Ще скочи ли парното от 200 лв. на 600 лв. за месец от 1 януари?

Вече няма да има субсидии за Топлофикациите
17 авг 2022 07:00, Анисия Иванова
347
Ще скочи ли парното от 200 лв. на 600 лв. за месец от 1 януари?
Снимка: БГНЕС

От 1 януари сметките за парно може да са два-три пъти по-високи спрямо миналата година, стана ясно от думите на инж. Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества.

От асоциацията преди дни поискаха от 1 януари цените на парното да нараснат с още 60%, след като от 1 юли има повишение с 40 на сто.

„Говоря за 60%, за да не плаша хората, реалното необходимо увеличение е със 100%“, каза вчера инж. Кремен Георгиев.

Това означава цените на парното да станат два пъти по-високи от настоящите и близо три пъти по-високи спрямо миналата година. Тоест, ако миналата година сметката за парно е била 200 лв., от 1 януари тя може да стане близо 600 лв. А сметка от 300 лв. може на нарасне на близо 900 лв.

КЕВР е длъжна да се самосезира и да промени цените на парното от 1 януари, ако прогнозните цени на газа, при които са определени настоящите цени на парното, не се сбъднат, както става в момента, обясни Кремен Георгиев, цитиран от "Труд"

Цената на газа е била 120 лв. За мегаватчас при пресмятане на цената на парното, а сега цените на спот пазара са 400 лв. Увеличението на цената на парното само с 40% от 1 юли стана възможно в резултат на 1 млрд. лв. субсидия от Фонда “Сигурност на електроенергийната система”, каквито пари повече там за субсидия няма, каза председателят на АИКБ Васил Велев.

Тези пари бяха използвани, за да се покрие разликата между 50 лв. за мегаватчас за миналия отоплителен период пазарна прогнозна цена и 120 през този. А цената вече не е 120 лв., а в момента е 300 лв., и за следващите месеци вероятно ще върви нагоре. Т.е. това би довело до тройни цени, ако няма субсидия, обясни Велев.

Според него това не може да се допусне, защото при силно субсидираната цена на електроенергията всички ще спрат парното и ще се отопляват на ток. И електропреносната мрежа в София няма да издържи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


347
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
206
7
 
8
 
! Отговори
Дядо Соци преди 1 година
Ще скочи. Заплатите че ходят само за парно , ток и вода. А какво ще ядеме ? Божеее , Боже... До къде ни докараха Путин и Радев.
205
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
усмивката на Киро ще ни топли а и Харвардската му диплома
204
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП и сие не мислят нито за народа нито за държавата.Интересно за какво мислят.
203
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АЗ ПОМНЯ ОНИЯ ГЛАДНИ И СТУДЕНИ ЗИМИ КОГА ЧЕРВЕНИТЕ ПАРТИЗАНИ НИ УПРАВЛЯВАХА- СЕГА ПАК СЕ ПОВТАРЯ- БЕДНИ И ОБРАН НАРОД ОЛИГАРСИТЕ С МИЛИОНИ В ШВЕЙЦАРСКАТА БАНКА
202
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЩО ВИ Е СТРАХ ОТ СТУД БЕ. НЯМА ДА ИМА СТУД, НАТО ПАЛИ ПОЖАРИ ША ВИ ГРЕЕ.
201
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ША СКОЧИ! - КАКТО Е ТРЪГНАЛА ЦЕНАТА НА ГАЗА 2600 ЕВРО ЗА 1000 КЙБ. М. ВЪВ МОМЕНТА,ДО ЗИМАТА !!!!!!!.
200
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възраждане е също патерица на герберите. БЪЛГАРСКИ ВЪЗХОД ЗА ХОРАТА, А ЗА ОЛИГАРСИТЕ - ОСТАНАЛИТЕ ПАРТИИ.
199
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Герберите как ли ви ги ражда главата тия паники....Стефан Янев ще ви оправи всичките менте партии на изборите....
198
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен224 Надявай се Възраждане да те оправи , всичките се кланят на един господар!!!
197
2
 
30
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Не няма да скочи ще ви бъде четири пъти по евтино ! Ако не вярвате питайте Парапетната госпожица !
196
3
 
27
 
! Отговори
ДА, ЩЕ СКОЧИ! преди 1 година
Целта е пълно обедняване на населението в колективния Запад и въвеждане на базисен универсален доход, който ще се получава с чип. Все още не е ясно Русия участва ли в тоази схема или сатанистите само използват войната като претекст да поддържат цените на енергийните източници високи.
195
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да плащат за парно, тези дето го ползват! От години не ползвам парно , но плащам за студените им тръби ( защото никой не го ползва това чудо) , които минават през моята собственост!!! Кога най- после ще оправят тази наглост!!! Ще ги отрежа тази зима!!
194
0
 
24
 
! Отговори
ъъъ преди 1 година
Ми нека скочи, че да им уврат главите и на най-дебелите кратуни и най-после хората да се отърват от тоя гнет.
193
12
 
45
 
! Отговори
До плюещите Русия преди 1 година
Още ли ви е смешно ? Това е само началото. В Англия дават реклама по телевизията на тоалетни кърпи (вместо тоалетна хартия) за многократна употреба !? За да се пестят ресурси. Клипът го има в Телеграма. За това ли скачахте осем години срещу Русия ? Налагахте санкции запорирахте сметки на руски граждани откраднахте златните и валутни резерви на Русия във вашите банки избивахте цивилни граждани и деца в Донбас защото говорили на руски и за капак водите война срещу нея. Какво всъщност очаквате. А ?
192
18
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Целият блок от 6 входа се отказахме от по рното и минахме на зелена енергия Гуми. Евтина зелена енергия за без пари Ще произвеждаме пушек и сажди щото Киро и Кокорчо ни докара 4 пъти по евтина газ от Краваристан. Върна ни в каменната ера. Сега очаква същият този Киро и Кокорчо пак да ги изберем. Да но този път всички ще гласуваме за Възраждане. Те ще възродят държавата и ще ни върнат в 21 век.
191
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако в ряфинериите се произвеждаше повече мазут нямаше да има тоя проблем защо всички трябва да плащаме масрафа на скъсаците кпито ислат да се движат с коли пренасочвете производството към мазут да дизела ще стане 10лв и бензина ама на кой му пука да се научат що е трамвай и колело
190
13
 
27
 
! Отговори
РусенецЪ преди 1 година
Централо отопление в първата четвърт на 21-ви век е безумие. Изключително неефективно. Само ще ви спомена, че на един от котлите в Русе има надпис: "Произведено в Чехия, 1936 г." ! Това да правиш топлина и да я пренасяш на 10-ки километри е абсолютна глупотевина. Ако ще правиш ток и използваш отпадачната топлина е смислено за близки предприятия, но не и за домакинства.
189
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Улави хора ...аз пък искам сиренето да ми е 2,60 и кашкавала 4лв, като преди 35 години ама няма...,то тогава и заплатата ми беше 200лв обаче.
188
2
 
29
 
! Отговори
Спокоен преди 1 година
Пробемът не е в цената на услугата парно. Проблемът е в законовото принуждение да го ползваш.
187
10
 
16
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
Цената вчера беше 250,а не 300 или 400лв с кво ни плаши този? Спирането на топлофикациите е необходима стъпка и по-добре да е скоро. Топла вода....има някакъв малък резон ама за парното е безумно! Да оправят електрическата мрежа, да стилмулират панели на всеки покрив. Зимите са все по-топли може и да не се налага чак толкова отопление ако не искаме 25 градуса в спалнята.