Защо да сте нащрек, ако има пластмасова бутилка между колелото и калника?

Крадците на коли стават все по-изобретателни в последно време
17 окт 2022 07:03, Елка Василева
60
Защо да сте нащрек, ако има пластмасова бутилка между колелото и калника?
Снимка: Automedia.bg

Статистиката от последните години, когато бяха наложени огромни ограничения заради пандемията от коронавирус, показа лек спад на кражбите на автомобили. Веднага щом животът започна да се нормализира обаче, броят на тези престъпления отново се увеличи. И се оказва, че крадците са станали все по-изобретателни, пише Automedia.bg.

Експерти от изданието 100km обръщат внимание именно на един от тези сравнително нови „подходи“, използвани от престъпниците. Оказва се, че в последно време той е много често срещан както в Северна Америка, така и в Европа. Става дума за пластмасова бутилка, която е „заклещена“ между гумата на автомобила и калника.

На пръв поглед може да изглежда, че бутилката е попаднала там случайно. Шофьорът също така може да реши, че тинейджъри са си направили шега, но едва ли ще му мине през главата, че това е трик на професионални крадци, които се готвят да откраднат колата изпод носа му.

Как става това? Много е просто - престъпниците поставят пластмасова бутилка в позицията, за която вече стана дума. Когато шофьорът запали колата и потегли, въртенето на колелата започва да притиска пластмасата и да издава силен и неприятен шум. Шофьорът, разбира се, го чува, веднага натиска спирачките, слиза от колата, за да определи откъде идва тракането. Тъй като за него всичко се случва естествено и бързо, той дори не си помисля да изключи двигателя и да извади ключа от запалването.

Точно такъв е и замисълът на крадците. В близост до набелязана кола стои човек, за който шофьорът дори не подозира. И когато водачът слезе ,за да провери какво се случва, престъпникът сяда зад волана и изчезва с автомобила. Подобен метод е много ефективен, защото крадецът не се нуждае от съучастник и върши всичко сам за секунди.

Този сравнително нов трик показва за стотен път, че престъпниците не спят, а постоянно измислят нещо ново и умно, за да успеят в намеренията. Трикът с пластмасовата бутилка е скромно, но много ефективно допълнение към добре познатите на световната автомобилна общност „класически“ методи на автокрадците – разбиване на врати, чупене на прозорци, изключване на аларми и др.

Правоприлагащите органи в много държави вече са наясно с новите „номера“ на крадците и препоръчват на шофьорите да бъдат нащрек. Отчита се, че особено в Европа кражбите на автомобили са се увеличили значително след „застоя“, причинен от коронавируса. Полицаите препоръчват, ако откриете бутилка с минерална вода, заседнала между колелото и калника, да не се паникьосвате. Ако има нужда, потърсете помощ.

И знайте, че крадците може да не са набелязали самата кола, а чантата ви, например. И когато слезете от автомобила, за да видите на какво се дължи шумът от поставената върху гумата бутилка, вещите ви в колата също са изложени на опасност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
14
 
! Отговори
Къде е държавата ?? преди 1 година
Родната Полиция?! По брега се търкаляха дрогирани елементи, те дойдоха и линейка дойде... Нищо не направиха.
22
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И когато ключа за безключов достъп ми е в джоба - след сто метра изгася и го оставя на пътя. Настигам го и безключов и отварям багажника, където стоят две отвертки и стик за голф. Да, ще е интересно!
21
4
 
16
 
! Отговори
Асанко шекер мала преди 1 година
А за да сте винаги нащрек, сутрин рано със кючек.....
20
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 22 Приятелю, явно много американски филми си гледал. Не знам, не съм бил там. Може и да е като по филмите им. Тук обаче ако си мислиш, че за открадната кола (освен ако не си от калибъра на Делян Пеевски или депутат) някой ще тръгне да блокира булевари . много се лъжеш. На мой приятел майка му беше видяла от терасата как му разбиват колата. Звъняла директно в районното, и от там и казали ''да дойде лично собственика и да подаде писмена жалба''
19
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
колко голем г***з требе да си, бате , зад напишеш такваз простотия
18
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кой ще краде на gaн4eто 30 г немски скрап метал на колела?
17
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя пък ще стои там таз бутилка като тръгне колата - докато колата тръгне ще стои, почти винаги я слагат на задна дясна гума, за да не я види шофьорът когато се качва от ляво (защото повечето коли в Европа са с ляв волан). Когато бутилката започне да праща, нормално е да погледнеш какво става.
16
30
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-голяма тъпотия не бях чувал скоро. Първо - имаш му отпечатъците върху бутилката на ***. Второ - тъй като не му даваш и секунда преднина и звъниш веднага на полицията, ще му преградят булевардите за няколко минути.
15
0
 
34
 
! Отговори
Алооо преди 1 година
То като няма полиция и съдебна система, нормално. Хванат го в най-добрия случай напишат му един акт , един шут в г.за и аре пак е на улицата. Тук в България престъпниците имат повече права от хората.
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Първо, мисля че лъжеш. Личи си че си страхлив, и пишеш за да дразниш. Второ даже и да е вярно, някоя нощ някой ще ти спука 3адника. Буквално.
13
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами много е просто решението -винаги си оглеждайте колите преди тръгване от 4-те страни
12
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ееллккеееее , след пасквила за ковида ,още глупости ръсиш ТУК. Щото другаде нЕма и да те земат. Не че другите са свесни, но заради твоите глупости вече ще поглеждам първо от кой е писанието.
11
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пък много обичам да пукам гуми на колите нощем. Някоя вечер може да станете мои клиенти:)))
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Зозо Ми не всички сме със стари бараки да ти кажа.
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Makedon Ми то в македония какви автомобили да крадеш? Вие сте повечето с каруци, и то не с конска, а магарешка тяга. И пак ви е трудно.
8
5
 
14
 
! Отговори
БГ преди 1 година
Еййй, MakedonЕдин автобус пълен с другари, ще превземем цялата ви измислена държава.
7
4
 
16
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Хахахааааа, кой ще ти краде старата барака бре? :)))))))))))))))))))))))))))))))
6
4
 
20
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Аз отговарям за прoстoтиятa у тоя сайт:)))
5
2
 
46
 
! Отговори
Да бе, преди 1 година
почти никой не слиза от автомобила даже и за малко ако е сам, без да загаси двигателя и ключовете в ръката. Аз поне и моите приятели и колеги така правим. Може да е смешно, но все пак сме в България.
4
2
 
33
 
! Отговори
Простотията преди 1 година
в ДНЕС БГ няма граници ...