Съдът в Белград: Няма да предаваме Цветан Василев, остава в Сърбия

На практика окончателно се отхвърля искането за екстрадиране
28 май 2022 07:39, Александър Попов
91
Съдът в Белград: Няма да предаваме Цветан Василев, остава в Сърбия
Снимка: БГНЕС

Избягалият в Сърбия бивш български банкер и мажоритарен собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев няма да бъде предаден на българските правораздавателни органи, реши Апелативният съд в Белград.

С това си решение съдът потвърди решението на Висшия съд, който счете, че не са изпълнени законодателните условия за предаването на Цветан Василев на България. С този акт на Апелативния съд на практика окончателно се отхвърля искането на властите в София за екстрадирането на Василев от Сърбия.

В същото време стана ясно, че на 26-ти юли миналата година Василев е получил и политическо убежище в Сърбия. Искането за получаване на статут на политически бежанец е било подадено на 14-ти май 2018 г. в сръбското министерство на вътрешните работи.

След като България разписа международна заповед за арест на Цветан Василев, той се предаде на властите в Сърбия през септември 2014 г.

Според Апелативния съд в Белград "има основателни причини да се смята, че принудителното предаване на Василев би създало ситуация, в която той би могъл да бъде изложен на мъчения, нечовешко и унизително отношение и в конкретния случай са изпълнени условията за получаване на убежище, защото той може да бъде екстрадиран в родината му поради политическите си убеждения".

Екстрадирането на Василев бе поискано от прокуратурата на България във връзка с наказателното производство, свързано с обявяването в несъстоятелност на КТБ.

Василев, като бивш мажоритарен акционер на банката, бе обвинен в участие в 144 случая на присвояване и бе изправен пред ефективна присъда от 10 до 20 години затвор. В обвинителния акт от 11 000 страници фигурират имената на 18 обвиняеми, които са действали като престъпна група, отговорна за присвояване на 2,6 милиарда лева (1,3 милиарда евро), което "застрашава стабилността на българската банкова система и нейната финансова сигурност".

Десет дни преди издаването на заповедта за арест на 28 юли 2014 г. Цветан Василев избяга от България в Сърбия.

През 2014 г. български банкер и бизнесмен направи дарение от 1,2 милиона динара на фондацията на Драгица Николич - съпруга на тогавашния президент на Сърбия. Информацията беше потвърдена и от бившия президент Томислав Николич. Въпреки това, както каза той тогава, дарението е платено преди издаването на заповедта за Василев, а Николич отрече да има "лични контакти" с българския бизнесмен. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: Сърбияцветан василев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Тролчета бокови минусите не променят истаната
32
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ И БСП НЕ МОЖАХА ДА ПОМОГНАТ НА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ И КТБ. ЗАПАДА ИЗРИНА РУСКИТЕ КАПИТАЛИ ОТ БЪЛГАРИЯ. И ЦАЦАРОВ НЕ МОЖА ДА МУ ПОМОГНЕ И ГЕШЕВ ДОРИ. НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ БОКО СИ ИЗПРОСИ ПРЕСТОЙ В ОПОЗИЦИЯ, ВЕРОЯТНО ЗАВИНАГИ. ЗАЩОТО СИ БЕШЕ МНОГО ПОВЯРВАЛ
31
9
 
16
 
! Отговори
Коко преди 1 година
Сегааааа- стана много интересно. Изводите са няколко. 1.Караибрахим - Ц.В. Хранеше цялта политическа прослойка, използваше парите на цяла България, а сега всички се правят на ощипани. 2. Сърбия - вето, вето, вето за ЕС. Номерата за това, че получил убежище или щял да бъде репресиран, са приказки за кафевите медии и техните клакьори. Затова приемане на свинарите в ЕС след 1000000000000 години3. Сегашната политическа ситуация с новите хрантутници от четворната ни коалиция ни води към 96-та
30
18
 
26
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
ГЕРБ фалираха банката на Цветан Василев като успяхат три пъти да си присвоят милиардите на банката, за което платихме всички ние. Не, че Цветан Василев е безгрешен, но ....
29
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако имаш пистолет можеш да обереш банка . Ако имаш банка можеш да обереш всички.
28
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Христо Христов Така е, не забравяй, че след Орбан там сега са най-големите лакеи на Тупин в целия ЕС!
27
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко се случи по времето на Вожда ви. Няма как да не е замесен. Даже се носеха слухове, че първо е била планувана да е ***.
26
4
 
18
 
! Отговори
Истината преди 1 година
А 5-те милиарда, гепени от КТБ, кога ще ги върне? М?
25
6
 
37
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 1 година
Сърбия винаги е била слуга на Русия. И през 1885 и сега.362И винаги както може пакости на България.Македония и Сърбия - никога в ЕС.
24
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КТБ беше уникална здрава банка, коята в РБ, кадето всичко друго беше вече разграбено, привлече много апетити. Дебелия организира гепенето заедно с Бойко и под диктовката на Доган, изпълнители бяха цацата, Орешарски, Искров и вътрешни предатели от банката. Просто е.
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тц, тц, тц... сиромасите в Дубай взели подкуп от Черепа...беднотия е там.
22
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой сръбски съдия е останал доволен от "почерпката".
21
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой няма вяра на правосъдната ни система. И дубайците не искат да връщат Черепа.>>>>всеки дал милиони подкуп няма да го екстрадират. Разсъждавате малко с единствената си гънка.
20
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нинова е в сегашния кабинет, незабавно да го докара.
19
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой няма вяра на правосъдната ни система. И дубайците не искат да връщат Черепа.
18
1
 
29
 
! Отговори
Пито платено преди 1 година
Народа плати 4-5млрд лв. Великото дело което издигна доста хора на високи позиции потъна в небитието. Активите вероятно вече са доразграбени. Ако имаше жална ние със/без Цветан Василев всичко щеше да бъде разкрито а не заметено под килима. Той можеше да съдейства и от там. Но никой не искаше да го слуша защото можеше са каже нещо неудобно за някого. Общо взето частния банкет го плати народа. Както винаги
17
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не са предатели, в смисъл, че не искат да предадат един човек, какъвто и да е той, след като знаят, че с връщането животът му би бил поставен под опасност. От чисто хуманна гледна точка. Дори и да е в противоречие със законите. Българите са точно обратното!
16
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Замислете се, че и сегашните управляващи явно не са стока, щом не искат да го върнат.
15
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КТБ хлопна капенците при Борисов. Вежди Рашидов беше министър на културата и ревеше, че не може да си изтегли парите и не можел за заведе внучките си на ски в Швейцария.
14
9
 
20
 
! Отговори
Тангра преди 1 година
КТБ остава една от най големите кражби, които се плащат от нас 4 милиарда.Благодарение на Пеевски и Борисов . А нашата съдебна система е ясна прогнила и миризлива.

Спонсорирани публикации