Над 70% от българите са без промяна на доходите

Увеличение на доходите са посочили 19.2% от хората
9 сеп 2022 18:30, Йоана Цонева
84
Над 70% от българите са без промяна на доходите
Снимка: БГНЕС

73% от хората у нас твърдят, че доходът на домакинството им не се е променил през второто тримесечия на годината в сравнение с последните 12 месеца.

Това показва проучване на Националния статистически институт (НСИ) за промените в условията на живот на домакинствата. Анкетирани са 5 740 лица на 16 + навършени години от 3 053 домакинства.

Увеличение на доходите са посочили 19.2% от хората, което е с 0,7 процентни пункта повече в сравнение с първото тримесечие на 2022 г., но с 10,6 процентни пункта по-малко в сравнение с четвъртото тримесечие на 2021 г., когато увеличение са имали 29.8% от лицата.

Още по темата

Основните причини за увеличение на доходите и през трите изследвани тримесечия са увеличение на пенсиите и социалните помощи и индексиране/преизчисляване на заплатата.

Намаление на доходите за последните 12 месеца са посочили 7.7% от лицата, като основните причини са загуба на работа/безработица/, фалит на собствена фирма и намаляване на работното време, надницата или заплатата.

За същия период делът на лицата, които изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи, е относително висок - над 75%. С известни затруднения са 37.1% от лицата, 28.5% определят покриването на ежедневните разходи като трудно, а 12.9% - като много трудно.

Относително лесно могат да покрият ежедневните си разходи 18.2% от лицата, а едва 3.3% не изпитват никакви затруднения. Общо делът на лицата без затруднения през второто тримесечие на 2022 г. намалява с 0.2 процентни пункта спрямо първото тримесечие на 2022 г. и с 2.9 процентни пункта спрямо четвъртото тримесечие на 2021 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На 9 септември 1944г. партизаните смениха фашистите и установиха диктатура като капиталисти. В България не е имало комунизъм. До сега ни управляват шумкарите и техните деца и внуци.
48
8
 
9
 
! Отговори
Кекъл преди 1 година
До Христо Христов -- Това какво общо има с капитализма бе, русоробче недъгаво? В цял ЕС ни задминават като малка гара по всички показатели, на тоя капитализма и космоса са му виновни.
47
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз от 10 години съм с една и съща заплата.
46
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз за тази година само с 680 лв нето увеличение мога да се похваля... Криза!
45
6
 
4
 
! Отговори
12 г ГРоб преди 1 година
Само Бойко явно има контрол над т. нар. роботодатели в бг, които НИКОГА няма сами да вдигнат заплатите, въпреки брутална инфлация. Върни се Бойко и довърши тая територия тука веднъж завинаги!
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 48, БРАВО! Респект! Най-сърдечно и без грам ирония!
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АБЕ КВО СТАВА С КОНТРАОФАНЗИВАТА, ЯВНО ИМА СЕРИОЗЕН УСПЕХ, ЩОМ МЪЛЧИТЕ В РУБЛЯШКИЯ САЙТ...
42
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Всеки се оправя сам, това си е твое решение. Няма нужда да мрънкаш по разни форуми! Именно всеки сам се оправя! *** където решиш и живей щастливо. Ако не те кефи при един работодател... *** при друг! Научи нещо, развивай се #СтигаМрънка!
41
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ФактАз съм със средно и в момента правя по 8 бона като програмист от вкъщи. Не съм от заможно семейство и съм израстнал като повечето деца през 90-те. Разликата между мен и теб е, че аз на 18 години съм чувал малко петлите и съм имал интереси и хобита. Не съм тръгнал да уча нещо заради диплома, а съм стоял до късно да експериментирам с разни неща вместо да се заробя в системата на образователните институции за роби.
40
8
 
1
 
! Отговори
Всеки се оправя сам преди 1 година
До ХахахахахахахахахахаКакво оправдание е, че искам да се развивам? Мислиш, че не мога да работя на тази позиция навсякъде по света на повече пари и по-добър стандарт ли? Избрал съм да остана и да се боря и да си давам данъците в България и да си харча дохода при нашите магазини. Ако ще е на злоба, че изкарвам някаква сума, то курса в айти университета е 2 години и до 5 ще се прави заплата 5+, ако човека е кадърен. Няма горна и долна възрастова граница за промяна.
39
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Факт, а знаеш ли, че пиеш неграмотно? От там насетене не ми се мисли що за "специалист" си. На всеки според заслуженото. Имам степен доктор :) И по правописа си личи :) Твоята заплата е моето увеличение. Дали има значение колко магистратури си карал? Не :) Важно е какво си изработил! Не колко висши имаш!
38
5
 
8
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 1 година
АБЕ ВДИГНАХА ПЕНСИИ И ЗАПЛАТИ, АМА ЦЕНИТЕ ГИ ВДИГНАХА ДВОЙНО НА ДОХОДИТЕ И МАЙ СМЕ ВЪТРЕ С АРИТМЕТИКАТА? СПЕЧЕЛИХА САМО ГРОББАРИТЕ!
37
7
 
3
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
До Анонимен 42, 98ма заплата ми беше 600 лв нето, сега попадам в 0.1% с най-високи заплати в България :) Почти си прав! Успех с измслянето на оправдания!
36
4
 
7
 
! Отговори
ta ka e преди 1 година
ПРИ РУБЛЕН РАДЕВ!
35
6
 
3
 
! Отговори
Какви повишения преди 1 година
Мениджър средно ниво съм във фирма с финансова насоченост. Основна заплата около 3.5, а бонусите 1-2, което се води богаташ. Ама последните месеци бонуси няма, а резултатите ни са високи и разправят как им било трудно. Това не е само при мен, а познавам доста хора на прилични позиции.Ще се издържи известно време, но цените вече почти стигнаха европейските и не се търпи. Най-смешното е, че емиграция в Македония ми се вижда най-топ офертата. Кола 1лв, бира 1лв, наем 800 на центъра, вечеря 8 лв.
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цените скачат в пъти след 1998 г. но заплати не мърдат.
33
3
 
8
 
! Отговори
СЛАБООУУМНИ. преди 1 година
ВСИЧКИ ГЛАСУВАХА ЗА РУМЕН РАДЕВ, А ТОЙ ДОВЕДЕ КИРО, АСЕН И РАШКОВ! НАКАЗАХМЕ ГЕРБ ИЛИ СЕБЕ СИ? МАЙ... ДА?
32
2
 
2
 
! Отговори
Василев преди 1 година
А за българският бизнес и средна класа няма ли да говорим, или ще усвояваме пари от еврофондове о ще кърпим положението, и ще теглим заеми???Агент Ърни Бигалоу!ЦРУ!!!
31
2
 
6
 
! Отговори
е не преди 1 година
В българия поне ток и интернет има, та IT-тата ще си взимат парите. Фактора е, че не вярвам, че и там всеки втори е с 5+, иначе щеше да има много повече нови коли, а не по 10-11 хиляди на година лични.Масовата заплата в София е около 2-2.5, ако си нисък мениджър или мениджър в производството с леки изключения. Нагоре са малко хора, едни 5-6 хиляди на 2 милиона град. В провинцията масовото е 1.1-1.2 чисти, последно във Враца си лафихме с 1 компания, че една от мацките ме бройкаше заради бмв-то.
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как така нали програмистите взимат по два вагона със злато на месец.