговори
Име преди 2 години
Как точно невъзможността да се изберв шеф на БНБ, влияе върху и флацията в България?!
6
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вдигайте лихвата , укротете имотната лудост , направете кошница с основни храни с фиксирани цени , никакво вдигане на тока за домакинствата , това е само малка част от мерките които могат да се вземат , ама требе акъл ............
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Странен икономист. Печалбата не се начислява, начислява се надценката. Печалбата е резултат от приходи минус разходи.
4
1
 
29
 
! Отговори
До Бено преди 2 години
Това не работи за намаляване на цените при отворен пазар. Ако ти можеш да си продадеш олиото в Румъния за 4лв, защо ще го продаваш в България за 3лв? И това важи за всяка друга стока. Това че им дават субсидии просто им позволява да останат конкурентни, за да не загинат и хлопнат кепенците. Не чакай от това цените да паднат.
3
0
 
39
 
! Отговори
Бено преди 2 години
При положение, че държавата изсипа милиарди на бизнеса за компенсации, защо са толкова високи цените?Липсва всякакъв контрол и си е чиста спекула!
2
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може, може. Като централните банки нашляпат по 10%-15% лихвен процент, както е било в САЩ през 80те. Само дето сега много държави и компании са се набълбукали с дългове и не става. На тях им изнася инфлацията. Инфлацията е един метод да вземат от нас пари, за да си платят дълговете.
1
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е за урките да има!