Доброволка за бежанците: Магия в началото, сега агресията е по-голяма от съпричастността

Правителството продължава да ходи след събитията
7 май 2022 10:18, Елка Василева
523
Доброволка за бежанците: Магия в началото, сега агресията е по-голяма от съпричастността
Снимка: архив, БГНЕС

Напрежението между българските граждани и чуждестранните вече е голямо, каза пред БНР Невяна Филева, доброволец в Центъра за посрещане на украинските бежанци във Варна. Тя определи ситуацията като "доста обострена".

Още по темата
"В началото беше някаква магия. Аз не съм очаквала, че в днешно време може да има такава голяма доброта от всички страни. Имаше огромна вълна от дарители и от доброволци. Когато държавата започна да помага, да пречи, да структурира, в момента, в който потекоха пари и финансиране, много хотели се отвориха. Сигурността, че хотелиерът ще си получи паричките, отвори огромна леглова база. В първите дни за всяко едно легло сме се борили, за всяко едно човече сме се борили. След това последва едно отдръпване и в момента агресията, видима в града навсякъде, е по-голяма, отколкото съпричастността," каза доброволката.

Датата 31 май, обявена за край на подпомагането за настаняването и издръжката на украински граждани, не е ясна от вчера, тя е ясна от доста време назад и "правителството продължава да ходи след събитията", коментира Филева. По думите ѝ оттук нататък времето е прекалено малко и всички се надяват, че този срок ще бъде удължен.

"Тази неяснота създава ужасно много проблеми и при нас. Продължаваме да посрещаме украински бежанци, продължаваме да ги настаняваме с неяснотата какво правят те след няколко дни и за колко време ги настаняваме," обясни Филева.

Според нея е било грешка, че в началото бежанците са били настанени в 3-, 4- и 5-звездни хотели, а в момента искаме да ги преместим "в почивни станции от миналия век и те да бъдат щастливи от това".

Само във Варна има над 20 хиляди души, заяви тя.

"Аз не знам къде могат да се открият такива 20 хиляди места след 20 дни, в началото на туристическия сезон. Туристическият сезон не е съгласен да продължи по този начин програмата," каза доброволката.

Филева допълни, че някои хотелиери са склонни да удължат престоя на украинците, но срещу настоящото заплащане, а това, което предвижда държавата оттук нататък, е "много по-нисък бюджет, за да може програмата да не е атрактивна".

"И да не стане така, че хората да са на хотел и на почивка, а да могат по най-бързия начин да се интегрират. Докато те са на хотел, особено по Черноморието, те наистина смятат, че са на почивка," обясни Филева.

Ако в предишен етап при приема на бежанците са били попълвани регистрационни формуляри с индивидуален номер и повече информация за намеренията и професионалния статус на бежанците, сега "щяхме да бълваме решения" и по-оптимално да ги разпределим в страната, смята Филева.

"Да знаем – пращаме 5 души в Козлодуй, защото са ядрени енергетици, пращаме 20 души в Тетевен, защото са възрастни, в нетрудоспособна възраст и ги настаняваме в почивна станция, пращаме тези майки там. Всеки човек може да бъде намерен, професионално обгрижен и да е ясно как се структурира транспортът – как прелокираме 20 хиляди души утре“, каза Филева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


523
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
448
3
 
9
 
! Отговори
Свой преди 2 години
Стига вече сте се слагали на тия нагли украинци. Не са по различни от другите бежанци, какво е това рантутене, да ги настанят в лагери и стига са се възползвали от тях не благодарни и мошеници българи. Те не са на почивка край има ред.
447
1
 
9
 
! Отговори
Бахмааму преди 2 години
Е щом отначало всичко е било наред а после отношението се е променило ,това не ви ли говори , че има нещо нередно в тези бежанци. Във Варна имам приятели работещи в туристическия бранш и са ми разказвали. Такситата вече им искат пари напред , защото слизат и си тръгват направо. В ресторантите правят панаири , даже и във фризьорските салони се правели на интересни , да искат отстъпки . Аааа да не забравим и бензиностанциите.... Не всички са такива , аточно тези ,които НЯМАТ нужда от помощ...
446
4
 
21
 
! Отговори
Berlin bg преди 2 години
Абе защо до миналата година ревяхте,че идвали бежанци, гонихте ги,връзвахте ги....а сега на тия "бедните " хотели им намерихте.Тия "бедните " тук в Германия отказва да работят на надниците на българи и румънци, искат на немски надниците или пък ако държавата плаща още по добре. В Берлин да вземем квартира чакам с години а "бедните " украинци " се настаняват веднага
445
2
 
22
 
! Отговори
Габи преди 2 години
В ЗАВОД Кремиковци
444
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ще разберете що за нагли и арогантни са украйнците тепърва
443
6
 
