Ще скочи ли парното от 200 лв. на 600 лв. за месец от 1 януари?

Вече няма да има субсидии за Топлофикациите
17 авг 2022 07:00, Анисия Иванова
347
Ще скочи ли парното от 200 лв. на 600 лв. за месец от 1 януари?
Снимка: БГНЕС

От 1 януари сметките за парно може да са два-три пъти по-високи спрямо миналата година, стана ясно от думите на инж. Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества.

От асоциацията преди дни поискаха от 1 януари цените на парното да нараснат с още 60%, след като от 1 юли има повишение с 40 на сто.

„Говоря за 60%, за да не плаша хората, реалното необходимо увеличение е със 100%“, каза вчера инж. Кремен Георгиев.

Това означава цените на парното да станат два пъти по-високи от настоящите и близо три пъти по-високи спрямо миналата година. Тоест, ако миналата година сметката за парно е била 200 лв., от 1 януари тя може да стане близо 600 лв. А сметка от 300 лв. може на нарасне на близо 900 лв.

КЕВР е длъжна да се самосезира и да промени цените на парното от 1 януари, ако прогнозните цени на газа, при които са определени настоящите цени на парното, не се сбъднат, както става в момента, обясни Кремен Георгиев, цитиран от "Труд"

Цената на газа е била 120 лв. За мегаватчас при пресмятане на цената на парното, а сега цените на спот пазара са 400 лв. Увеличението на цената на парното само с 40% от 1 юли стана възможно в резултат на 1 млрд. лв. субсидия от Фонда “Сигурност на електроенергийната система”, каквито пари повече там за субсидия няма, каза председателят на АИКБ Васил Велев.

Тези пари бяха използвани, за да се покрие разликата между 50 лв. за мегаватчас за миналия отоплителен период пазарна прогнозна цена и 120 през този. А цената вече не е 120 лв., а в момента е 300 лв., и за следващите месеци вероятно ще върви нагоре. Т.е. това би довело до тройни цени, ако няма субсидия, обясни Велев.

Според него това не може да се допусне, защото при силно субсидираната цена на електроенергията всички ще спрат парното и ще се отопляват на ток. И електропреносната мрежа в София няма да издържи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


347
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква е ползата да членуваме в един фашистки съюз, където върхушката в Брюксел ни принуждава насилствено да обедняваме и да студуваме за да подкрепяме някакъв народ от наркомани и нацисти коиото под давлението на САЩ избиват собсвеното си рускоговорящо население.
165
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време ТЕЦ-а да фалира както си му е реда, като целия ЕС не действа, а чака да види какво ще стане ето ви на, това стана каквото казва джуджето това.
164
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Газпром": Цените на природния газ ще се повишат почти двойно още преди отоплителния сезон. Руският енергиен гигант "Газпром" предупреди във вторник, че цените на газа вероятно ще се покачат над рекордните 4000 долара за 1000 кубически метра преди отоплителния сезон. Изявлението е факт, след като по-рано днес цената на газа на европейските пазари надхвърлиха границата от 2500 долара за първи път от март насам.
163
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека. Може. Аз дължа над 200 лева на Топлофикация към момента. Нека и 1000 лева да стане на месец. Тогава ще трябва да ме изхвърлят на улицата ако могат.
162
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако стане 900лв директно го спирам, режа тръби и се приключва с тая драма. Ако трябва ще се грея на дърва или въглища, но на тия няма да им плащам ненормални цени за услуга, която ту я има, ту я няма.
161
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В нашия блок половината със свалени радиатори ги монтират незаконно преди обезвъздушаването за отоплителния сезон и останалите плащат двойно сметки. Но така е, като сме се нашили в тези гълъбарници за 1000 ойро на квадрат
160
5
 
8
 
! Отговори
1 преди 1 година
До Никойдокато София издържа България, дотогава ще плащате и сметките на софиянци. Колко са ти данъците на тебе на село и колко данъци се плащат в София, знаеш ли? Аман от злобен и завистлив народ, то не стига че цяла България се нанесе в София, ами и подобни злобни коментари.
159
4
 
7
 
! Отговори
Киро рокито преди 1 година
Има си начин за не се плаща много за парно. Аз съм му намерил колая, охлаждам топломерите с имровизирана система със амониева силитра и нищо не отчитат. В оелекса има обяви за услугата.
158
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някои така и не разбраха, че отоплението на ТЕЦ е колективна услуга за цялата сграда. Защо се напъват да притежават жилище с парно, ако твърдят, че не искат парно?!
157
6
 
5
 
! Отговори
Венчето преди 1 година
Аз съм доволна. Тристаен в Гео Милев, стара тухла ми излиза зимъска 100 лв. с топлата вода. И не се стои от жега, отваряме прозорец да се охлаждаме. Моя мъж е инженер и нещо лекува уредите дет са налепени по радиаторите да отчитат реалното потребление, щот иначе техем са ги нагласили да отчитат повече
156
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От десетилетия няма дотации за парното, а би трябвало да има, защото ако хората минат на ток, мрежите няма да издържат, а и не произвеждаме достатъчно ток.
155
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако дойдат ПП на власт парното може да стане и 600 лв., но ако Бойко Борисов дойде на власт парното ще е над 1000 лева и ще се топли само той!!
154
5
 
8
 
! Отговори
Писна ми! преди 1 година
Крайно време е! Парното да си мине на реалните цени, а потребителите му да го плащат в пълния размер! От десетилетия ви плащам "такса сградна инсталация", без да съм стъпвал в България! Който иска парно, да си го плаща! Нямам нищо против. Ама то не бе дотации, подпомагания и т.н. В безумно силна икономически Япония никога не е имало централно парно.
153
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С термопомпите е по-скъпо отколкото с дуxалки, ако се смятат и инвестициите.
152
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви 200 лева за дърва сънувате?! Вчера ми докараха дърва на вилата до София - 150 лева за кубик. Трoловете на ГЕРБ са оливате от лъжи.
151
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека да си оправят електропреносната мрежа софиянци и да минат на ел. радиатори, климатици и локални термопомпи на покривите за подгряване на вода вместо да използват централно подаване от ТЕЦ.
150
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова бързаха с предсрочните избори да са в началото на октомври, че като видите първата си сметка за Парното на Промяната, да не ви стане лошо.
149
13
 
7
 
! Отговори
... преди 1 година
Хе хе! Значи гледам п.ткинокрацията тука почна да се увлажнява! Въпрос 1 какво ви е крив кирето за цената на газа? Доколкото знам газпром направи изменения, НЕЗАКОННИ, във вече съществуващ договор и престана да изпълнява този договор! После явно виждам, че п.ткинофилията тука и тя се увлажнява и иска да ни върне пак към рашистан и да ни накара да купваме газ от лъжлива и измамна руска компания газпром! Еми така бизнес не се прави деца мои! :)
148
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние хилядите българи в чужбина НЯМА да гласуваме за ПП!!
147
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудесна държава, чудесна пазарна икономика...