Как да се пазим от мълнии? Съветите на планинските спасители

Не оставайте на открито
36
Как да се пазим от мълнии? Съветите на планинските спасители
Снимка: Pixabay

Планинската спасителна служба отправи препоръки как да се предпазим. Основното, което трябва да направим, е да се информираме за прогнозата за времето, да се отървем от всички електрически уреди и метали по нас и да влезем на закрито, каза директорът на Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския Червен кръст (БЧК) Емил Нешев на извънреден брифинг, цитиран от БТА.

Какво представляват мълниите

Мълнията е електрически заряд, който пада от горните слоеве на атмосферата към земната повърхност. Те могат да достигнат до един милион волта напрежение, обясни Нешев.

Още по темата


Информирайте се за прогнозата за времето

Най-важното нещо, което трябва направим, е да се информираме за прогнозата за времето. Съвременните технологии позволяват да следим всичко в реално време, обясни Емил Нешев. Той даде пример с Гърция. Там чрез мобилните оператори гражданите получават съобщения, когато се намират в опасна зона, допълни директорът на ПСС.

Не оставайте на открито

Ако сме в сграда – трябва да останем там, ако сме в кола – също, а ако се намираме навън, трябва да влезем на закрито. Най-голямата опасност е да стоим на открито или до дървета, заяви Нешев. Той добави, че след отминаване на бурята е силно препоръчително да останем поне 30 минути на закрито, защото една гръмотевица може да се движи до десет километра в хоризонтална посока. Дори и бурята да е отминала, мълнията може да ни засегне, каза директорът на ПСС. Друга препоръка е да се отървем от всичко електронно и метално по нас.

Какво да направите, когато няма къде да се скриете

Добре е да заемем поза, която е близко до земята. Може да сте клекнали, но в никакъв случай ръцете не бива да опират земята, можете да се хванете за глезените си или коленете, препоръча Емил Нешев.

Има ли опасност, ако се намирате в сграда без гръмоотвод

Когато сме в сграда, която има електрическа мрежа и водопровод, но няма гръмоотвод – шансът да има последствия за хората в нея, когато я удари мълния е по-малък. Ако обаче няма нито гръмоотвод, нито електрическа инсталация и водопровод, тя е далеч по-опасна, каза д-р Едмонд Йорданов – лекар към ПСС.

По думите на Емил Нешев причината за по-честите инциденти напоследък, са климатичните промени. В глобален мащаб наблюдаваме климатични изменения, добави директорът на ПСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: бурямълниигръмотевици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като не обиждаме България и българите вероярността за мълнии намалява.
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това с информирането за времето е добър съвет но за България не работи много, вчера никой не предупреди за опасна гръмотевична буря над София. Примера с Гърция е направо смешен, тоест за гърците си е ок, но за нас е просто пример за това че някой мисли за гражданите си а нашите хайвани не.
31
1
 
4
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Не се инжектирайте с фейк ваксините, графена е супер проводник. Още много инжектирани ще бъдат изпържени.
30
2
 
5
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
Ще го прекратиш много ясно, липсата на умственият ти капацитет е очевидна. Аре да не те мъча, противоградните ракети и самолети имат една цел, да не се образува град, а просто всичко да се извали като дъжд. Нито влияят на зоните на ниско и високо налягане, нито на количеството валежи, еле пък на светкавиците
29
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прекратявам спора. Мисли каквото желаеш. Въпреки че не разбрах за какво го започна.Аиде жив и здрав.
28
0
 
3
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
И като се обработи химически, какво става
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Суперклетката се обработва химически с самолетите още докато се заражда. Това не е нищо ново.До сега нямахме самолети но от 2021 имаме 5 които са безопасни за ползване над населени места.
26
0
 
2
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
Защо?
25
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До лекар и пак ти казвам запази епитетите и определенията за себе си!
24
1
 
3
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
24, това ако е за мен, не ме удовлетворява. Написаното се отнася за противоградната защита, а тук един не много интелигентен, може и да си ти, беше написал, че ако се бяха използвали самолети, бурята щяла да е по малка. Та въпросът ми беше, как ракета или самолет ще намали една буря или дъжд
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Характерно за него е, че е подходящ за провеждане и над населени места, тъй като не крие риск за хората.Дейностите по градозащита ще се извършват чрез три самолета от марката Beechcraft, произведени през 2005 година. В момента те се управляват от аржентински пилоти, които обучават техни колеги от България.Отговора удовлетворява ли те ?
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЛЕТИЩЕТО В ГОРНА ОРЯХОВИЦА ВЕЧЕ Е ЦЕНТЪР НА ПРОТИВОГРАДОВАТА ЗАЩИТА ЗА ЦЯЛА СЕВЕРОИЗТОЧНА И ЦЕНТРАЛНА БЪЛГАРИЯ. Там е обособен контролен пункт, чрез който се организират дейностите по протекция от леден дъжд за 30 млн. дка посредством три самолета. Мероприятията се извършват по пилотен за България проект, финансиран с 5 млн. лв. от бюджета на аграрното министерство. Способът, който се прилага, е идентичен с този в САЩ, Канада, Австрия и много други модерни държави.
21
0
 
0
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
14, типичен гербаропитек, "обратното на остър" като "селска гумена обувка"
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако те удари гръм и умреш от това, това се нарича закон на Дарвин за естествения подбор. Съжалявам за починалите 3-*** вчера, ама са ***. Да ходиш на открито по време на гръмотевична буря си е просто тъпо, каквото и да говорим. Тия неща от 4 годишни ги набиват в главите на всички- Не бъркай в контакта, не ходи на открито при буря, не стой под дърво по време на буря, оглеждай се като пресичаш, гледай си в краката. При липсата на интелект ако ще 10 000 статии да напишат няма да има ефект!
19
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Природата не подбира българи, сирийци, нег ри. Гръм удари ли-удря. А вие сте тъкмо безбожници, ако си мислите, че вашата религия ви предпазва. Даже да сте кръстени, веднъж не сте влязли в църква и не сте се помолили.
18
2
 
6
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
Я кажете бе многознайковци, как една противоградна ракета или самолет ще спре една буря или дъжд
17
3
 
1
 
! Отговори
брадва и щанга преди 1 година
Планинските хижи в България са необитаеми и недостъпни
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тея лаладжии, ако искат да са полезни, да направят списък на хижите и заслоните без гръмоотводи, защото хич не са малко. После да сигнализират, за да се вземат мерки. Да оставим настрана, че от думите им излиза, че е по-добре да излезем на открито, ако освен гръмоотвод, хижата няма и водопровод и ел инсталация, а такива също не са малко.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А, сега без Майтапи!!!!! При силни Гръмотевични бури - 1) Затворете прозорците. 2) Изключете Мобилните телефони и ТВ, особено на децата. 3) Не вземайте Душ!
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
като си в планината на голия чукар влез на закрито, за по голяма сигурност влез в мазата, хвърли си всичко метално може и зъбите с пломби да си махнеш....

Спонсорирани публикации