В IT сектора заплати от 15 000 лв. привличат младите хора

Има хроничен глад за кадри у нас, фирмите ще внасят работници
26 окт 2022 08:55, Анисия Иванова
426

43% от компаниите у нас са готови да наемат нов персонал. Това показва проучване на Българската конфедерация по заетостта.

"Инфлацията влоши пазара на труда след излизането от пандемията. Хроничният глад за кадри продължава да е голям бич в момента, много работодатели са притеснени, че няма да могат да запълнят свободните работни места. Безработицата е 4,2% в момента, 2,6% са продължително безработните, остават 1,7% потенциални служители, което е нездравословно за всяка икономика", коментира председателят на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева в студиото на "България сутрин".

Последното проучване показва, че двойно повече компании ще уволняват хора. 43% са компаниите, които ще разширяват бизнеса си - традиционно те са от IT сектора, аутсорсинга, комуникациите, транспорта, търговията - секторите, в които има стабилен ръст на компаниите.

Още по темата

"Сектор "Хотелиерство и ресторантьорство" също планира да увеличи своя състав, което е свързано с това, че излизаме от пандемията и някои ресторанти отново ще отворят врати", посочи Василева пред Bulgaria ON AIR. И добави, че интересът към дистанционната работа продължава да е голям.

Тя коментира данните на Агенцията по заетостта, които показват, че 900 000 българи нито работят, нито учат.

"Не мисля, че това е реалността, много от хората работят на няколко места в сивата икономика и не се водят никъде. Нормално е да попаднат в графата на нито учещите, нито работещите. Ако 300 000 бяха без работа и гладни, щяхме да го усетим", убедена е Василева.

Решението на кризата с работната ръка, което тя вижда, е вносът на кадри.

"Не става въпрос за безразборно внасяне. Други опции, които имаме на пазара - бързата преквалификация на хора, да се види каква част от хората с увреждания и тези в приютите биха могли да работят, трябва да стигнем до тях, да ги преквалифицираме", препоръча председателят на Българската конфедерация по заетостта.

Според анализа младите хора най-често сменят работата в търсене на разнообразие и на каузи.

"В IT сектора заплатите от 15 000 лв. привличат доста младежи. Проучването показва, че 23% от фирмите ще търсят хора. Тези, които работят в този сектор, са силните на деня и могат да избират къде да отидат", допълни Надежда Василева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


426
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
4
 
8
 
! Отговори
Хмммм преди 1 година
А ИТ-тата дори не са най-високо платените в БГ. Освен това хората от този бранш са умни и не спират да учат и да се развиват. за това е логично да получават много. Проектите им засягат много хора и тези проекти генерират огромни шечалби на компаниите. Логично е да получават много повече от касиерка в магазин. Логично е да получава и повече от лекар когато разработва примерно роботизиран скалпел. Ако някой счита, че заслужава повече може да говори с мениджъра си и да си реши проблема. СТИГА ХЕЙТ!
176
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заплата от 15к може да взимаш само ако си експерт в дадена област с 10 години стаж, CTO в някоя компания или имаш собствен бизнес. Така че, младите дане си мислят, че с едно курс че от Телерик или Софтуни и две години стаж ще взимат толкова.
175
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иначе казано - работата се увеличава, очевидно се очаква България да остане (засега) една от малкото държави с непрекъснато електроснабдяване и насам се местят работни места. Още повече, че на Запад за подобни дейности се плащат 15 и повече хиляди евра, а тук излиза на една четвърт.
174
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жената взима добра сума в Телерик, само че имаме 10 котки вкъщи и апартамента прилича на бунище. И още котки прибира от улицата ли, от някакви приюти ли, направо съм отчаян.
173
0
 
32
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Създава се погрешно мнение за заплатите.15 000 може да взема някой мениджър.Редови специалист е далече от тези цифри.
172
7
 
