Бостанджии на протест, изкупуват дините за 20 стотинки

Блокираха пътя за Гърция пред ГКПП "Капитан Петко войвода"
20 юли 2022 10:23, Елка Василева
43
Бостанджии на протест, изкупуват дините за 20 стотинки
Снимка: архив, БГНЕС

Недоволни земеделци блокираха за четвърт час днес пътя за Гърция пред Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Петко войвода" до Свиленград. Това стана при засилено полицейско присъствие. До опашки обаче не се стигна заради слабия трафик.

Стопаните протестират срещу ниските изкупни цени на дините, с чието производство регионът е известен.

Продавам дините на 20 стотинки за килограм, а вие си ги купувате по левче за килограм. Къде отива разликата, във всеки случай не при нас, каза пред БТА бостанджията Стефан Колчев.

Според него един от проблемите е евтиният внос от трети страни и от ЕС. Държавата трябва да се намеси с по-строги мерки за фитосанитарен контрол и да регулира пазара. В земеделското министерство обаче цари безхаберие, смята Колчев.

Като друг въпрос той посочи криминализирането на вноса на евтини препарати за растителна защита, като в същото време вносът на плодове и зеленчуци от Турция, третирани именно с такива препарати, е целогодишен.

Организаторът на протеста Живко Желев поиска оставката или дисциплинарното уволнение на директора на Областна дирекция "Земеделие" в Хасково Златка Господинова. По думите на протестиращите тя въвела изискване производителите да представят актуални удостоверения за наследници на производителите със сключени договори за наем на земя. Това важи само за област Хасково, никъде другаде в страната, според недоволните. Това също е повод за протеста им.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 1 година
До АнонименТо щото при управлението на БСП(БКП) цъфнахме и вързахме.
29
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Знам, че с дини могат да се гледат хипопотами. Да си земе два хипопотама до Коледа.
28
4
 
0
 
! Отговори
мрън, мръннн преди 1 година
Аз не разбирам какво мрънкате? Баща ми(лека му пръст) преди 4-5г беше насял 3 декара дини и пъпеши, на ок 40км от Варна. Докато са дребни има малко работа и после да е ходил веднъж седмично да ги полива. Оказа се, че нямат изяждане и взе няколко кокошки до есента, за да не гният по двора. Като не Ви се занимава със селски работи, ще платите 3-4лв за диня и готово. През онази година поне 5 пъти съм се разкарвал да разнасям дини, а в магазина са докарани и само избираш.
27
2
 
0
 
! Отговори
Дими ах малка Дими преди 1 година
На пазара аз продавам дини Но сега доларът поскъпна сладостта от динята помръкна
26
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
гр. Кърджали - всяка година наш съсед от квартала отива с бусче и ежеседмично зарежда дини от Харманлийските села. В момента са по 70 ст. килограма и при все, че Кауфанд и Била са на 100 м от нас, при него винаги има опашка и дините свършват. Хората си търсят българското, но някой трябва да организира пласмента и да съкрати веригата на доставките на само 1 прекупвач.
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много дини са насяли и явно е добра реколта. Така е с земеделието Иначе си има транспорт от полето товарене разтоварване складиране разнос по магазините печалба ддс за държавата Не знам в какво може да се преработват дините само не ми казвайте за джибри
24
4
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
И какво го интересува за колко продават дините му? Като иска, да ги закара сам на пазара и да си взима той надценката. Не стига, че печели субсидиите от чужда земя, седнал да дига гири и да праи блокади...
23
1
 
4
 
! Отговори
Нонстрадамус преди 1 година
За да дойдат дините от Хасково до Варна, при тези цени на горивата+ печалба за прекупвачите се получава цена около 0,50 Ст за килограм.От тези с камионите ги взема, тариката на пазара, който плаща наем на масата към пазара във Варна+ неговата печалба, която обикновено двойна от цената на първият доставчик (прекупвач).Да смятаме:- производител - 0,20 Ст.- първи тарикат - 0,20 +0,30 Ст.=0,50- втори тарикат - 0,50 + 0,50- купувач - 1лв за килограм.Ощетени са произвел и купувач, другите са на
22
1
 
8
 
! Отговори
хм преди 1 година
До ТУРЦИЯ, ГЪРЦИЯ, РСМ Не! Не ни тровят те! В смисъл плодовете и зеленчуците им може да са с пестициди ,но контрола трябва да е на границата и по пазарите. Както беше едно време. На всеки пазар имаше лаборатория и никоя партида зеленчуци не можеше да се продаде без да е проверена и с издаден документ. Или с други думи ,тровят ни нашите управляващи /от тази в парламента до тези на най- ниско ниво ,които гледат само печалбата/
21
1
 
14
 
! Отговори
... преди 1 година
Значи в магазина дините вървят и по 2 лв за кило! а ги купуват на по 20ст. Но то не всеки може а продава по пазарите на големите градове! губят 2-*** в таз игра! това е този който произвежда и този който яде динята! всики останали мутри по средата печелят по 1.8лв на килограм без да са си мръднали пръста! Та така!
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и кога един такъв протест е довел до нещо? Питам и отговор не искам защото НИКОГА.
19
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами не ги продавайте по 20 ст. Продавайте си ги сами по колкото искате - слагате един куп дини в парка и една масичка с чадър и цял ден си трескаш биричка и продаваш дини
18
7
 
8
 
! Отговори
аз преди 1 година
Държавата трябва да се намеси във всичко според земеделците. За тях трябва да остане евро-помоща. Преди 89-та държавата беше основният играч, ТКЗС-та ли искате?
17
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До пишман бостанджияГледал си на картинка. А и в горещините поливането е през ден. При тези цени на гоивата, 20 ст е подигравка.
16
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
19, '''заключението "така че не сте важни" - нещо да си учил - икономика, напр. да си чел достатъчно, за да отбираш и съзнаваш какво пишеш?' --- а ти нещо да си наясно че само от един щанд в кауфланд плащат повече данъци на всяка една стока от тоя щанд отколкото плащат 100 производителя на дини, че да ми твърдиш че тия производители са по-важни за държавата?
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Промаркет са по 49 ст килото. Огромни, сладки, сочни, вкусни. Е, на колко да ги изкупуват??? В държавата е проблемът.
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 15Като не си наясно, не пиши глупости. Прави са да имат претенции. Целият внос е дотиран от държавите, от които идва. И пробвай да изнесеш, например за Гърция, да видиш, какво ще ти се случи. Че и само плюсове си получил. Много компетентни хора има в тази България, за завиждане сме.
13
1
 
7
 
! Отговори
Отговор до 2 преди 1 година
"вие не плащате толкова данъци колкото Кауфланд или Лидл, така че не сте важни"Откъде по-точно те плащат данци, ако не от оборота от българските клиенти? Много си умен, направо гениален *** заключението "така че не сте важни" - нещо да си учил - икономика, напр. да си чел достатъчно, за да отбираш и съзнаваш какво пишеш? Марш на работа в Кауфланд или Лидл и се чувствай Важен.
12
1
 
0
 
! Отговори
Теди преди 1 година
17 какво е това
11
2
 
8
 
! Отговори
Теди преди 1 година
ВСЕКИ ДЕН ЯМ ДИНЯ МНОГО Я ОБИЧАМ