Започва преразпределение на богатството - от Западна Европа към периферията

В глобален мащаб няма да има рецесия както през 2008 г.
16 яну 2023 22:00, Анисия Иванова
135
Започва преразпределение на богатството - от Западна Европа към периферията
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Високата инфлация и предизвиканите от нея социални сътресения и конфликти ще са основният риск за световната икономика през 2023 г., която макар и трудна, ще избегне катастрофалните прогнози. Заради силното икономически интегриране с Германия, забавянето на най-голямата икономика в Европа ще има силно отражение в България. Това каза проф. д.ик.н. Димитър Хаджиниколов, катедра "МИО и Бизнес" в УНСС, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"На някои места в развитите икономики се очертава рецесия - преди всичко в Германия, някои страни от централна Европа, които са икономически свързани с нея, някои скандинавски страни. Но в глобален мащаб няма да има рецесия както през 2008 г... Ще има преразпределение на доходите както в национално, така и в глобално измерение, но в глобален мащаб не се очаква намаление на БВП."

Ще има засилване на конфликти, свързани с това преразпределение - на национално, регионално и световно ниво, каза Хаджиниколов. Китай, Африка и някои страни от Латинска Америка се развиват с добри темпове, докато други - САЩ и Западна Европа - стагнират или се развиват много малко, обоснова се той.

"Германия, Италия и близки до тях страни ще имат отрицателен показател и това явно ще доведе до прехвърляне на част от доходите от най-богатите в Западна Европа към периферията, не само в Европа, но и в света."

Не може да се очакват някакви особено промени в структурата на световния ред и въпреки че дълговете на различните страни ще се увеличат заради инфлацията и в този сектор не може да се очаква значителна промяна.

В коментар за развитието на енергийния сектор Хаджиниколов каза, че структурните причини, довели до поскъпването на енергийните ресурси още преди войната в Украйна - като ограничаването на производството и инвестициите - вече се коригират, а шоковете от пренасочването на доставките на природен газ и петрол вече отминават.

Декарбонизацията на световната икономика ще продължи и ще е центъра на вниманието, както и произлизащите от нея предизвикателства, каза Хаджиниколов.

"Разрушителният елемент, който съществува при всяка иновация, няма да отшуми толкова бързо, но ще намалява с времето. При конюнктурното явление, свързано с рязкото съкращаване на инвестициите в традиционните енергоносители и войната в Украйна, има постепенно преодоляване на шоковете и може би ще има по-голямо успокояване през 2023 г. Може да има лек умерен оптимизъм по отношение на енергийния аспект на инфлацията."

Забавянето в икономиката и ефектите от войната ще забавят постигането на климатичните цели, но "няма никакво отказване от тази гигантска задача", каза Хаджиниколов.

"Всичко се разглежда просто като аспекти на прехода."

Колко голямо и колко дълго ще бъде преразпределението на доходи може да гледате във видеото на  Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Декарбонизация или затриване биологичния живот на Земята.Декарбонизация и то каква.Войната в Украйна показа че може една държава да я завладееш с Точни ракетни удари по енергийната инфраструктура.Каква декарбонизация.На времето се доставяше лед но домашния хладилник прекъсна този бизнес.Новините се научаваха от кинопреглед.Но телевизора ликвидира това.Персоналния компютър ликвидира Изчислителните центрове.Време е за персонална електроцентрала .Във всеки дом,блок фирма.Без тръби,кабели станции.
85
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От къде намират такива кухи кратуни да ни свеждат "мисли", след като в главите им е кухо и от там излиза само това, което са им сложили кукловодите им от САЩ?
84
0
 
8
 
! Отговори
1986 преди 1 година
Това момче е пило доста и некачествена ракия от "студент" от село Минзухар, дето иска диплома та да стане ексерррттт в ДФ зимиделие Кърджъла
83
1
 
10
 
! Отговори
Глупости преди 1 година
Кога богатите са допуснали парите да отидат към бедните? Този не е ли видял статистиките колко още са заботели най-богатите от 2020 насам?
82
1
 
9
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 1 година
Гладна кокошка просо сънува.
81
4
 
