30 млн. лв. за месец похарчили с банкови карти украинците в България

Влизането на пари от Украйна създава известно напрежение за българските банки – заради произхода
29 апр 2022 07:00, Елка Василева
129
30 млн. лв. за месец похарчили с банкови карти украинците в България
Снимка: архив, БГНЕС

Българската държава е платила досега като компенсации на хотелиери близо 11 млн. лв. за настанените при тях бежанци от Украйна. В същото време обаче само през март в България са похарчени 30 млн. лева с украински дебитни и кредитни карти. Това прави по близо 1 млн. лв. на ден.

Според данните на “Борика”, в която участват около 60% от банките у нас, от банкомати са изтеглени 10 млн. лева, а още 8,9 млн. са платени в търговски обекти. Ако данните се екстрапулират през другите платежни системи, сумата набъбва до въпросните 30 млн. лв. Тя вероятно е значително по-голяма заради похарчените пари кеш, които трудно могат да бъдат изчислени, обяви депутатът от “Демократична България” Владислав Панев, цитиран от „24 часа“.

Още по темата
В профила си във Facebook той написа, че е коравосърдечно да се смятат ползи от хора, които бягат от война, особено когато това са основно жени с деца. Панев давал данните като отговор на недоволни коментари, че държавата дава по 40 лева на ден. И уточнява, че тези пари отиват в хотелиери и на практика остават в икономиката.

От тези данни пък може да се изчисли, че най-малко 6,5 млн. лв. само от ДДС е данъчният принос за България за месец от бягащите от войната украинци.

Влизането на пари от Украйна обаче създава известно напрежение за българските банки. Причината е в декларирането на произхода на парите при откриване на влогове или сметки с над 30 000 лева в тях, каквото е изискването по закона за пране на пари.

Проверката отнемала време и ставала трудно заради нарушените комуникации с Украйна. Това пораждало риск с чистите пари да влязат и такива, поради които съответната банка да понесе санкции заради неясен произход. А по закон глобата може да стигне до 10 млн. лева, ако не докладват пред ДАНС за съмнителни сделки. За суми под 30  000 лв. обаче исканията за депозиране или теглене били удовлетворявани веднага.

Според неофициална информация Европейската централна банка (ЕЦБ) е разпратила указания за по-либерален режим към украинските пари, за да се облекчи работата на финансовите институции в Европа. От БНБ обаче заявиха пред “24 часа”, че не са получавали насоки от ЕЦБ.

От българската централна банка уточняват, че този казус засяга мерките срещу пране на пари и финансиране на тероризъм, а относно това ЕЦБ нямала преки компетенции.

При липсата на конкретни указания всяка банка решава сама дали да прави изключения за украински бежанци, или да изисква документи от всеки, който внася пари или прави преводи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
10
 
8
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 2 години
Най-големият Исторически парк в света до Варна вече настани близо 160 бежснци в тракийските къщи в Неофит Рилски! 90% от тях вече започнаха работа.
61
10
 
12
 
! Отговори
Бизнесмен преди 2 години
До 65 аз си имам мениджъри за тая работа.. а ти що не работиш, а кибичиш по форумите да ревеш колко си беден..? И как бежанците ти харчели 40те лева за пури и хайвер..
60
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АЗ ще ви кажа къде отидоха събираните помощи. Отидоха по други организации, но не и за украинците.
59
10
 
11
 
! Отговори
Бизнесмен преди 2 години
Да бе бедният ще те нагости.. нали ви виждам как гостите бедните жени с деца.. с пс увни ги нагостихте.. тия лъжливи поговорки не ми ги пробутвайте на мене!
58
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бизнесмен какво правиш в работен ден в 9 часа с този сайт да пишеш коментари, а не си гледаш бизнеса?
57
6
 
11
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Според геният dебил бай ти суль0 некви милионери украинци с джипове се редят на ол инклузива и му вземат 40лв от мизерната заплата да си я харчат за уиски..
56
4
 
12
 
! Отговори
до Бизнесмен преди 2 години
Бедността не е порок, защото *** при бедния и ще те нагости с всичко което има. *** при богатия и ще си тръгнеш гладен.
55
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 56 абе лешник кви 60% били мъже бе на мъжете от 18 до 60 години им е забранено да напускат украйна, заради мобилизацията бе й!
54
4
 
20
 
! Отговори
до юрист преди 2 години
Доста доходни професии са изучили в Украйна, където средната заплата е 300 долара. На всички е ясно от къде идват подобен тип приходи. На Вас също Ви е ясно.
53
18
 
6
 
! Отговори
Софиянец преди 2 години
Бай ти га ня като види украинец с джип до неговата бракма и изплисква легена.. хахах най-жалкият народ!
52
4
 
12
 
! Отговори
Бизнесмен преди 2 години
Поетът е казал - беден човек - жив дявол! Коментарите го доказват!
51
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да кажем Добре дошли на украйнската мафия.
50
8
 
6
 
! Отговори
Юрист преди 2 години
До 56 пари се правят с изучаване на доходосни професии.. вие кво искате с каране на такси да си купите мерцедес ли хахах
49
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Даваме им по 40 лв. на ден, те харчели по 30 милион на месец. Брей как излиза тази сметка?
48
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От тези в България 15% да деца, 25% са жени и 60% са мъже, а мъжете имат пари и харчат.
47
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И как се правят тези пари с честен труд искам да попитам аз? Защото с една нормална работа не може да се купи джип за 80 000 лв. каквито карат братята от Украйна.
46
21
 
5
 
! Отговори
Юрист преди 2 години
Тука всичките га ньовци реват колко са бедни, ама иначе не са прочели нито една книга за последните 12 месеца, защото според крадливите им мозъчета пари се правят само с крадене..
45
13
 
2
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Като бягате от война и вие ще мрънкате да ви дават по 40лв на ден
44
20
 
6
 
! Отговори
Бизнесмен преди 2 години
Бедните хора за най-злобни.. а 80% от българите са такива.. виждаме ги в коментарите
43
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е за какво им събираме помощи тогава? Колко дрехи, обувки, храни занесохме. Не си харчели по 1 милион на ден. Хайде сега да ни върнат помощите, щом не се нуждаят от тях.