18
 
! Отговори
Вихър преди 1 година
IT сектора в момента е на гребена на вълната, но не за дълго!!! Когато това отмине се чудя всички тези специалисти какво ще работят, защото повечето от тях не стават за нищо друго!!! Ако не ми вярвате вижте какво се случи с юристите, навремето имаше дефецит и много се юрнаха да учат право....сега само около 10 процента са добри и печелят, а другите вегетират
171
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди 12 години започна моята ИТ кариера. Бях на 23. Млад и зелен. Изплашен. Даваха ми начално 1800лв.. Виждаха ми се някаква огромна сума. Имаше дни, в които се блъсках по 12 часа. В момента с усмивка си спомням как нещо, което преди години ми отнемаше дни работа, сега ми отнема минути. Така се расте. Постоянно се учат нови неща, нови технологии. Относно 15к заплатите. Моята е близка до тази цифра. Има ги, но не се дават на всекиго. Кункуренцията в сектора е 0. Затова са и високите заплати.
170
2
 
7
 
! Отговори
до 229 преди 1 година
Има и такива компании, които не разрешават конкурентен труд. Моят работодател ме е наел на B2B договор, демек аз през моята компания работя за него. Отделно му е пределно ясно, че имам сума клиенти и проекти извън тези B2B отношения. Всеки трети в сектора е така.
169
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не, честно - не ви линкарат, да си пишете местоименуята по мейлите? Ами радвайте се ... Защото нас ни зачесиха още преди ковид.
168
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 223 - На мен ни е интерсно, какво става, когато си изгорят евтините пари от VC-тата.
167
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да споделя един мой работен ден. В петък не се работи почти. Сутирнта си пия кафе, водя си дейлитата на 3те екипа, които ръководя. Като лийд принципал архитект давам архитектурни съвети кое как да се направи. При нужда, моментално помагам на хората. Това е и ролята ми- да ги водя напред, да им помагам. Имам и хендс-он работа и лични проекти. Сумарно работя по не повече от 3 часа на ден. В натоварени дни- 4-5 най-много. И това срещу петцифрена заплата. Отделно проектите ми извън работа.
166
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Работя в такава компания която дава големите пари повярвайте ми в края на деня си ТОТАЛ щета защото ако не стоиш извънредно всички те гледат на криво и ти казват че не си достатъчно отдаден на компанията и после времето ти стига колкото да се съвземеш за да издържиш следващия ден
165
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 221 - Шефовете често са разни психопати из тея фирми.
164
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 218 - Не съм сигурен, че се отнася точно до мен (196), защото аз твърдя, че няма много позиции с толкова високи заплати, не и сред "програмистите". Иначе подкрепям твърденията ти. По думите на доц. Григор Сарийски, IT работа у нас е "работа на ишлеме"
163
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно как ще се развият събитията, когато КНР си прибере чиповете на Тайван
162
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"И добави, че интересът към дистанционната работа продължава да е голям." - Защото по офисите е някакъв социален експеримемент, където искат всички да се държим, все едно сме в епизод на Телетъбис и да кажем, как обичаме компанията си, повече от семействата, които не искат да имаме.
161
3
 
3
 
! Отговори
роблокс ковитмутант преди 1 година
високите заплати ги плащат потребителите на дадения софтуер, те от своя страна вдигат цената за крайният потребител от труда си, защо айти го смятат ,че спестява разходи, напротив,просто инфлацията е от там също, заветната цел е контрол на всичко и всички, и ги субсидират и спекулират, в бъдеще няма да имаме реални магазини, а всички в облака на амазон, ама ще вземаме 100 к на месец, ехеее
160
2
 
16
 
! Отговори
до 196 преди 1 година
Ами взимай ги парите.. Никой не ти пречи. Само дето няма и един български проект в тоя сектор за тия пари. Имаше някакъв напън Ubisoft да направи Assassin's creed в България, ама това беше през 2016-та. После избягаха с писъци в Румъния. Та кажи ми ЕДИН функционален IT проект, който е направен изцяло в България и се продава успешно? Нещо? Програма? Игра? Сенокосачка? Кажи ЕДИН само! Цялостен проект, а не - винтовете за тоалетната на Пентагона са направени в Габрово. Един работещ проект само!
159
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"200 коментара хейт на аутсайдери как в ИТ сектора не се взимали 15к. Взимат се, взимат се. " - Те и в АЕЦ-а се взимат ....
158
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моята заплата е 15000 ама за една година.