Спасиха кръста от водите на Тунджа в Калофер, дадоха го на най-младия участник в хорото

Стотици са зрителите на ритуала
Обновена: 6 яну 2023 08:40 | 6 яну 2023 08:33, Елка Василева
97

Снимка: БГНЕС

Христовият кръст бе спасен от водите на река Тунджа в Калофер. Ритуалът бе извършен до Черковския мост на реката.

След спасяването на кръста той бе даден на най-малкия участник в мъжкото хоро.

Още по темата
Тук "спасяване" на кръста на Йордановден не се извършва така, както по другите краища на България, но и затова Калофер е специално място в този ден - калоферци предават кръста на най-младия участник в хорото.

Момчета, млади мъже и по-възрастни калоферци, предвождани от кмета Румен Стоянов, който носи трибагреника, нагазиха малко преди 8 часа във водите на река Тунджа. Стотици са зрителите на ритуала. Преди да влязат във водите, участниците в хорото бяха благословени от отец Димитрий от църквата „Свети Архангел“. Оттам шествието с тъпани и народни хора тръгна към Черковския мост на река Тунджа. Мъжете пеят песента "Залюбила е Василка".

По традиция в ледените води на реката първо влизат местните, а след това и желаещите от гостите.

Мъжкото хоро влиза във водите на реката, които тази година не са ледени, но са достатъчно студени, да пречистят и калят смелчаците.

Между 100 и 150 души влязоха в Тунджа за ежегодния ритуал, въпреки че реката не е особено пълноводна тази година. Времето е ясно, в града на Ботев са дошли хора от почти цяла България. Температурата е около 7 градуса, времето е твърде нетипично за зимата. Има и комитет войводи на кметове от Северна България, дошли да подкрепят Румен Стоянов, който от години отстоява традицията и брани уникалния ритуал.

Едно от отличителните неща за мъжкото хоро в Калофер е неговата подготовка, която започна от предния ден със силно червено вино и домашни мезета. По традиция кметът Румен Стоянов и главните участници в мъжкото хоро подгряваха в кметската механа цяла нощ, свириха гайди и тъпани и пяха песни.

В последните години стотици идват в града на Ботев, за да се докоснат до традицията. Кметът призова хората, дошли да наблюдават мъжкото хоро да останат до обяд и да присъстват на отбелязването на годишнината от рождението на Христо Ботев.

Мъжкото хоро в Калофер е единствено по рода си и се играе само в подбалканския град от повече от 100 години.

Всички къщи за гости и хотели в града са препълнени с туристи.

Също днес в Калофер тържествено ще бъде отбелязана 175-ата годишнина от рождението на поета революционер Христо Ботев. В 11,30 часа ще бъдат положени цветя пред паметника на Иванка Ботева – майка на революционера. След това ще има митинг-поклонение пред мемориалния комплекс „Христо Ботев“, където пред паметника на героя ще бъде положен „Гирлянд на славата“./БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
6
 
12
 
! Отговори
ОМГ преди 1 година
Напили се като мотики в "механата на кмета" и отишли да се топнат в реката и да ги дават по тв. Няма такава простотия. Освен това за тази "вековна традиция" няма абсолютно никакви исторически сведения и всъщност по официални данни тя датира от края на 20в., така че за традиция/обичай не може да се говори.
41
3
 
13
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 1 година
Калоферците се напиват на хорото, софиянците се надрусват на гейпарада.. това е ;)
40
4
 
8
 
! Отговори
Калоферец преди 1 година
Гледайте си там мрсната софия и не се бъркайте в България!
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро умен и стигна само до лонгборда, няма ли някой да го бутне малко и той да цопне в ледените води или го е страх, голем еврогеец си е той.
38
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кво сега да се забранят народните носии ли бе дждндаре софийски
37
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Погледнете снимките и портретите на българските възрожденци и ще се убедите, че всички са облечени по европейска мода, а не с навуща и потури. Сегашните с-ляндури обаче, продадоха нивите на дядовците си и отидоха в града и загубиха селското, а градското никога не възприеха. Затова ги влече се към хора и народно носии.
36
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истински патрЕоти и истински гИрои. Представям си как Ботев им се смее там горе на тия езичници.
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само най-тАпите влизат в реката без неопрен. Повечето са с неопрени.
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 44 кво да направят софиянците те друго освен американски гейпарад не могат да направят
33
2
 
6
 
! Отговори
Кривондел преди 1 година
Не виждам нищо лошо в тоя обичай - а и оживява един красив, дал много на България, град. Дай Боже повече такива поводи да сме заедно. Стига сте плюли по чуждото - направете нещо и вие, та ако ще и за себе си :)
32
2
 
4
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Софиянците мразят всичко българско!
31
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички софиянци да бъдат изгонени от България!
30
3
 
7
 
! Отговори
Калоферец преди 1 година
Най големите селяци сте софийските меки китки!
29
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
селяците като решат да се изкъпят веднъж в годината и ги дават по всички национални телевизии.
28
1
 
4
 
! Отговори
Позитивен преди 1 година
Браво!
27
2
 
2
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
Сега е демокрация. Що да не направят един хубав сеир. Прочетете отново. Има и много туристи и хотелите и кръчмите са пълни. Има и нещо положително.
26
3
 
3
 
! Отговори
Кънчо преди 1 година
До Wiki каза Типичната гугъл всезнайка...100% си от на киро и лена партията дето смятат гугъл за достоверна информация и прокуратура...Вземи се образовай малко и всички тия дето пишете, че не била вековна.. Само леко ще ви загатна, че тази традиция датира от турско робство и когато Калофер е бил обграден и е щял да бъде опожарен от черкези и башибозук, мъжете са влезли в реката през зимата, за да покажат че нищо няма да ги пречупи и ще бранят домовете и семействата си.Неуки *** с претенции
25
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дадоха го на на най-младия участник. Защото това е бъдещето. Е, така ни баламосваха и нас. А сега сме 40 годишни и се виде, че никакво бъдеще не сме. Стига с тия млади и надеждни. Да дойдат младите. Ми да додат, че те имат най-паче нужда от кинти да краднат. Те, баровете вече хич не са евтини.
24
3
 
11
 
! Отговори
Кака Мара преди 1 година
Тази измислена традиция е от времето на Балкантурист/малко повече от двайсетина години/за привличане на туристи.Нека тарикатите да покажат архивни снимки от преди 50 или 100 години.Ама такива няма.Къпането на млади булки от кумовете в реката на този ден се е извратило в това зрелище с пияни мъже.Но най-страшното е,че то това пиянско хоро се размножава прогресивно в цялата страна,а телевизиите системно и целенасочено опростачват народонаселението в този ден.Успешно съсипаха и този църковен празни
23
0
 
10
 
! Отговори
Бръм преди 1 година
За съжаление стана много модерно всички да се правите на БЪЛГАРИ, да обличате национални/народни носии, ризи, да се снимате със знамето, да публикувате снимки във фейстбук колко горд българин съм и това е... до тук... Важното е да има повод да се напием и да се почерпим... я какъв голям празник е.... НАЗДРАВЕ БЪЛГАРИИИИИИ