Oбезщетението от 300 хил. за разменените бебета е твърде голямо

Те ще дължат 12 хил. лева държавна такса
30 яну 2023 13:36, Нели Христова
51
Oбезщетението от 300 хил. за разменените бебета е твърде голямо
Снимка: БГНЕС

Семействата на бебетата, които бяха разменени след раждането си в столичната АГ болница "Шейново", трябва да платят голяма държавна такса, за да могат да предявят иск за обезщетение от болницата в съда.

"Страната, която предявява иска за обезщетение, се натоварва и с разноските по делото. Размерът на държавната такса, която семействата трябва платят, за да стартират делото за получаване на обезщетение, е 4% от предявената сума - в случая 300 000 лева. Така те трябва да дадат по 12 000 лева държавна такса". Това обясниха пред bTV адвокатът на "Шейново" Величка Костадинова и адвокат Мария Шаркова, външен консултант на лечебното заведение.

Според Шаркова, поисканото обезщетение от 300 хиляди лева от всяко семейство е твърде високо.

"Това мое становище идва след анализ и след като съм прегледала близо 600 дела в областта на медицинските грешки, както и други дела, по които са присъждани обезщетения за неимуществени вреди. При прегледа установих, че подобна сума е присъждана изключително рядко в много малко случаи, и то такива, които са свързани с много тежки физически увреждания или смърт на дете", каза тя.

По думите й заради това, че случаят е без аналог, не означава, че трябва да се присъди безпрецедентно голямо обезщетение.

"Има немедицински случай, при който е незаконно повдигнато обвинение, а след това полученото обезщетение е 200 000 лева. Но то е за човек, който е бил задържан и лишен от свобода с мярка за неотклонение, а последиците за психиката му са били много сериозни", коментира още Мария Шаркова.

Адвокатът на едно от семействата с разменените бебета критикува липсата на съответно предложение от страна на болницата, след като за нея сумата от 300 000 лева е твърде голяма. "Очаквах всичко да се разреши доброволно, дори да не бъде за претендираната от нас сума. Но да бъде предложено справедливо обезщетение. Родителите свикват с новото бебе. Това се отразява много трайно на психиката", посочва юристът.

"Нашият колега и до момента не е предявил претенция в лечебното заведение. В този случай болницата няма как предполага какъв би бил реалният размер на обезщетение, още повече да излезе с насрещно предложение на несъществуващо искане за заплащане на обезщетение", коментира адвокатът на "Шейново" Величка Костадинова.

"До момента единственото заявено е искане за заплащане на обезщетение от страна на колегата Мангъров, който представлява една от майките и още две лица, които са посочени в искането. Сумата, която е претендирана, е 300 000 лева. Публично колегата обяви тази сума, като посочи и срок от 10 дни. Не е имало никаква друга комуникация между лечебното заведение и адвокатите за провеждане на допълнителна среща", обясни още тя.

"Ръководството на болницата се запозна с анализа на колегата Шаркова и прие решение спорът да бъде насочен към съда. Няма пречка да се случи споразумение и в самия съдебен процес", посочи Костадинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не изключвам и предварително наговаряне за извършване на размяната на бебета. Нещо като телефонните измами в малко по-различна форма.
27
1
 
8
 
! Отговори
Като преди 1 година
Не могат да платят 12 хиляди, да поискат по-малко обезщетение. Или посредниците да платят таксата срещу по-висок хонорар, като са толкова сигурни, че ще спечелят делото.
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България всичко е като в политиката , от 1989г. , та до днесКА . НЯМА ПРАВИЛА И МОРАЛ , ЛИПСА НА ЕЛЕМЕНТАРНА ДЪРЖАВНОСТ И РАВНОПРАВИЕ ... КОРУПЦИЯ И БЕЗЗАКОНИЕ . Така пише и във всички доклади за България от ЕК на ЕС всяка година , само се сменя годината : "СЛАБА СЪДЕБНА СИСТЕМА , КОРУПЦИЯ И БЕЗНАКАЗАНОСТ ВЪВ ВСИЧКИ ДЪРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ , НА ВСИЧКИ НИВА'' ... И накрая: България най-бедна , най-болна , най-НЕГРАМОТНА и най-КОРУМПИРАНА ДЪРЖАВА !!!Какъв Шенген , какви 5 леА ?Законът позволява съд.
25
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Номерата съответстват ли на роднинската връзка? - Съответстват! Значи болничният екип е действал съвестно. Номера именно затова се слагат - да се сверяват при евентуална разсеяност или други случаи. Майките трябва да го разбират, поне виждат номер и на себе си. Това че майките са кьорррави, не значи, че трябва да бъдат позлатявани. Ако човек си изгуби документите, плаща изгубилият ги, а не МВР-то.
24
5
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Не е ли най-важното на първо място, че си взехте собствените деца, а някакво обещетение ,естествено трябва да има за нервите,безсънието от тревоги, душевната болка И за назидание болницата да плати определена сума примерно за детската болница, друг път да внимават всичките
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Аха... аЙдукатите са научили потърпевшите за каква сума иде дума ,. не знаете ли , че 300 000 е точната сума : !00 000 за ромката , 100 000 за аЙдуката , и 100 000 естествено и за СЪДИЯТАААА ..Какво се праИте че не знаете ?Същото е и за ОТЧУЖДАВАНЕТО НА ЗАМИ по новите магистрали ,..идват аЙдукатите при / например бай Петко/, и го научават да не се разписва за например 200 000 лева обещетение , а да образува ДЕЛО, и винаги го ПЕЧЕЛЯТ , от 200 000 лева ,на 3 млн. , като по 1 млн ., за съдията .
22
4
 
