Есента дойде: Бум на респираторните заболявания

Проф. Александрова обяснява кои са симптомите
10 окт 2022 10:53, Красимир Ангелов
34

Традиционно за есента отбелязваме ръст на респираторните вируси, особено при децата. За седмица случаите са се увеличи с близо 50%. Засега не е ясно категорично дали става въпрос за скрита Ковид вълна или за други вируси.

"Влизаме в есенно-зимния сезон. След потискането на редица вируси, които не успяха да се изявяват заради мерките срещу Ковид-19, те ще искат да вземат своето. Те засягат всички възрастови групи, но имунната система на децата все още не се е срещнала с всички възможни причинители на инфекциозни заболявания. Едни и същи симптоми могат да се причинят от различни групи вируси", каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в студиото на "България сутрин".

Още по темата
По думите ѝ симптомите са стандартни - запушен нос, хрема, болки в гърлото, кихане и кашляне.

"Може да се появи главоболие, един или повече от един от тези симптоми. Видяхме, че и SARS‑CoV‑2 предизвиква вълни в този сезон. Не бива да забравяме и аденовирусите, те са причинител на проблеми в горните дихателни пътища. Добрата новина е, че голяма част от хората се справят с тези инфекции в рамките на една-две седмици", допълни Александрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя съветва хората да си поставят противогрипна ваксина, защото сега е моментът за това.

"В някои страни изтеглиха поставянето ѝ с месец-два по-рано. Целта беше хората да бъдат подготвени. Грипът, SARS‑CoV‑2, респираторно-синцитиалният вирус, който никак не е за подценяване, той засяга не само децата. А особено уязвими са децата под 6 месеца и тези до 2 години, които имат вродени сърдечни и хронични заболявания", поясни вирусологът.

"Инфекцията от SARS‑CoV‑2 при голяма част от хората може да протече безпроблемно, но при малка част може да предизвика много сериозни усложнения. Така е при грипа. Ако не друго, поне видяхме, че мерките могат да ни предпазят от по-широко разпространение на вируси. Но риновирусите не се уплашиха от мерките. Една от причините е, че те нямат обвивка, която прави грипния и SARS‑CoV‑2 уязвими към дезинфектантите", добави тя.

Проф. Александрова добави, че Омикрон продължава да се разпространява: "Ще има нови варианти. SARS‑CoV‑2 не е някакъв невероятен вирус. Това, което обаче предизвика драмата, е това, че той беше абсолютно нов за нас."

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Война, ковид, война, ковид! Дайте нещо друго,че на старите дресировки свикнахме.
11
4
 
21
 
! Отговори
УУУУ преди 1 година
Таз нездравословната сланина няма как да се откаже от допълните 1000 лева които аз едвам изкарвам с бачкане по цял ден,,събота..неделя..празници и т.н.!
10
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оооофффф па таяяяяяя! По това време кво да има ***? Само че ваксинирните с неясния имунитет да му мислят - ще е интересно.
9
3
 
21
 
! Отговори
Жеко преди 1 година
какъв бум бе драги журнаглисти??напълно си е нормално положението, дори смешно!Да си журналист в момента означава че си продажник!!
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че няма си сложа противогрипна няма и тя вече е с графен.Бабо раче и не съм тестван нито ваксан с нанографен ама я кажи за спина не беше ли нещо замесдба там?
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"По думите ѝ симптомите са стандартни - запушен нос, хрема, болки в гърлото, кихане и кашляне.".....имам същите симптоми от 2-3 дена, интересно без температура, явно е нещо различно от ковид
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе я ходи на ....си
5
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Почнаха и яко отгоре да пръскат срещу глобално затопляне, алуминия е вреден за дробовете и дихателните пътища.
4
4
 
10
 
! Отговори
Джаба на преди 1 година
снимката от междузвездни войни от кой подви д на подвида на подвида на подвида на ОМакрона е болно(а)?!? И кое точно НПО плаща за КовиТ пропаганда на това... нещо!?!
3
2
 
18
 
! Отговори
Зевс преди 1 година
Може ли да мешаме ваксините против грип с тези за кромида, че съм решил да си сложа бустер на бустера, *** малко ме е страх :)
2
2
 
15
 
! Отговори
Antinwo преди 1 година
Тази като джаба изглежда и докторка . Не вярвам на подобно изглеждащи медици като нея !
1
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Помните ли когато ковид изгони грипа? И нямахме грип? Бре тоя вълшебен ковид.