КЕВР: Трябва да се насърчи намаление на потреблението на електроенергия

България ще може да мине през зимните месеци без проблеми, заяви Иванов
Обновена: 14 сеп 2022 18:44 | 14 сеп 2022 18:35, Нели Христова
50
КЕВР: Трябва да се насърчи намаление на потреблението на електроенергия
Снимка: БГНЕС

Искането на "Булгаргаз" за повишение на цената на синьото гориво с 12 процента от ноември е една далечна прогноза. Като наблюдавам движението на цената на природния газ на борсата в Нидерландия, считам, че или изобщо няма да има повишение, или ще е значително по-малко, каза пред журналисти днес председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Смятам, че индустрията и битовите потребители трябва да бъдат насърчени към намаление на потреблението на природен газ и на електроенерия. При намалено потребление, разбира се, в разумни граници, България ще може да мине през зимните месеци без никакви проблеми, каза Иван Иванов. Според последните данни от провежданите търгове, в които "Булгаргаз" участва, можем наистина да се надяваме на поносими цени в следващите месеци в количества, които могат напълно да ни задоволят потреблението, каза председателят на регулатора.

На въпрос на БНТ дали е реалистично да се отнемат свръхпечалбите на енергийните фирми, председателят на КЕВР каза, че това е въпрос към изпълнителната власт. И към момента се отнемат свръхпечалбите на държавните електроенергийни дружества - НЕК, АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2", каза Иванов. Европейската комисия предлага всички потребители на ел.енергия, които не потребяват природен газ, да участват с вноски във фонд, който да подпомага нуждаещите се, а това са дребният бизнес и битовите потребители, уточни председателят на КЕВР.

Сега държавата подпомага небитовите потребители на електроенерегия. Относно потребителите на природен газ няма мерки, заложени в бюджета. Могат да бъдат направени различни предложения за такива мерки, но те трябва да минат през работещ парламент, каза Иван Иванов.

Утре КЕВР ще има открито заседание. На него ще бъде обсъден доклад за актуализация на списък с важни точки и Проект на актуализиран списък с важни точки от газопреносната система на "Булгартрансгаз" ЕАД. Ще бъде разгледан и доклад относно заявление от "Енергама" АД с искане за издаване на лиценз за търговия с природен газ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е какво да намалявам повече, като небитов потребител съм се ограничил максимално, но сметката винаги е над 120лв... ограничи се ти, че имаш накъде
15
0
 
26
 
! Отговори
123 преди 1 година
А, и още нещо! Изнасяйте си "зелената" енергия от перчиците и соларчетата, а ние ще си ползваме "старомодната" от АЕЦ-а, ***!
14
0
 
20
 
! Отговори
123 преди 1 година
Понеже не ползвам газ, а ток да ми събирали фонд за ползващите газ. Я БЕ Я ДГДухате БЕ! Аз като не ползвам ферари и къща на Малдивите, що не ми съберете фонд, за да мога да ги ползвам, А???
13
7
 
0
 
! Отговори
морски преди 1 година
Свършва скоро Сезона 22' ... и селски таркат байГаньо баФур ще яде!
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали се отнемат свръхпечалбите, или се раздува в медиите, че има огромен скок в цената на ел. енергията. Не виждам как законно и на практика, ще отнемат печалба. По-скоро раздуват тезата "Цените са такива, защото тока е скъп", "Шок", "Скок". А да не говорим, че КЕВР няма кой да контролира, дали "правилно" определя кое е свръхпечалба. Някой твори новини, ми се струва, по време на избори, и на "война".
11
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупости. Ток имаме в излишък, на трето място в Европа сме по износ! Къде потъват обаче парите от този голям износ е въпросът?
10
1
 
6
 
! Отговори
Веднага преди 1 година
Всички *** да спирам компютрите
9
0
 
34
 
! Отговори
Pipi преди 1 година
Вие изнасяте целият АЕЦ навън ,а аз ще се ограничаваме ? Начин като хвана сапа и само на експерти ще ми станете.
8
1
 
20
 
! Отговори
Сечко преди 1 година
Някои се смееха, че не им трябвал газ. Имали климатици и ток... Като гледам няма да ни огрее всичките
7
0
 
23
 
! Отговори
Уонко Нормалния преди 1 година
Не мое ли да се Спре Износа на Ток бре геноцидно картофче от хранилката. Ще ни затрият тия ей! И сега хората са Под чертата, а зимата ми не мисли за Кербала ще иде реч.
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И на тебе май главата ти е празна...
5
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато икономисваме от топлото, ще разхищаваме в аптеките. Всеки да си прецени, къде да остави едни пари.
4
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това насърчаване ми звучи като дискотеката едно време, но този път ще играе тоягата вашата семка наведена.
3
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо няма да намалявам. Ползвам толкова колкото ми е нужно.
2
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И как ще го насърчите? Как ще компенсираш семейството ми за да стои на студено? Какво ще предложиш?
1
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи ние да намалиме консумацията на електроенергия,а вие да си изнасяте и да си пълните гушите!Как не ви е срам,малко ли ни детете кожите!!!!

Спонсорирани публикации