17
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Тази история ми изглежда така - имайки предвид изобретателността на етноса, специализиран в измамите, размяната на децата, "разкриването" й, претенциите към държавната институция за стотици хиляди левове обезщетение - всичко това ме навежда на мисълта за една много добра постановка, с цел парично облагодетелстване. Но никой не е водил разследване в тази посока. Няма размяна на бебетата - това е абсурдно; има размяна на опознавателните им знаци, с цел да се заблуди следствието.
21
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е най-гнусното,което може да ти се случи,така,че имат право на обезщетение без адвокати,а от парите за здрвно осигуряване.По 200 хиляди,за по едно апартаментче в Люлин.Не на Сан Стефано все пак....
20
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До баба мара... Маро , ако ти си потърпевшата , какво би сътворила ?
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До баба мара.. аМА мАРО : ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО В БЪЛГАРИЯ , ПЛАТЕНО ЛИ Е , ИЛИ НЕ Е ,... ПО КОНСТИТУЦИЯ , И НА ПРАКТИКА ?
18
2
 
11
 
! Отговори
Каракочев преди 1 година
Адвокатите точат лиги, ама май няма да им се отвори парашута.
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо болниците искат ПЛАТЕНО *** , да не говорим колко пъти трябва да плащаш и за КОНСУЛТАЦИИ по време на бременността ,... НАЛИ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО В Бг Е БЕЗПЛАТНО ... поне така ПИШЕ В КОНСТИТУЦИАТА ... , поне премахнете тази точка , за да не се излагаме пред ЕС ... Здравеопазването в Бе-Ге-тото , ДА Е ПЛАТЕНО .
16
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Двете "***" затова се офлянкваха толкова време и не си ги размениха. Обсъждали са с адвокатите парите, които могат да изтърмъчат. Все пак лесните пари са по- важни от бебетата им. Допълвам, че не съм фен на бг медиците.
15
2
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
никакви пари да отиват на съд
14
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко са , би трябвало над 1 млн. ... На фона на ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО , ДА ТОВА Е ПРЕ-СТЪ-ПЛЕ -НИЕ !Тук съм съгласен със ромката !
13
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голямо, голямо, колко да е голямо това обезщетение. Няма да крадат цяла година и ще го платят без да усетят.
12
3
 
8
 
! Отговори
Майна преди 1 година
АДВОКАТИТЕ ИСКАТ МНОООГО, ПОНЕ 50% ОТ СУМАТА.
11
12
 
14
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
МАЙКИТЕ СЪЩО СА ВИНОВНИ И ТРЯБВА ДА БЪДАТ ПОНЕ ПОРИЦАНИ ЗА ТОВА, ЧЕ ВЪОБЩЕ НЕ СА ПОГЛЕДНАЛИ НОМЕРАТА НА ГРИВНИТЕ, КОИТО СА БИЛИ ВЕРНИ!!! НЕВЕЖЕСТВОТО И БЕЗХАБЕРИЕТО НЕ Е САМО НА БОЛНИЦАТА. НИКАКВО ОБЕЗЩЕТЕНИЕ!!! Да не говорим, че едната Умишлено Не е съобщила за смяната на бебето й и трябва са бъде Съдена за отвличане на дете!!!
10
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само нещастия ще донесат тези искове на тези, които лакомят! Това въобще не показва грижа за децата или родителите, единствено ТЪЪЪЪЪппа алчност.
9
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Редно е майката, която е открила далаверата с размянада да получи поне двойно по-голямо обезщетение.Другата определено е знаела, да не кажем, че би трябвало и да бъде съдена, че не е съобщила, че са и дали бяло дете, вместо нейното черно!