Президентът Радев: На 24 май всички сме само българи

В йерархията на духа и културата нито богатството, нито властта са меродавни
24 май 2022 08:55, Елка Василева
156
Президентът Радев: На 24 май всички сме само българи
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът Румен Радев поднесе своето приветствие по повод 24 май - Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура.

Ето и цялото приветствие на държавния глава:

Скъпи съотечественици,

На 24 май всички сме само българи. В йерархията на духа и културата нито богатството, нито властта са меродавни. Тук важно е благородството на духа. А него носи и излъчва всяко будно дете.

Още по темата
Днес българите в България сме седем милиона. Милиони други са извън Отечеството. Но винаги има една незрима Родина, която всеки отнася със себе си, където и да отиде. Това е българският език. От раждането си сме орисани да мислим и чувстваме на прекрасната, богата, звучна, нюансирана и изразителна родна реч. Езикът ни вдъхновява, езикът ни утешава. Езикът е наш дом и упование в трудни и самотни моменти, особено далеч от Родината. В трудни години езикът е знаме на сатирата, бунта и свободата. Когато духът линее, езикът е най-точната епикриза: той страда от правописа ни, обеднява активният му речник, граматиката му се разпада. Дори произношението ни става нехайно.
 
Но езикът на Вазов и Далчев, на Захари и Яворов, на Петър Увалиев и Валери Петров няма да загине. Той ще надживее всякакви мракобесни времена на глупост, грубост и чуждопоклонство и експериментите на „неразумните юроди“, които боравят произволно с думите му. Българският език ще надживее интригите на своите отрицатели и на блудните си роднини, които не признават произхода или родството си с нашата реч. Ще надживее и комплексите на онези, които допускат да се откажем от кирилицата.
 
Времената се менят. Днес българите са навред, а децата и внуците ни често говорят по няколко езика. Но родната реч, както и друг път съм имал повод да кажа, е онази нишка, по която нашите сънародници по кръв винаги могат да открият пътя до дома си.
 
Думите са наше достояние. Нека милеем за тях, тъй както милеем за здравето и дома си, защото нашият език ще продължава да ни обединява като народ.

Честит празник, скъпи българи!"


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев доказа ,че си въздух под налагяне, издишаш в реални ситуации,само на речи ако го караш,скоро алгоритмите ще ти вземат професията, заучените модели няма да се котират на пазара на човешкия труд скоро
25
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 31 "Ако не бяха руснаците още щяхме да сме фашисти" Руснаците са били фашистки режим. Руските и хитлеристките фашисти заедно са нападнали Полша. Руските фашисти са нападнали след това Финландия. Разликата е, че руснаците и в момента се управляват от такива.
24
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До номер 30:Било е война! Имало е фашисти на нашата територия.Факт.Ако не бяха руснаците още щяхме да сме фашисти.Това ли искате?Фашизъм?
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 31 "Глаголицата е с неизвестен произход, а Братята създават Кирилицата" Кирилицата е създадена от Климент Охридски с помощта на други уеници на Кирил и Методий. Русофилите разпространявате пълни фейкове.
22
1
 
5
 
! Отговори
рушките фашаги преди 1 година
правеха паради с немските фашаги.......28 не го забравяй рушофилскаКурв0.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 28 "Филмчето с фалшификати,което се води пропаганда "Втората окупация"" Филмчето е базирано САМО на факти. Посочи ЕДНО нещо, което е фалшифицирано в него.
20
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледахте ли новините днес?Щели да ни сменят учебниците,за да въвеждали как Русия ни окупирала. Филмчето с фалшификати,което се води пропаганда "Втората окупация" щели да прожектират на децата в училище по настояване на десния сектор.Същият този десен сектор твърди как на 9-ти май България трябвало да празнува загуба,как Хитлер е герой,а сватиките са просто християнски символи.Ще настройват децата срещу Русия и ще ги правят нацисти...Също така ще ни убеждават как азбуката не е българска.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато руснаците миналата година правиха изложбата за 24 май в Руския културен център и в нея нямаше ЕДИН ПЪТ споменато, че създателите й са БЪЛГАРИ. Когато руснаците направиха СПЕЦИАЛЕН ФИЛМ, фалшифициращ произхода на бългрската азбука, същия "родолюбец" от снимката не пророни и дума за защити един от фундаментите на българската държавност. Радев е съучастник на руснаците в подкопаването на българската държавност.
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турците не са българи, Българите не са турци
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България има Български Граждани според конституцията и етноси( индивидуално) .На практика може да има един Македонец,но не етническа група Македонци.А според преброяването през 1945 година са над 450 хиляди Македонци поединично,но не етническа група.Живков решава с помощта на Русия и отнема индивидуалните им права,но не само на тях,същото прави и с Турците,като решава да им смени имената и който не иска ги прогонва от домовете им с децата им.Онщо не сме 7 милиона, под 6,5 милиона.
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 15 "но слушам му сега глупостите и се чудя... Тоя президент ли е или проповедник." Ти а това ли намери да се чудиш? Не за това, че тоя слугува на руснаците като за световно, че ни излага пред цивилизованите държави с хибридното си поведение, с откритите апетити да бутне държавния правов конституционен ред ... дразни те, че е мрънкало и празнодумец ...
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо крият данните от преброяването? Можеби за да може Радев да каже,че сме 7 милиона.Нойло ще каже че сме 8 .Но реално сме 6,5 милиона общо с тези зад граница,като от тези 6,5 милиона 800 хиляди са Роми и още толкова Турци и още толкова други.Ние сме под 4 милиона.
14
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние сме българи,а вие малцинството,което ни тероризира 32 години сте евроталнтици,натовци, демократи,слуги на злото...
13
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние не сме нито 7 милиона, а пак 24-ти май не е празник на Българския език и азбука.Ние сме 6,5 милиона и 24-ти Май е православния празник по стар календар на светците Кирил и Методий.Азбуката, която написали светите Кирил и Методий е глаголица и е ползвана в Моравия ,а не България(Византия).Но празник е имаз се радвам ,че почивам.
12
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев много ме дразни. Признавам си, гласувах за него, шото от Роки ми беше писнало, но слушам му сега глупостите и се чудя... Тоя президент ли е или проповедник.
11
4
 
11
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
"На 24 май всички сме само българи" === Не е вярно другарю Фигурант! Според твоя господар, другаря Пyтлapax на тази дата всички сме македонци! . Според него и куxaта му тиква езика и писмеността са ни дошли от Македония. Нали така дрогаре? Не се правете че сте забравили какво каза вашия идол и Вожд :)))
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно е как тия пази равновесие
9
1
 
1
 
! Отговори
Новите и старите ... преди 1 година
Поема : Новите и старите политици : Във боички потопени към властта са устремени . Колко много демагози и добри политолози ! Флюгери и куп пиари и всякакви екземпляри - те привидно са критични с доста интереси лични . Лъха доста песимизъм от техния практицизъм . Няма вече родолюбие има само себелюбие .: Автор : Георги Илиев Митев . Трето поколение репресиран . София , България .
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оставка
7
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А през другото време сте кравари!

Спонсорирани публикации