Заради войната в Украйна: Останахме и без руска водка

Неруски престижни водки изместват уискито у нас като питие
22 дек 2022 17:00, Анисия Иванова
115
Заради войната в Украйна: Останахме и без руска водка
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Продажбите на дестилирани напитки в България през 2022 г. отбелязват ръст от 4% спрямо 2021 г., но все още не могат да достигнат обемите от 2019 г., което се очаква да се случи през 2023 г. Рязко са се покачили продажбите в заведенията, в магазините потребителите купуват по-малко, но по-скъпи премиум напитки, а електронната търговия продължава тренда за суперлуксозни предложения. Това каза Ралица Скорчева, председател на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки - Спиритс България, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Цените на дестилираните напитки са отбелязали двуцифрен ръст от между 10% и 25%, като причините са поскъпване на суровините, цената на труда, пакетиране, недостиг на бутилки, затруднения и поскъпване на транспорта, каза Скорчева.

"Получаваме по-малко суровини, с които да произвеждаме. Алкохолните напитки са по-малко, по-трудно достигат до потребителите и на по-висока цена", изброи тя.

Войната е оказала своя ефект със забраната на внос на водка от Русия от 10 юли заради шестия пакет от санкции на ЕС, като основен заместител се очертават продуктите от Полша, но има и нетрадиционни участници като Франция. През 2022 г. неруски престижни водки са започнали леко да изместват уиски като статусната напитка в България, добави Скорчева.

"Руските водки вече ги няма... Цялото количество руски водки, които са били освободени за потребление в ЕС преди 10 юли, е крайно количество. Ако някой потребител е предпочитал конкретна марка, той няма да може да си я купи след известно време", допълни гостът.

През последните пет години силно са намалели фалшивите дестилирани напитки на пазара, като индустрията вече не поставя толкова много видими защитни знаци, каза Скорчева.

Над 66% от всички дестилирани продукти в ЕС и България вече предлагат информация за калорийното съдържание на напитките на етикетите, което е било самоинициатива на aсоциацията "Спиритс Europe". В близко бъдеще цялата налична информация за продуктите ще бъде предлагана и през дигитални канали, посочи Скорчева.

Новите европейски регулации за рециклирането оказват своето влияние през последните години - етикетите се правят от по-тънка хартия с по-малко златно фолио, за да се намали замърсяването, добави събеседничката.

"Едно от най-интересните неща ще бъде при допълнителните промоционални опаковки - цялата алкохолна индустрия в момента работи върху дигитализирането на този начин на добавена стойност. Ще бъде създаден нов начин как да даваме тези допълнителни чаши, шапки или тениски на потребителите", за да се намалят опаковките.

"Появиха се много иновативни пакети, контейнери за алкохол, направени от рециклирана хартия. Все още не е масов продукт, но се проучва и този път на развитие... Трябва да намерим най-правилният начин да заместваме, ако се наложи, стъклените бутилки."

Какви ще са напитките на 2023 г. и оказа ли Световното по футбол ефект върху продажбите на по-силно алкохолни напитки може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Долу ясно е казано- магазините са препълнени с руска разкошна премиум водка, която я пием по-образовани и респективно- заможни хора. Това не е водка за шофьори с 2-3000лв. заплати, дето въртят гевреците на баничарките (масовият русофил). Руска водка повече през живота си няма да погледна, както и нищо руско. Не че през живота си съм притежавал нещо руско де, освен омразата към руския бедняк поробител.
24
5
 
11
 
! Отговори
ок преди 1 година
Не пия такива одеколони....
23
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяма работа. Водка. Няма вкус, няма мирис - хранителен спирт и дестилирана вода. Ако толкова имате мерак за "маркова" водка има Абсолют, Финландия, Смирноф.
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното е че имаме бълг Вода щот бебета водка не пият
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разреден и тук таме ароматизиране на спирта - това е "водката" ,че и другите "маркови питиета" за "една идея по богатите клиенти...особено за випаджии с вила" -(наследствен имот на село).. - "кажи ми каква пиеш" - че да ти направя...Цар Киро...Етикети, бутилки бол ..и бидони спирт колкото искаш..
20
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 1 година
Препарат за вана поне има ли?
19
1
 