4
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
Ами тя -"ХИДРОГЕНИЗАЦИЯТА" НА СВЕТА ВЕЧЕ Е В ХОД В ГЕРМАНИЯ И ЯПОНИЯ!...ПО "НОВА -ТВ"-- ВЕЧЕ ВИ ПОКАЗАХА НОВИТЕ АВТОМОБИЛИ ....НЕ ГЛЕДАТЕ ЛИ...??!БЕНЗИНОВИТЕ ЩАЙГИ ЩЕ СА ДО 10г. ОЩЕ ЖИВИ.....А , ПОСЛЕ ЗА СКРАП!
80
1
 
9
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 година
Дрън, дрън. Само дядо Боже знае какво ще стане. Аман от "учени глави".
79
2
 
13
 
! Отговори
шмatka преди 1 година
ще ви набутат в ръцете хартиеното евро ,ще ви качат цените до небето ,ще ви доокрадат каквото имате и накрая по една тояга по голите ви *** и много ви здраве от *** млайден и компания!
78
0
 
8
 
! Отговори
БДЖ преди 1 година
"Декарбонизацията на световната икономика ще продължи.." ---- за сметка на икономическия ръст и промишленост. Следват всички прелести на стагнацията и инфлацията! Всичко си върви по плана дами и господа, потъваме бавно, но сигурно!
77
5
 
0
 
! Отговори
Пламен Иванов преди 1 година
До Холмс: Професора е много прав и това е тенденция от две години, но тук всезнайковците си бръщолевят глупости!Затова сме и на това дередже!
76
0
 
6
 
! Отговори
Пешо грездея преди 1 година
Виш ся *** - не еот центъра към периферията - а е от Европа към краваристаня - ние слава богу все още не сме толкова затъпяли като евроджендърите
75
0
 
3
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 1 година
До Холмс Ще ти се,ама няма начин!
74
0
 
11
 
! Отговори
Кире преди 1 година
Да бе, казаха ми че Безос и Мъск почнали да ги дават на бедните. Много им били станали :)
73
11
 
2
 
! Отговори
Холмс преди 1 година
боя се, че професора е прав, независимо от пишещите отвор-ков-ци във форума
72
1
 
6
 
! Отговори
Милиардер преди 1 година
Тези, които ги преразпределят богатствата в България, са министрите от правителствата. А пък, те се сменят като носни кърпички. Изобщо не се стремя да им запомня имената. Нито на премиерите, нито на премиерките, нито пък на министрите или министърките. Моите богатства никой не може да ги преразпределя. СТОЙНЕ. Нито пък гласът ми. Когато г-жа Василка пее, аз ще я слушам. Ако пък, тя не иска да пее, то тогава аз ще ги запея. БЪЛГАРСКИТЕ. НАРОДНИТЕ. ФОЛКЛОРНИТЕ. ПЕСНИТЕ.
71
1
 
4
 
! Отговори
Милионер преди 1 година
Не съм професор от УНСС-то, но пък през далечните 1998-2022 г. им преподавах на студентите там. Изобщо не съм имал намерение да правя научна кариера или пък да ставам пхрофесор. Такива бяха времената. А пък, дори и да исках, нямаше да ми позволят куките от ДС-то и от БКП-то. Хаоресвам си песните на г-жа ВАОСИЛКА БОТЕВА. Просто защото нейната дарба за пеене е по-голяма от моята. Моята пък е от БОГА ДАДЕНА. Имам страх от бога. Християнин съм. А пък поповете от Катедралата Невски не са.
70
0
 
12
 
! Отговори
Паша преди 1 година
По тези катедри колко недоразумения има на наша издръжка! УНСС се е превърнало в забавачка за некадърници, които не могат да се оправят на свободния пазар!
69
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изтриха ми коментар ,че мокрите сънища на този"експерт" са мечта на всеки к..о..м..у..н..и..с..г- някой друг да работи , те само да "управляват" процесите и да прибират парите с бъртвежи за онеправдани , нов строй , светло бъдеще ... е, кажете на кого служи този сайт ?????????
68
1
 
1
 
! Отговори
Да, бе! преди 1 година
Как ли пък не!
67
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ало, другарю професор, 2023 сме, не сме 1984!