В IT сектора заплати от 15 000 лв. привличат младите хора

Има хроничен глад за кадри у нас, фирмите ще внасят работници
26 окт 2022 08:55, Анисия Иванова
426

43% от компаниите у нас са готови да наемат нов персонал. Това показва проучване на Българската конфедерация по заетостта.

"Инфлацията влоши пазара на труда след излизането от пандемията. Хроничният глад за кадри продължава да е голям бич в момента, много работодатели са притеснени, че няма да могат да запълнят свободните работни места. Безработицата е 4,2% в момента, 2,6% са продължително безработните, остават 1,7% потенциални служители, което е нездравословно за всяка икономика", коментира председателят на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева в студиото на "България сутрин".

Последното проучване показва, че двойно повече компании ще уволняват хора. 43% са компаниите, които ще разширяват бизнеса си - традиционно те са от IT сектора, аутсорсинга, комуникациите, транспорта, търговията - секторите, в които има стабилен ръст на компаниите.

Още по темата

"Сектор "Хотелиерство и ресторантьорство" също планира да увеличи своя състав, което е свързано с това, че излизаме от пандемията и някои ресторанти отново ще отворят врати", посочи Василева пред Bulgaria ON AIR. И добави, че интересът към дистанционната работа продължава да е голям.

Тя коментира данните на Агенцията по заетостта, които показват, че 900 000 българи нито работят, нито учат.

"Не мисля, че това е реалността, много от хората работят на няколко места в сивата икономика и не се водят никъде. Нормално е да попаднат в графата на нито учещите, нито работещите. Ако 300 000 бяха без работа и гладни, щяхме да го усетим", убедена е Василева.

Решението на кризата с работната ръка, което тя вижда, е вносът на кадри.

"Не става въпрос за безразборно внасяне. Други опции, които имаме на пазара - бързата преквалификация на хора, да се види каква част от хората с увреждания и тези в приютите биха могли да работят, трябва да стигнем до тях, да ги преквалифицираме", препоръча председателят на Българската конфедерация по заетостта.

Според анализа младите хора най-често сменят работата в търсене на разнообразие и на каузи.

"В IT сектора заплатите от 15 000 лв. привличат доста младежи. Проучването показва, че 23% от фирмите ще търсят хора. Тези, които работят в този сектор, са силните на деня и могат да избират къде да отидат", допълни Надежда Василева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


426
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
5
 
2
 
! Отговори
az преди 1 година
До байчоИгра която носи по половин милион на месец (Pay to win) без проблем си позволява редица специалисти за много по-висока заплата. 15к вмомента е предишните 5к преди 10г. Съвсем нормална заплата да живееш нормално
196
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Taкива заплати в ИТ взимат само началниците. А то и без друго всеки в тая държава иска да е началник. Всеки който познава тоя сайт знае, че такива статии периодично се пускат през 3-4 месеца в продължение на години. Една от причините е, че това създава емоции, хората са чувствителни на тема пари/заплати и са склонни да пращат на познати и да коментират. А това създава трафик. На практика хората притежаващи тоя сайт имат нужда от такива статии. Иначе глад за ИТ кадри няма. Такива има в изобилие.
195
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГОЛЯМА ПЛЯВА Е ТАЗИ СТАТИЯ - МНОГО РАБОТОДАТЕЛИ ТЪРСЯТ,ТЪРСЯТ,ТЪРСЯТ...; ДВОЙНО ПОВЕЧЕ (ОЧЕВАДНО ОТ МНОГОТО) ЩЕ УВОЛНЯВАТ; 43% - ЩЕ РАЗШИРЯВАТ -IT,АУОТСОРСИНГ??, КОМУНИКАЦИИ,ТРАНСПОРТ,ТЪРГОВИЯ. ЗАТОВА НЕ СЕ ЧУДЯ,ЧЕ КАТО ОТИДА В МОЛА ПРЕЗ ДВЕ СЕДМИЦИ ВИЖДАМ НОВИ ЛИЦА ОТ ПЕРСОНАЛА... Е,ЧЕ РЕАЛНА НЕРЕАЛНОСТ!!! А IT СА КАТО SILICON VALLEY - БРЕЙ ЧЕ БАРОВЦИ...
194
0
 
2
 
! Отговори
байчо преди 1 година
ехееееееее, 15000 лв ? да програмираш игрички за телефони ли ???
193
1
 
5
 
! Отговори
Име преди 1 година
Айде и в тая статия ще започнат да "вземат по 300 000 000 К на час", опааа на секунда ли беше? И тук ще се излеят едни велики ИТ-та, едни световни програмисти....
192
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като ва знам какви коментирате тука ясни сте ми защо ви се струват невъзможни.
191
1
 