11
 
! Отговори
Дърт русофил преди 1 година
Оф кво ща праиме без руска водка беее.мъка мъка мъкааа.
18
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква невероятна драма! Направо ще си прережа вените, че пияниците няма да пият руска водка.
17
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Белуга е не лоша водка. Никога повече няма да я купя, а магазините преливат от нея, че дори цената й се срина, защото търсене няма. Защо няма търсене? Защото я пиехме предимно една идея по-заможни хора, но имаме някакво дойстойнство и спряхме. Точно днес пазарувах за Нова Година- винаги ме знаят какви партита правим на вилата и ми предлагаха Белуга за 50лв. бутилката- евтинджос. Никога повече. Не казвам голяма дума, но съм намерил финландска алтернатива уникална. След празниците ще кажа.
16
7
 
8
 
! Отговори
Ама какви сте преди 1 година
настръхнали тукаааа. Зубровката водка ли е? Водка е! Руска ли е? Не! По същество се явява заместител/алтернатива, от какво се оплаквате не разбирам?
15
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми те украинците пак са руснаци бе пич , а полска водка хубава дай ми една марка за да повярвам
14
7
 
2
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Поне не сме и без наркотициЧашата е наполовина пьлна
13
3
 
9
 
! Отговори
до 12 преди 1 година
Като нямаш наблюдения над руските водки, за които е новината, не се изказваш или казваш как нямаш наблюдения, защото никакъв руски *** не си купувал в живота си и няма и да купиш.
12
1
 
8
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Голяма загуба за вас, а за акъла на младежите добре. И без това по селата е брутално възпитанието по това пиене и младежите по дискотеките. Да не говорим и приема с наркотици който е станал неконтролируемо. Няма лошо да пие човек ама да се превръщаш нарочно в просто мекотело и да възпитаваш деца така..... Всичко в живота си има граници и това което излиза извън тях е кошмар за хората около теб.... На цялата лудост нали е нужно да вдигате процента продажби???? Алчни простаци...
11
3
 
4
 
! Отговори
До-16 преди 1 година
Вярвай си
10
1
 
9
 
! Отговори
до 12 преди 1 година
Смисълът на написаното от мен е доста по-голям от безсмислицата, която ти написа. В статията говроим за руски водки, тоя човечец ми говори за полски и пита какъв бил смисълът, че сме му казали двама души, че е полска... Айде прекрати вече дървената философия.
9
0
 
13
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Белуга е страхотна но доста скьпо продавана иначе пих една руски кристал и ми хареса мисля да беше от беларус евтина от т маркет май бяха
8
15
 
6
 
! Отговори
до 6 преди 1 година
Прав си, почти нямам приятели в Русия вече- избягаха след санкциите. А ти какво имаш- слабо ме вълнува. В кой град и колко им е доходът- това ме интересува. Като човек с бизнес клиенти там те питам. Вече има само клиенти, ама преместиха бизнеса в ЕС. ИТ Сектор. Ако ми говориш за хора в голям град с под $25к доход на месец, можеш да си го спестиш- от бачкатори в крайните предградия на Москва нямам нужда от информация. Интересуват ме програмисти, лекари, архитекти, дизайнери- всичко избяга.
7
6
 
6
 
! Отговори
До 3 преди 1 година
Какъв беше смисъла на написаното от теб? Какво значение има от къде идва питието ако е хубаво? Нямам наблюдения за руските водки, преди години съм пил български и от там съм преценил, че не е моето питие. Но както казах, Зубровка-та ме изненада приятно. А на теб бих ти препоръчал, да не влизаш в тренда да се оплюва всичко с руски произход.
6
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това да ви е проблемът. А той е, че останахме без евтини горива. А за тия, който пият водка има полска, финска.