Защо да сте нащрек, ако има пластмасова бутилка между колелото и калника?

Крадците на коли стават все по-изобретателни в последно време
17 окт 2022 07:03, Елка Василева
60
Защо да сте нащрек, ако има пластмасова бутилка между колелото и калника?
Снимка: Automedia.bg

Статистиката от последните години, когато бяха наложени огромни ограничения заради пандемията от коронавирус, показа лек спад на кражбите на автомобили. Веднага щом животът започна да се нормализира обаче, броят на тези престъпления отново се увеличи. И се оказва, че крадците са станали все по-изобретателни, пише Automedia.bg.

Експерти от изданието 100km обръщат внимание именно на един от тези сравнително нови „подходи“, използвани от престъпниците. Оказва се, че в последно време той е много често срещан както в Северна Америка, така и в Европа. Става дума за пластмасова бутилка, която е „заклещена“ между гумата на автомобила и калника.

На пръв поглед може да изглежда, че бутилката е попаднала там случайно. Шофьорът също така може да реши, че тинейджъри са си направили шега, но едва ли ще му мине през главата, че това е трик на професионални крадци, които се готвят да откраднат колата изпод носа му.

Как става това? Много е просто - престъпниците поставят пластмасова бутилка в позицията, за която вече стана дума. Когато шофьорът запали колата и потегли, въртенето на колелата започва да притиска пластмасата и да издава силен и неприятен шум. Шофьорът, разбира се, го чува, веднага натиска спирачките, слиза от колата, за да определи откъде идва тракането. Тъй като за него всичко се случва естествено и бързо, той дори не си помисля да изключи двигателя и да извади ключа от запалването.

Точно такъв е и замисълът на крадците. В близост до набелязана кола стои човек, за който шофьорът дори не подозира. И когато водачът слезе ,за да провери какво се случва, престъпникът сяда зад волана и изчезва с автомобила. Подобен метод е много ефективен, защото крадецът не се нуждае от съучастник и върши всичко сам за секунди.

Този сравнително нов трик показва за стотен път, че престъпниците не спят, а постоянно измислят нещо ново и умно, за да успеят в намеренията. Трикът с пластмасовата бутилка е скромно, но много ефективно допълнение към добре познатите на световната автомобилна общност „класически“ методи на автокрадците – разбиване на врати, чупене на прозорци, изключване на аларми и др.

Правоприлагащите органи в много държави вече са наясно с новите „номера“ на крадците и препоръчват на шофьорите да бъдат нащрек. Отчита се, че особено в Европа кражбите на автомобили са се увеличили значително след „застоя“, причинен от коронавируса. Полицаите препоръчват, ако откриете бутилка с минерална вода, заседнала между колелото и калника, да не се паникьосвате. Ако има нужда, потърсете помощ.

И знайте, че крадците може да не са набелязали самата кола, а чантата ви, например. И когато слезете от автомобила, за да видите на какво се дължи шумът от поставената върху гумата бутилка, вещите ви в колата също са изложени на опасност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупости на шишета. А ако лагер на главината стърже какво да не спирам и да карам ли?
42
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 44 - А изяинявай. България била по-добре днес, спрямо преди 35 години!
41
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така откраднаха колата на племенника в Люлин.
40
26
 
17
 
! Отговори
До 44 преди 1 година
Видно е другарю ,че изобщо не познавате стопанската история на НРБ ,а камо ли да правите някакви смислени коментари. Предполагам ,че сте привърженик на,, Възраждане" , Русофил и Путинофил - обикновено те са така ниско образовани.
39
10
 
8
 
! Отговори
Джамби Чопканов преди 1 година
Благодаря за идеята - ще ми влезе в употреба! Ох, само да ме пуснаааат...
38
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 41 - Както е тръгнало, скоро може коата да стане лукс. Старите са таратайки, ама се попарвят лесно. Новите, особено с тея затворени бизнес модели, ако нещо даде "грешка" и трябва да хвръляш 2 тона автомоил, на който 99% от нещата му работят ...
37
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Карайте 20 годишни таратайки, като мен и ще спите спокойно.
36
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шото можи да гръмни!
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На мен са ми правили подобен номер с оставена бутилка до колата. Хубавото е, че само я разбиха, понеже се оказа, че колата ми им е ненужна. Все пак я бяха и претършували, ама уви - и там удариха греда :D
34
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Не - От 40 години има автокрадци. Ако ставаше таака, нямаше да ги има.
33
1
 
9
 
! Отговори
Не преди 1 година
са си намили майстора тия крадци... Не са попаднали на правилния човек...
32
2
 
7
 
! Отговори
До чичо преди 1 година
Ами разликата е в обвинението и наказанието за него, едното е нападение, грабеж, телесна повреда, а другото си е кражба, разликата е години и бандюгата знае това, много народ изгоря така с задна дясна спукана гума, докато я оправят им свиваха парите, правеха го с търговци клиенти на хипермаркети
31
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 24 - Ще е особено интересно, ако изкочат с оръжие и те, та да ти благодарят за ключа, дето им носиш.
30
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 32 - Ако си каубой, дето се разхожда с ръката на пищата и стреля всеки ден, може би ...
29
1
 
10
 
! Отговори
az преди 1 година
До Анонимен Това е вариант на метод, познат в Бг. Поне двама колеги пострадаха от него. По-брутален - спукват ти гумата. Докато се мъчиш с нея - задигат ти чантата.
28
3
 
18
 
! Отговори
Байкал 442 преди 1 година
Моя кола откраднаха преди години и не се намери. Де да я бяха откраднали по този начин, колко олово щеше да изяде крадеца.... За съжаление оръжието не помага във всички случаи.
27
3
 
31
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
Не измислят нищо УМНО, а хитро! Не поставяйте престъпниците. на пеедестал! После защо децат искали да им подръжават!
26
8
 
15
 
! Отговори
Чичо преди 1 година
Е не е ли по-лесно да ми цепнат едно дръво у галвата докато се качам, що за глупости!
25
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бе не звучи като много професионален метод, но хайде ще се съгласим. Професионален адвтоджамбаз ще да е, може не само коли, но и чанти да краде.
24
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
затва съм минирал колата и имам дистанционна в джеба - цък, звън и апаши отива при бай Пешо на портите Господне

Спонсорирани публикации