Около 2400 украински бежанци вече са започнали работа у нас

Еднократни помощи от 375 лв. са получили над 16 000 украинци
12 май 2022 19:10, Нели Христова
71
Около 2400 украински бежанци вече са започнали работа у нас
Снимка: БГНЕС

Над 30 000 свободни работни места за български и украински граждани, заявени от работодатели или по мерки за субсидирана заетост, са осигурени от Министерството на труда и социалната политика, Агенцията по заетостта и Програма „Развитие на човешките ресурси“. Това каза изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Смилен Вълов по време на брифинг на Оперативната координационна група към правителството за подкрепа на бягащите от войната в Украйна.

До момента служителите на бюрата по труда са консултирали над 20 000 украинци за възможностите да започнат работа у нас. Проведени са над 10 трудови борси в различни градове. Попълнени са и доброволни анкети за тяхната професионална компетентност. До момента около 2400 украинци със статут на временна закрила са започнали работа с трудов договор.

„От понеделник в 72 точки стартираме изнесени работни пунктове, много от тях ще са в курортните комплекси. Целта е на желаещите да започнат работа български и украински граждани веднага да бъде предоставено свободно работно място с координати на работодател“, обясни Вълов. Той уточни, че 75% от заявилите работни места работодатели имат възможност да наемат персонал веднага, а 50% могат да предоставят постоянна заетост.

Изпълнителният директор на Агенцията по заетостта обяви още, че до момента еднократни помощи от 375 лв. са получили над 16 000 украинци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 10 Еха, поредния русофил, който е следил какво се е говорило за Украйна "в западните медии" преди войната. Експерти баце. :) Не се притееснявай, познавам дотатъчно украинци, знам как работят. Няма опасност да се окажеш прав. Много дорби работници са. :)))
14
9
 
5
 
! Отговори
NoirFire преди 2 години
Квартира, 600-700 лева заплата,българския мързел си има поне жилище.
13
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакаме кога проданиците ще нправят закон да се уволняват българи за да има работа за укропитеците.
12
1
 
35
 
! Отговори
Да ги връщаме вече! преди 2 години
Техният президент Зеленски тази сутрин каза, че Украйна вече побеждава по всички фронтове и ще победи до края на месец Май. В тази връзка, нашите служби трябва да подготвят автобуси и транспорт за връщането на тези хора в Украйна. Срок до средата на Юни тук не трябва да остане нито един от тях.
11
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До NoirFire Ако емигрират то ще е защото са намерили нещо по-добро, но се обзалагам, че много ще останат за постоянно. В България доста работодатели, които имат затруднения да намират качествени работници, ще оценят какви са и ще се опитат да ги задържат.
10
1
 
14
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
До колегата по-долу в последното ми видео точно това обяснявам как БЪлгария ще е следващата Украйна и как бежанците се използват ,като политическо оръжие срещу българите https://youtu.be/CV4XjVWwCPA
9
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щот са много работливи държавата им е най-корумпираната и мизерна коака в Европа и тоа беше според западни медии преди войната естествено. Сега казват, че са били най-некорумпирани и богати, ама лошите руснаци ги избомбили. :-)
8
4
 
14
 
! Отговори
NoirFire преди 2 години
Хахаха, укрите ще емигрират бързо, едва ли има по-лошо място в света от България,в Африка е по-добре.
7
26
 
4
 
! Отговори
Яко е преди 2 години
До Анонимен 5 Всъщност, украинците са изключително работливи. Българските мързели, които едва ли не бяха свикнали да ги молят да отидат на работа, ще го научат по трудния начин. КОНКУРЕНЦИЯ баце! П.С. ОБИЧАМ Демокрацията! :)
6
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия какво могат да раотят, че изкарат повече от 1200 лева? В някои населени места хората се радват и на 500 лева.
5
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другите 100 000 са на почивка на наш гръб.
4
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
фейк нюз. никой няма да работи докато получава всичко наготово. Освен това с този манталитет ще бъдат изиртани на 1 работен ден.
3
7
 
38
 
! Отговори
Честито, българи преди 2 години
Към настоящият момент броят на укро "бежанците" в цяла България е между 350 000 и 400 000. ЦРУ планира да доведе в България още милион-милион и половина укро гости, с които да се извърши етническа подмяна и промяна на българското население, и замяната му с русофобско, фанатизирано население - украинците! Крайна цел - изкореняване на русофилството в България и пълна промяна на етническия състав!Честито, БГ-робове! А вий продължавайте да спите сладко!!! Много скоро вие ще сте гостите!!!
2
18
 
4
 
! Отговори
Това е демокрацията преди 2 години
Ами, на тези хора им се работи. А тук съм чел да ни обясняват, че за по-малко от 1500-2000 лева няма да си мръднат пръста, камо ли да работят по хотелите и ресторантите. Така е, в свободна държава дори и да не си особено квалифициран, ще се оправиш.
1
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2400 българи на борсата. Срамувам се от държавата мащеха.