Съдът в Белград: Няма да предаваме Цветан Василев, остава в Сърбия

На практика окончателно се отхвърля искането за екстрадиране
28 май 2022 07:39, Александър Попов
91
Съдът в Белград: Няма да предаваме Цветан Василев, остава в Сърбия
Снимка: БГНЕС

Избягалият в Сърбия бивш български банкер и мажоритарен собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев няма да бъде предаден на българските правораздавателни органи, реши Апелативният съд в Белград.

С това си решение съдът потвърди решението на Висшия съд, който счете, че не са изпълнени законодателните условия за предаването на Цветан Василев на България. С този акт на Апелативния съд на практика окончателно се отхвърля искането на властите в София за екстрадирането на Василев от Сърбия.

В същото време стана ясно, че на 26-ти юли миналата година Василев е получил и политическо убежище в Сърбия. Искането за получаване на статут на политически бежанец е било подадено на 14-ти май 2018 г. в сръбското министерство на вътрешните работи.

След като България разписа международна заповед за арест на Цветан Василев, той се предаде на властите в Сърбия през септември 2014 г.

Според Апелативния съд в Белград "има основателни причини да се смята, че принудителното предаване на Василев би създало ситуация, в която той би могъл да бъде изложен на мъчения, нечовешко и унизително отношение и в конкретния случай са изпълнени условията за получаване на убежище, защото той може да бъде екстрадиран в родината му поради политическите си убеждения".

Екстрадирането на Василев бе поискано от прокуратурата на България във връзка с наказателното производство, свързано с обявяването в несъстоятелност на КТБ.

Василев, като бивш мажоритарен акционер на банката, бе обвинен в участие в 144 случая на присвояване и бе изправен пред ефективна присъда от 10 до 20 години затвор. В обвинителния акт от 11 000 страници фигурират имената на 18 обвиняеми, които са действали като престъпна група, отговорна за присвояване на 2,6 милиарда лева (1,3 милиарда евро), което "застрашава стабилността на българската банкова система и нейната финансова сигурност".

Десет дни преди издаването на заповедта за арест на 28 юли 2014 г. Цветан Василев избяга от България в Сърбия.

През 2014 г. български банкер и бизнесмен направи дарение от 1,2 милиона динара на фондацията на Драгица Николич - съпруга на тогавашния президент на Сърбия. Информацията беше потвърдена и от бившия президент Томислав Николич. Въпреки това, както каза той тогава, дарението е платено преди издаването на заповедта за Василев, а Николич отрече да има "лични контакти" с българския бизнесмен. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: Сърбияцветан василев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да наложим санкции на Сърбия.
52
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото и да мучат пеевските ***, е от ясно по-ясно кой и как фалира КТБ. И понеже ГЕРБ си мислеха, че могат просто ей така да "препишат" се опитаха и с Божков същото да направят. Ама не им стига акълът да довършат работата докрай.
51
5
 
10
 
! Отговори
за 54-ти кухар преди 1 година
България е бедна защото преобладаващото мнозинство са гглупаци като теб ! Ти дори не си разбрал кой ограби КТБ, не се и съмнявам, че гласуваш за тези които най-бързо са ти манипулирали куххата тиква ! Жалки български неудачници, че не се и срамуват да се показват тук !
50
10
 
18
 
! Отговори
до 52 преди 1 година
Защо пишеш глупости ? България има ли обвинение срещу някого за КТБ, че да ни го върнат ? Не чети глупостите тук на мисирките, че щели сме да го измъчваме, ако ти ръководят мисълта *** това е жалко, опитай сам да размислиш ! Гешев е главният виновник КТБ да се "замита", той не е прокурор, той е ЯТАК на мафията и Тиквата !
49
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тези никога в ЕС, заслужават си съдбата да им взеха територии и албанците да ги порят
48
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този сръбски и руски шпионин ограби собствената си банка за да предизвика сътресение в банковата система в България . Иначе до сега щяхме да сме в еврозоната и путинските интереси в БГ щяха да се изпарят. А сега какво стана Хърватия влезе в ЕС след нас, а преди нас ще влезе в еврозоната. Ще сме най-бедни в европа докато се кланим на путин. Отхвърлим ли руската зависимост ще си подобрим положението 10-кратно.
47
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПОМНИМ И ЩЕ ГО ПРИПОМНИМ, КОГАТО ДОЙДАТ ВОПЛИТЕ ОТ БЕЛГРАД В СТИЛ КРИВ МАКАРОН НА СКОПИЕ!!!
46
9
 
20
 
! Отговори
Няма изненадани ! преди 1 година
Руските слуги като крадеца Цветан Василев бягат в послушни на Русия страни като Сърбия !
45
6
 
11
 
! Отговори
Докато е Гешев преди 1 година
начело на прокуратурата, никога няма да се разбере обирът на века в България - КТБ ! Цветанов има вина, но най-малката, Тиквата и Пеевски ограбиха банката, това са милиарди, имат за всякакъв вид подкуп на всякаква цена ! България заедно със Сомалия са водачи на корупцията в света и това е срамното и жалкото, но още по-срамното е, че като цяло българинът е най-пррост и от прростотия нито разбира това, нито си признава този факт !
44
6
 
13
 
! Отговори
школата в Симеоново преди 1 година
Ха сега правно неграмотната Бръсната кратуна, вече без Каскет и която Кратуна делянпеевското чудовище назначи за главен прокурор, за да прикрива и замита престъпленията и грабежите му, да се гръмне! И да се разкара, крайно време е! Свинската Цаца -също! И той оказа "неоценима" помощ на делянпеевското чудовище в разграбването на банката, за сикаджийската мутра да не говорим - той прибра най-много милиони! Видяха се в едно чекмедже!
43
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От интервютата му разбрах, че не е 100% той виновен, но от момента в който е разбрал какво му готвят би трябвало да даде сигнал. Не разбрах направил ли го е? Това би го освободило напълно от отговорност, но всички знаем вече как функционираха службите при пладнешкия Баце! Труден за него момент! Скроиха му капан и той влезе вътре! Все пак на такава длъжност и собственост, трябва да има и един усет за самосъхранение, което е липсващия фактор! Това е вината му!
42
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да видим сега реакцията на Кирчо. Сърбите му казаха,че сме корумпирани и измъчваме затворниците и затова няма да ни го върнат. Какъв ви е отговорът господин канадеца. Герб вече не е на власт,за да се оправдавате с тях,че нищо не правят по случая. Ако това се беше случило на гърците вече щяха да са скъсали дипломатическите отношения със Сърбия и щяха да ги натикат в миша дупка.
41
1
 
7
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
И тези са напъно готови за ЕС
40
3
 
2
 
! Отговори
Фин преди 1 година
Да живеят габровците!!!!
39
5
 
13
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Чакат по добри времена за него Евентуално Янев или Копейкин тогава ще го пуснат!! Има да чака още много ,ще си умре в сърбия този бандит ..
38
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много са ниски транзитните такси ! Чиста загуба за България !
37
4
 
16
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
Затваряй крана...
36
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега при следващото подписване на договар за транзит на газ трябва таксите да са по 5, и ако щат.
35
9
 
16
 
! Отговори
Проверено Факт преди 1 година
Зад Главният Прокурор Гешев стои Терористична Организация от главорези , ако този се върне в България ще го убият и това го знае Сръбското разузнаване!
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно в Сърбе не са разбрали за вЕтърът на ПромЕнътъ Продължава???