54
 
! Отговори
МАЙКА ТЕРЕЗА преди 2 години
НЕ НИ ТРЯБВАТ УКРАИНСКИ БЕЖАНЦИ ! ТЕ НЕ СА ЗА СЪЖАЛЕНИЕ !ИСКАТ ДА ЖИВЕЯТ НА ГЪРБА НА ДЪРЖАВИТЕ , КОИТО ГИ ПРИЕМАТ !ГОСПОД ГЛЕДА ОТГОРЕ ДРУГАРИ , ВНИМАВАЙТЕ С ПРЕСТРУВКИТЕ И ПРЕИГРАВАНЕТО ! НЕ ГИ ЗАЩИТАВАЙТЕ УКРАИНЦИТЕ , ХОРАТА КОИТО МИЛЕЯТ ЗА РОДИНАТА СИ , ЩЕ Я ЗАЩИТАВАТ , А НЕ ДА БЯГАТ С МИЛИОНИ В ДЖОБА ! ВЪН ОТ НАШАТА СТРАНА !!!!!!
442
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В дните, когато специализираната война започна спях в парка, и имах нула лева дневни. Но на два пъти им носих дрехи. Те пък се оплакваха от хотелите.
441
3
 
23
 
! Отговори
До 469 преди 2 години
Викаш друго си е да скочиш в едни съдрани шавари и да почнеш да се правиш на европеец особенно в Германия, а в същото време да знаеш, че си чиста проба Анадолска ***!
440
62
 
14
 
! Отговори
... преди 2 години
Няма по-голяма расистка държава от булга.рист. ан. Но когато излизате извън България, лижате дупетата на европейците. Такава омраза и завист не съм видял в други страни. Срам и позор сте.
439
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Динко е герой, но да ви разкажа за ... ае няма д аказвам имена. Докато Динковците вързваха и биеха, онея ги вързваха и стреляха. КРай ямбол има ппине 5 масови гроба. Пиюовете са кат хан Тервел - бранят Европа!
438
67
 
15
 
! Отговори
| преди 2 години
Голям страх имат русоробите от бежанците, не съм очаквал такова пищене...
437
3
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доброволке настанете го в бежанските центрове,както другите бежанци.Кой в Западна Европа на която толкова подражавате настанява бежанци в хотели.Вижте в Германия как са настанени украинците.
436
10
 
75
 
! Отговори
Зайцев преди 2 години
Подай си пръста ,ще ти изядат ръката
435
9
 
64
 
! Отговори
Луд с лопата преди 2 години
Путин защо не ги харесва ,според вас? Явно са си такива ,неблагодарни и нагли
434
6
 
62
 
! Отговори
***** преди 2 години
До До 443... Парите за украйнците идват от европа, спете спокойно...... Да ама не . ОБЕЩАЛИ СА НИ едни пари ,ама за сега нищо не е идвало. Точно за това правителството ТЕГЛИ ЗАЕМ съвсем скоро . Хотелиерите в началото бяха спокойни и приемаха украйнци ама като видяха че НЯМА ПАРИ и им се изпари ентусиазма. Особено пък като гледат как "клетите украйнци " им разрушават хотелите. Има вече десетки клипове на какво приличат апартаментите предоставени на Укрите ... ГЛЕДАЙ. Образовай се .... ***.
433
7
 
52
 
! Отговори
Мухаха преди 2 години
У ВАС , Филева , пропуснала си да настаниш "клети бежанци" У ВАС ........ А после по проукраинските митинги и по медиите като тази, издири всички русофоби които вият "Слава Украйну" и им заведи по 5-6 бежанеца да ги обгрижват .... Какво слжно има . В България е пълно с такива които биха спали дори и в кучешката колкбка на двора си само и само да има лукс и удобство за мутрясалия украинец с златните ланци и Поршето, трите му дебели деца и силиконената му женичка ....
432
3
 
81
 
! Отговори
Саки преди 2 години
Във Варна са навсякъде, основно в морската градина, моловете и големите хранителни вериги. Държат се много нахално и постоянно правят скандали на българите. Държат се като господари и не ни харесват.
431
51
 
16
 
! Отговори
doko преди 2 години
Пореден разбит мит. Този път - за българската гостоприемност. От много време сме нито работливи, нито дружелюбни и т.н. В, какъвто и съюз да сме, няма да се оправим.
430
74
 
22
 
! Отговори
До 443 преди 2 години
Добро описание си направил. А бих добавил и необяснима злоба към жертвите на агресивната путинова политика. Виждаме изсипаната помия върху украинските бежанци - те си го търсели, заслужавали са инвазията, не трябвало да ги настаняват в хотели, а в коптори. Никой не ви взема парите, успокойте се не сте се минали. Парите за украйнците идват от европа, спете спокойно.
429
14
 
66
 
! Отговори
Uef преди 2 години
Това са нацисти обикновени хора нямат тези пари и колиСмърт на нацистите вън натрапниците