18
 
! Отговори
Bulgur преди 1 година
Те и на 10 к ще кандидат,само да има кой да ги дава. Тези 15к може и да ги взема някой в БГ,но са единици и с гениални възможности. Пак се изхвърляме. Лъжем себе си.
190
0
 
8
 
! Отговори
хъх преди 1 година
Това са пълни глупости. Всичко в бюрата по труда е тотално сбъркано. Човек, който е работил 12 години като системен администратор, му предлагат да работи някъде като сервитьор, барман, готвач или чистач. Като им кажеш - Системен администратор и агента от бюрото по труда те гледа с недоумение в очите: "Тоя кви ми ги говори ??"Та иначе "глад" имало.
189
3
 
5
 
! Отговори
az преди 1 година
Високоплатени специалисти взимат и повече. По 350-650 евро на ден без такси (10% и още 1-2к за глупости) което е доста над 15к в диапазона който съм посочил. Истината е че качествени ИТ-та или средно качествени за под 5к едва ли ще намериш. Причината е липса на кадри. Тия които се опитват да влезнат не стават за нищо. Бил съм на интервюта на хора които искат по 8к за една технология, която дори вече не е релевантна.
188
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 247, не мисля, че някой си въобразява, че иде реч за начинаещ. По-скоро, за мен, заглавието реферира към възможността за развитие след време. Т.е. новаците се стремят към 15К и за това идват в ИТ сектора. Друг е въпросът дали достигат до тази сума или пък след колко време.
187
3
 
4
 
! Отговори
Коко преди 1 година
Бате за под 20К не ставам от леглото.
186
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гръмкото заглавие показва че този който го е написал си няма идея за какво става въпрос. Такава заплата за млад работник е невъзможна, трябва да се натрупа много опит и знания а това се постига с години работа.
185
1
 
5
 
! Отговори
ах ти преди 1 година
Когато започнат да плащат по 180к евро месечно , тогава може и да се замисля дали да се заинтересувам от оферта. поздрави от яхтата
184
0
 
9
 
! Отговори
хачпара преди 1 година
накрая всеки в софия на големите заплати в кутийките, а турците ще завземат с енергетика и реални производства останала част ,югоизточната територия, няма лошо
183
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До mda, а бе не знам дали са 5 човека.. но познавам едни, които вземат по 20-25К и са повече от 5 човека. В обкръжението ми има повече от 10 човека със заплата над 15К. таааа. има си статистики за разпределението на заплатите. Прегледай ги. Освен това заплатите се разпределят по идентичен нчасин в БГ, и в Германия, и във Великобритания.... Разликата между нас и западните страни е, че тук не сме така рязко разделени на прослойки. А трябва! Скоро, много скоро и това ще се случи!
182
4
 
10
 
! Отговори
Няколко въпроса преди 1 година
към всички от другите сектори и цял *** седят тук за да хейтят ИТ-татата: Какво са виновни Ит-тата, че има търсене и ги възнаграждават справедливо? Какво са виновни ИТ-тата, че компаниите от другите сектори не ценят хората си? Какво са виновни ИТ-тата, че са учили и получават справедливи заплати благодарение на знанията си и уменията си? Какво са виновни ИТ-тата, че вие не можете да си намерите пътя и да получавате достойно заплащане? Какво са ви виновни ИТ-тата, че вечер поркате, а не работите?
181
2
 
8
 
! Отговори
w преди 1 година
В IT сектора здраво се работи. А в банковия щипят редовно от чуждите пари и са много по-добре без много работа.
180
2
 
26
 
! Отговори
mda преди 1 година
Пълна лъжа... аз работя в тази свера от 15 години . 15 000 Лв взимат 5 човека в цялата страна. Пълни глупости....
179
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 240, последно време изскачат един обяви за СТО и 5К заплата чисто....така чееее всичко е възможно. Иначе ми идват завършили академийки и ми искат някакви 3К-4К и се чуда как да му налееш в главата, че не струва толкова! Тази заплата ще я видят след 2-3 години опит. До тогава... Малко трябва да почакат. Другите много забавни типове са онези, които смятат, че ако завършат академийка и са готови за junior позиция...Той един ден няма стаж.. junior искал да бъди! Не искал стажант...
178
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
. . . Хроничният глад за кадри. . . . Айде стига фантастика! Все се търсят научни кадри за лагеристи и други подобни високо квалифицирани специалисти! За инженери с произволни специалности работа има само в чужбина!