Специални датчици борят замърсяването на въздуха в затворени помещения

Знаем ли какъв въздух дишаме вкъщи, в офиса и в училището?
17 яну 2023 15:00, Красимир Ангелов
11

Качеството на въздуха е наболяла тема от много време, но рядко обръщаме внимание на неговото качество в затворените помещения. Знаем ли какъв въздух дишаме вкъщи, в офиса, в училището или в университета?

"В затворените помещения основните замърсители сме ние хората - като дишаме и като разпространяваме вируси. Много е важно да измерваме какво се случва, за да взимаме адекватни мерки в микросреда. В София има няколко станции на Столичната община, те дават горе-долу една картинка. Преди години е имало кампания, в която са се включили доста хора, измервали са фините прахови частици. ФПЧ всъщност са едни от малкото замърсители", обясни в "България сутрин" един от организаторите на кампанията "Знаеш ли какво дишаш" - Христо Атанасов.

Той посочи, че има датчици, които измерват качеството на въздуха в затворено помещение. Точно такива са използвали в кампанията, която е стартирала в три училища и една детска градина. Датчиците измерват температура, влажност и въглероден диоксид в помещението. Те показват и кога е моментът да се проветри, тъй като въздухът е застоял.

След поставянето на датчиците нивата на замърсения въздух са спаднали с 30-40%. Данните се предоставят единствено на директорите на училищата и на учителите. На по-късен етап ще посочват обобщени данни за цели градове, стана ясно от думите на Атанасов пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-чист въздух в София имаше преди 1990 година. Сега на някои места в София не се диша.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Датчиците в случая измерват, а не борят, както пише в заглавието.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Христо Атанасов, иска да си пробута датчиците на държавните и общински инситуции и да направи кинти, тва е в цялата статия, и от днес бг е редно да напишат че статията е с рекламна цел.
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кво сега, в София като си отворя прозореца, по чист ли въздух дишам или по мръсен. Само глупости, мислите. Яка пропаганда за всякакви тъпотии. Разни *** се разкарват из медиите, разни датчици, разни защитници на кучешките фекалии по улицата и след това на самите кучета. Я баста на всички ви.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Опс , а какво е количеството на въглероден двуокис когато ни задължават да носим маски вътре между маската и усната кухина и отвън ??? Вътре 9000 отвън 470 ...Ало
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 3 - В моме та се правинопит за "автоматизиране на интелекта". Проблемът е, че това изисква, да бе мислиш изобще ...
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Те показват и кога е моментът да се проветри, тъй като въздухът е застоял" - че тия хора сетива нямат ли? Мозък нямат ли? Трябва машина да им каже кога да си отворят прозореца? А няма ли да им сложат датчици да им казват гладни ли са, или им се спи?
2
0
 
7
 
! Отговори
Майстора преди 1 година
Има нещо ново измислено... Някаква нова част от измамата климатични промени, и нейният основен инструмент - измамата въглероден двуокис. Яко се шуми изведнъж около "замърсяване на въздуха", и внезапно тия датчици... В САЩ, в същата посока им обясниха колко страшни са газовите печки, и също лекичко се води в посока някакви датчици.. Дали не са троянски кон, с който не след дълго ще ни мерят "СО2" в къщите, и ще ни таксуват че дишаме?
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Капество на въздуха до 85-та хоодна в София нямаше. После попнаха да са колите с катализатор, позатвориха се производства и днес е най-чистия въздух от 1940-а годона насам ...