Спасиха кръста от водите на Тунджа в Калофер, дадоха го на най-младия участник в хорото

Стотици са зрителите на ритуала
Обновена: 6 яну 2023 08:40 | 6 яну 2023 08:33, Елка Василева
97

Снимка: БГНЕС

Христовият кръст бе спасен от водите на река Тунджа в Калофер. Ритуалът бе извършен до Черковския мост на реката.

След спасяването на кръста той бе даден на най-малкия участник в мъжкото хоро.

Още по темата
Тук "спасяване" на кръста на Йордановден не се извършва така, както по другите краища на България, но и затова Калофер е специално място в този ден - калоферци предават кръста на най-младия участник в хорото.

Момчета, млади мъже и по-възрастни калоферци, предвождани от кмета Румен Стоянов, който носи трибагреника, нагазиха малко преди 8 часа във водите на река Тунджа. Стотици са зрителите на ритуала. Преди да влязат във водите, участниците в хорото бяха благословени от отец Димитрий от църквата „Свети Архангел“. Оттам шествието с тъпани и народни хора тръгна към Черковския мост на река Тунджа. Мъжете пеят песента "Залюбила е Василка".

По традиция в ледените води на реката първо влизат местните, а след това и желаещите от гостите.

Мъжкото хоро влиза във водите на реката, които тази година не са ледени, но са достатъчно студени, да пречистят и калят смелчаците.

Между 100 и 150 души влязоха в Тунджа за ежегодния ритуал, въпреки че реката не е особено пълноводна тази година. Времето е ясно, в града на Ботев са дошли хора от почти цяла България. Температурата е около 7 градуса, времето е твърде нетипично за зимата. Има и комитет войводи на кметове от Северна България, дошли да подкрепят Румен Стоянов, който от години отстоява традицията и брани уникалния ритуал.

Едно от отличителните неща за мъжкото хоро в Калофер е неговата подготовка, която започна от предния ден със силно червено вино и домашни мезета. По традиция кметът Румен Стоянов и главните участници в мъжкото хоро подгряваха в кметската механа цяла нощ, свириха гайди и тъпани и пяха песни.

В последните години стотици идват в града на Ботев, за да се докоснат до традицията. Кметът призова хората, дошли да наблюдават мъжкото хоро да останат до обяд и да присъстват на отбелязването на годишнината от рождението на Христо Ботев.

Мъжкото хоро в Калофер е единствено по рода си и се играе само в подбалканския град от повече от 100 години.

Всички къщи за гости и хотели в града са препълнени с туристи.

Също днес в Калофер тържествено ще бъде отбелязана 175-ата годишнина от рождението на поета революционер Христо Ботев. В 11,30 часа ще бъдат положени цветя пред паметника на Иванка Ботева – майка на революционера. След това ще има митинг-поклонение пред мемориалния комплекс „Христо Ботев“, където пред паметника на героя ще бъде положен „Гирлянд на славата“./БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
Спасиха Кръста? преди 1 година
Не престават да ме изумяват тез елитни журналисти бе! Да вземат да се замислят за спасението на българския език по-скоро.
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съпер зимен алкохолен туризъм. Личи си че 80 % от къпещите се не са става ли от дивана от последния алкохолен туризъм по плажовете по черноморието.
60
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Простотия,пият цяляа нощ после накисват топките си във студената вода и се праеят на голрми мъже
59
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кукери, бабугери, топачи във вода, всичкио това е езично и не е българско.
58
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Зозо__КАКВА КУЧЕШКА ПОРОДА Е ЗОЗО ??
57
10
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
А кога ще предават пряко по ТВ древният обичай Тричане на кучета, а? Може да тричат и Рундю чорапа за здраве и берекет :))))))))))))))))))))))))))
56
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не мога да повярвам какво се излива тук , заради едно хоро в Тунджа. Боже, кога станахме такива свирепи кучета готови да се изядат един друг!
55
11
 
11
 
! Отговори
хайде стига преди 1 година
1. Това не е стар обичай. 2. Нищо лошо няма да се напиват и да влизат във водата, но не е нормално това да се прави все едно е в чест на Йоан Кръстител. 3. То бива, бива, дива селяния, инициирана от кмета на Калофер , с парите на общината---по добре бе тези пари да отиват за улици и просвета, а не за маанета. 4. Много се шуми , за тези пияндета-----комплексари, които искат да са център на вниманието---ако не ги дават по телевизията , никой няма да отиде.
54
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви са тия възрожденци на снимката бе?!? Това са най-обикновени селски толупи, пили цяла нощ и не знаещи какво правят и къде се намират!
53
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 62 голо джендръско хоро играят само софиянците през юни месец ;) прайд монт му викат ;)
52
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗДРАВИ БЪЛГАРИ И РУЙНО ВИНО. ПОЖЕЛАВАМ НА КАЛОФЕРЦИ И ВСИЧКИ ИСТИНСКИ БЪЛГАРИ БЕРЕКЕТ, ЩАСТИЕ И КЪСМЕТ, ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ !!!
51
11
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Абе ако искат и голо хоро да играят, ама чак по всички телевизии да ги дават не е нормално.
50
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо е това злобно плюене по хората? Какво ви правят? Това е стар обичай и си го спазват, български носии, гайдари и знамена, нищо лошо. А за този обичай има предаване и по Discovery. За разлика от нас хората ценят традициите останали от стари времена, затова са силни народи, уважавани от другите. Тук само негативизъм и обиди!
49
2
 
8
 
! Отговори
Програмист преди 1 година
В София дори не говорят на български, а на английски щото са послушни американороби и кръщават децата си с американски имена
48
3
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 година
СОФИЯНЦИТЕ НЕ СА БЪЛГАРИ, А АМЕРИКАНЦИ!
47
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Некъв калоферски бек много иска някой да го покани на гейпарада в Софето. Помогнете му бе, кво се натискате?
46
2
 
9
 
! Отговори
Калоферец преди 1 година
Ми това е щото вие долните софиянци окрадохте България и принудихте хората да емигрират.. същата работа като в нигерия 60% от бвпто съсредоточени в столицата, пък останалото е пустош..
45
6
 
10
 
! Отговори
Жан-Клод преди 1 година
Шопската салата е по-стара от "традицията" в Калофер.
44
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 52 ти па като се друсаш на гейпарада много ли си велик бе софиянецо
43
4
 
7
 
! Отговори
До Калоферец преди 1 година
Много добре познаваме народонаселението там. Няма нищо общо с възрожденска България. Зле образовани, марганилизирани и антисоциални субекти. Откакто ВМЗ продаде лагерния цех на SKF, всичко свърши. Няма поминък, нямат дори обществен транспорт до общинския център, гарата е на 3-4 км от града. Ако тия са пример за подражание, жална ни майка.