СЕМ: Политиците да се придържат към цивилизационно поведение

Повод за позицията им стана поведението на „Възраждане“ към журналисти
74
СЕМ: Политиците да се придържат към цивилизационно поведение
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Съветът за електронни медии за пореден път се обръща с призив към политиците да се придържат към цивилизационните норми на поведение като гарантират спазването на принципите на плурализъм и равнопоставен достъп до информация на журналистите". Това се чете в позиция на Съветът за електронни медии.

"Съветът вече е имал възможност да заяви, че използването на назидателен и необосновано остър тон от политически лица и представители на политически формации, както и желанието им да определят вида на въпросите и темите на журналистите, са печално известни практики от миналото.

Още по темата
Всеки опит за възпрепятстване на медиите в изпълнение на обществената им мисия е посегателство върху свободата на словото“, категорични са от СЕМ.

Повод за реакцията на Съвета стана поведението на ръководството на партия "Възраждане", които поискаха журналисти да напуснат пресконференцията им.

В началото на пресконференцията лидерът на партията Костадин Костадинов призова представители на медии, по твърденията му финансирани отвън, да напуснат залата, иначе пресконференция няма да има. След като никой не излезе, от "Възраждане" напуснаха собствената си пресконференция.

От "Дневник" и "Капитал" също излязоха със своя позиция по повод скандала.

Те посочват, че журналистите от двете издания всеки ден вършат работата си качествено и спазвайки всички етични стандарти, отразявайки включително работата и позициите на “Възраждане”. Обидите и лъжите, разпространявани публично от лидера на партията, не са просто евтин опит той да предизвика скандал и да си осигури широко публично внимание, а застрашават независимата журналистика и самите репортери, се казва в позицията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СЕМ първо да си изчисти идеята за НЕЗАВИСИМИ МЕДИИ, защото отвращават български граждани със слугинажа и слагаческото си поведение. Грозно е наглото, безпардонно поведение на някои уж журналисти, взели се за последна инстанция и морален ментор спрямо събеседниците си. И политиците, и журналистите трябва да се осъзнаят, че хората се променят, информация тече от всякъде и плоските лъжи, подмяната, манипулативните заигравки не вървят.
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да има демокрация в България трябва да се учим от най-големите в тази област. Следователно ще приложим техния демократичен закон за медиите и проблемите приключват. Който е срещу този закон е недемократичен, комунист и тоталитарист. Ако всеки твърди че е демократичен човек ( не "демократ" защото звучи ужасно отвратително и гнуснно) няма никакви проблеми американския закон за медиите да бъде приет.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Аз Демек щом го е създал му е баща? Как точно го е създал би ли ми обяснил. Аз ако имам приятел цганин това значи ли че съм създаден от цганите или ако да започна някаква работа ми е помогнал африканец значи ли че съм създеден от нгрите?
25
8
 
4
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Тия дето пиша за Америка за България ще им напомня, че Костадинов е създаден от Милен Врабевски личен приятел на фамилията Клинтън и с много силни позиции в щатите.Честито на балъците!Заслужавате си съдбата да сте най-бедни в Европа и по-бедни от половината африкански държави :)
24
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СЕМ плачат за закриване
23
4
 
21
 
! Отговори
Факти: преди 1 година
От 1990 до 2007 USAID издава грандове на десетки НПО-та в различни сфери на политическия и социалния живот на България в размер на 600 000 долара. След 2007 тази роля е поета от фондация "Америка за България". До 2021 г. грандовете, издадени от нея достигат приблизително същата сума. Основни бенефициенти са медиите на Иво Прокопиев "Капитал", "Дневник" и "Медиапул" като общо грандовете са в размер на около 20 милиона долара. От СЕМ нещо да кажат по въпроса или ще обсъждаме какъв е Костадинов?
22
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тона е ОБОСНОВАНО остър и това го обясни многократно Костадин Костадинов. От СЕМ да си проверяват добре информацията и да не заблуждават обществото че не е имало обосновка. Когато нещата се казват с истинските им имена винаги възниква проблем за свикналитеда разпространяват лъжи и фалшива информация. СЕМ в случая не се различава по нищо.
21
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още помня преди години тоя каква хубава къща си построи с партийните субсидии. После как плюеше по ваксините, докато той се боцна и семейството му също.
20
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СЕМ в какво качество критикуват?
19
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цивилизационно или цивилизовано?
18
12
 
3
 
! Отговори
Аз преди 1 година
За да разберете дали тоя е опозиция и русофил или дали е *** назначена опозиция и вече изкарал милиони може да разберете по това, че от всички политици му се дава най-много ефирно време!Който има поне 2 мозъчни гънки може да се замисли и да си направи изводите!Не говоря за това, че окраде субсидията и партията му е регистрирана с много починали хора и Борисов го спаси от закриване!
17
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Костадинов трябва да говори за комунизъм.За Маркс,Ленин и Г.Димитров. Само така ще спечели изборите.Но дали наистина иска да ги спечели?Това ще разберем!
16
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Toa клоу-н прави същите циркове като СИдеров преди 10 години. КАК му се връзват избирателите не знам?
15
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Костадинов се държи твърде възпитано и културно. Има ли съмнение, че някои медии имат задачата да го охулват постоянно? И то единствено защото не отговаря на изискванията за защита на евроатлантическите им "ценности"!
14
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тapикатът pyблaджия не иска да му задават неудобни въпроси и затова си подбира медиите.
13
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Mного си е повярвал малкият диктатор Копейкин
12
7
 
14
 
! Отговори
Америка за България преди 1 година
Независими факт чекъри проверяват всички новини в нашите медии. Вервайте ни! Wink, wink ;)
11
18
 
32
 
! Отговори
Да го духа...те преди 1 година
Ха ха драма на грантаджийските медии на америка за България .....
10
33
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Копейката е арогантен и нагъл кeлeш, който плаче за шaмapи.
9
22
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво че ги изхвърли. Никой не харесва СМРАД-овете. А и са си наели залата, могат да канят когото си поискат.