Директорът на "Шейново" за разменените бебета: Вървим към щастлив край

Той не вярва едното семейство да отказва ДНК тест
Обновена: 21 дек 2022 12:27 | 21 дек 2022 12:17, Нели Христова
84
Директорът на "Шейново" за разменените бебета: Вървим към щастлив край
Снимка: БГНЕС

"След като разбрахме, че има такова съмнение, веднага се обърнахме към полицията. Органите на реда започнаха съответните действия и нещата вървят към добър край", коментира д-р Румен Велев, директорът на болница "Шейново", където две бебета са били разменени преди два месеца.

Още по темата

Той обясни, че не вярва родителите на едно от бебетата да са отказали да дадат ДНК проба. Самият той разбрал за случилото се на 7-и декември.

На въпрос дали има други такива случаи в практиката на лечебното заведение, д-р Велев заяви: "За първи път присъствам на такова нещо в нашата болница."

"Извършва се проверка, персоналът е разпитан – и те недоумяват как точно се е случило. Имаме стриктни протоколи и правила, по които описваме новородените. Слагаме гривничките, записваме номерата, сравняваме ги при изписването и ми е трудно да ви кажа какво се е объркало", коментира Велев.

Той допълни, че все пак има някои подробности, които са "леко смущаващи", но отказа да ги коментира докато тече проверката на прокуратурата.

Д-р Румен Велев е провел 20-минутна среща със здравния министър, за да обясни случилото се.

Случаят е отпреди няколко месеца, но до установяването му се е стигнало в началото на тази седмица. Заради съмнение, че детето, което отглежда не е нейно, два месеца след раждането, жена е поискала направата на ДНК тест. Той е потвърдил, че пеленачето, с което се е прибрала от болницата, всъщност не е това, което е родила.

Младата майка е сигнализирала болницата, която започнала вътрешна проверка. Установено било, че номера на гривничката, която се поставя на детето при раждане, не съответства на този на майката.

Така се стигнало до заключението, че две бебета, родени по едно и също време, са разменени и са дадени на грешните родители.

И Столична община започва проверка на "Шейново" по случая с разменените бебета

Кметът на София Йорданка Фандъкова назначи проверка в болница „Шейново“, където по информация на пациенти са били разменени бебета. Виновните ще бъдат наказани, увери заместник-кметът по здравеопазване Дончо Барбалов.

„За случая бяхме уведомени от медиите, веднага беше назначена проверка със заповед. Ще бъде проверена работата на болницата, на директора. За случая ще бъде сезиран и медицински одит към Министерството на здравеопазването, ако досега те не са сезирани досега. Много важно за нас е да възстановим доверието, защото системата на здравеопазването е изключително важно доверието в нея да бъде силно и хората да знаят, че няма да има каквито и да било проблеми и ще се работи професионално в лечебните заведение. Връщане на доверието, наказване на виновните и бърза и обективна проверка“, посочи Барбалов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЦЕЛТА Е ЯСНА-ДА НЯМА ЕМОЦ.ВРЪЗКА "ДЕТЕ-МАЙКА" И ПОСТЕПЕННО ДА СТАВАТ ДЕЦА-РОБОТИ КАТО ДЕТЕТО ВЪВ ФИЛМА "ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ", А РОДИТЕЛИТЕ ВЕДНАГА В ЗАВОДА/ОФИСА/НА "тръстиката"!!!
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Циаангите ги продават, а белите струват повече! Толкоз за мотива на "майката" Сеада
46
0
 
1
 
! Отговори
Валя преди 1 година
Днес адв. Шаркова каза, че е възможно да се случват такива грешки с размяна на бебета заради практиката да НЕ се осъществява първи контакт кожа в кожа с бебето, което го има в повечето държавни болници, особено ако не си си платил таксата "избор на екип". Това беше и една от основните причини да избера да родя в частна болница в София. Останах много впечатлена от всички в Свети Лазар!
45
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този случай не е никаква загадка. Немарливост на персонала. Когато са къпани и преобличани са им разменили креватчетата. Един и същ номер има на ръката на майката, на бебето и на креватчето. Тези номера се гледат непрекъснато и се сравняват по няколко пъти на ден. Същата случка ми се случи през 1994 г. пак в болница Шейново, но ние майките си познавахме вече бебетата и веднага реагирахме. Сестрата само дето не колабира в момента. Но как е възможно при изписването да не е забелязана грешката?
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сценарий за сапунена опера "Шейово"
43
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички знаем какво е щастлив край. Но не проумявам как се вписват новородени и родилки в щастливия край!
42
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докога тази практика с отделяне на бебето от майката. Първите часове след раждането са важни за емоционалната връзка, кърменето, опознаването, привързаността, грижите и за родилката и за бебето й. Каква е тази принудителна изолация и каква е целта.
41
2
 
28
 
! Отговори
245 преди 1 година
родилката от интервюто очевадно е от ромлянски произход и не дава светлото бебе. Горката друга женица, на която са сменили най- скъпото с чуждо ц и г а н е.Даже в една друга медия пише,че докато се изясни случая бебетата щели да ги гледат социалните.Ужас!!!Да ги съдят до дупка,гадовете мръсни!
40
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СЯ ЩЕ ИМА ЛИ ОСЪДЕНИ ДОКТОРИ? НЕ ОЧАКВАМ ОТГОВОР, ЗА ПЛЮСОВЕ ПИША КОМЕНТАРА.
39
1
 
13
 
! Отговори
Милка преди 1 година
Само ДНК тестовете да не са китайски! Наскоро стана ясно, че Китай събира генетични данни от ДНК тестове чрез българската лаборатория Геника!
38
5
 
21
 
! Отговори
тити преди 1 година
Д-р Велев веднага ВЪН.Да подава оставка.
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 43 - И бащи ...
36
4
 
28
 
! Отговори
бебе преди 1 година
от доверен източник - поне 49 бебета са разменени там през годината, но няма журналисти да разследват
35
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къв щаслив край , майката никога няма да се възтанови, сега трябва да ви спука от дела да й плащате
34
2
 
37
 
! Отговори
като бебето ти е преди 1 година
по-мургавичко веднага днк тест че тия олиго от шейново:)))
33
29
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова си живейте живота без деца да не садите на пачи яйца - пък тъпата българска нация сама ще си се затрие
32
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КАКВИ ПОРЕДНИ ДЪРЖАВНИ НЕККАДЪРНИЦИ, ДРАГИ ЗРИТЕЛИ!
31
1
 
43
 
! Отговори
леле мале преди 1 година
само като си помисля колко разменени бебета може да има направо изпадам в ужас . на времето се чуваше че обявявали живи бебета за мъртви и после ги продавали . това са ужасни неща бе хора .
30
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Здравейте циркаджии! До там ли стигнахте с организацията на новинарския поток? По какво личи че е цирк ли? От това, че болницата разбрала от новините. Пак сте тръгнали да търсите Сашко. Две "майки" разиграват зрители, читатели и болница. Едната "майка" отказвала ДНК, за да е по-интересен случая, вероятно. Хайде сега социологическите агенции да броят етнически ориентираните коментари. Следва дискусия "за езика на омразата в нашето общество".
29
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей за това сестра ми роди в частна болница. Там няма детето на един етаж, майката на друг. Раждаш и веднага слагат бебето при теб, да ако нямаш сили, сестрата идва да го храни и преобува, но при теб в стаята! Хем да се и учиш, ако нямаш опит.