Финансово грамотен ли е българинът?

Експерт: Акциите са активът, които побеждава инфлацията
4 фев 2023 14:47, Анисия Иванова
172
Финансово грамотен ли е българинът?
Снимка: БГНЕС

Финансовата култура на българите е под тази в западните общества. Това обясни Георги Георгиев, който е част от екипа на Карол“. По думите му българите нямат култура да инвестират на капиталовите пазари в акции или облигации. Всичко опира до наследството. Интересът към обучение у нас обаче е голям, отчете той пред БНР.

„Голяма част от младите хора са с различна философия за живота. Започваме обученията с това, че първо трябва да се научим да спестяваме. След това обясняваме на хората, че най-добрият начин да повишат доходността на своите спестявания е като ги инвестират в акции. Това е активът, който в дългосрочен план побеждава всички останали“, каза той.

Хората се замислят дали е резонно да държат парите си в банка, предвид ниските лихвени проценти, обясни Георгиев: "Реалната доходност в този случай е отрицателна. Започват да се търсят възможности за инвестиции“.

През последните 100 години акциите са активът, които побеждава инфлацията, обясни още финансовият консултант.

„Всеки може да си купи акции. Хубаво е да знае какъв хоризонт имаме пред себе си. Има риск от загуба, но колкото е по-дълъг хоризонтът за нашите инвестиции, толкова по-малък е шансът да загубим“.

Хората, които не разбират от инвестиции, е по-добре да се доверят на фондове, разясни още той.

„Има много взаимни фондове, които се предлагат от управляващи дружества с многогодишна история. При тях рискът е по-малък и се разпределя. Инвестира се в кошница от добре подбрани акции“

Дружествата управляват фондовете и нямат право да използват парите им, обясни още Георгиев. „Има Комисия за финансов надзор, която следи за тези дейности. Всеки може да види кои са лицензираните посредници. Фондът няма как да се изпари. Не сме във времената от средата на 90-те години“.

Американският пазар прави по 9% средна годишна доходност, посочи Георгиев. Първата стъпка от процеса по инвестиране е да предвидим каква част от парите си може да рискуваме в дългосрочен план, посочи експертът.

„Може да се инвестира всеки месец една и съща сума. Постепенно се изгражда позиция. Има инвестиционни посредници, които ви дават възможност да си отворите сметки, с които вие да търгувате. Има и дружества, в които се управляват парите на клиентите. Таксите са минимални. Комисионните варират от 0.5 до 1.5%. Определят се в зависимост от риска на съответния фонд“.

При извършването на инвестиция трябва да се следят финансовите показатели на компаниите, обясни Георгиев.

„Много от тях правят презентациите и огласяват очакванията си. Може да преценим как се търгува спрямо другите. Всеки сектор има своето време на капиталовия пазар“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напротив достатъчно глрамотни сме за да осъзнаем, че ще загубим пари на борсата просто нямаме такава култура като западняците. Че то ние имаме борса от 30 години.
81
10
 
2
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Трудно е да инветсираш, когато няма начален капитал. Затова за мен е най-изгодно в букмейкърите. Там още с регистрацията ти дават един голям бонус и други по-малки в зависимост от залозите. Това си е дефакто подарък - чиста пара. Преди няколко се регистрирах в няколко букмейкъра и само от бонуси общо имах над 2000 лв. Това е дефакто подарък - дават ти чиста пара. Това не е малък капитал, за няколко седмици тези 2000 ги направих 30 000лв.Така че ето го разрешението на проблема с липсващия капитал
80
0
 
1
 
! Отговори
бе преди 1 година
ало малиновия ти някога излизал ли си от село та пан джийя
79
0
 
4
 
! Отговори
да грамотен е преди 1 година
Ама кой му дава финанси?
78
9
 
5
 
! Отговори
до 85 преди 1 година
Ами ние сме си най-пpocтата нация в ЕС безспорно. Поглеждаш масовия емигрант берач на малини и масовия шкембак жител в панелка и ти става ясна картинката.
77
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Финансово грамотен ли е българинът? Ко? Не!
76
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ех,все прости ни изкарвате бе, Киряк Стефчовци!
75
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Финансово грамотен е щом Ружа Игнатова и Неkсо измамиха целия свят.
74
0
 
8
 
! Отговори
факта че стотици преди 1 година
хиляди бг са теглили бързи кредити допуснали това и си преизбират локумджиите на избборитте показва колко Финансово грамотен е българинът
73
4
 
3
 
! Отговори
до 80 преди 1 година
Нямаш пари, защото нямаш финансова култура, простичко е :-)
72
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Масовият българин категорично е тотално функционално и респективно финансово неграмотен. Категорично. Мисли си, че кредитната карта е кредит, няма си понятие защо се използва, взима бързи кредити с 50% лихва вместо кредит от банка с 4-5%, плаща само в брой, защото с карта щели да го измамят, няма си идея какво е chargeback и как кредитната карта го пази и така нататък. В общия случай нещата са си според професията и доходите. Колкото по-беден, толкова по-пpocт. Закон.
71
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква финансова култура , като няма пари .
70
13
 
1
 
! Отговори
Бет преди 1 година
Подкрепям вече коментиралите, че от букмейкър, ако следиш изкъсо футбол, има по-голяма възвръщаемост, отколкото от акции, а и хазартна печалба не се облага с данък. Правил съм и по 10 000 някои месеци, нямам месец без да не съм на минимум 2-3000 печалба. Вече има толкова много опции за игра на живо - корнери, тъчове, картони, освен крайните резултати на мачове, че само *** не биха печелили. Ако вървя така, до 1-2 години ще съм си осигурил финанси, за да мога да се пенсионирам, а още нямам 30г
69
0
 
5
 
! Отговори
бай ганююю преди 1 година
що за въпрос естествено че българинът е финансово грамотен,финансово културен и най вече е финансово ерудиран!!!ако не вярвате отидете в кауфланд и ще видите с очите си финансовата му грамота и култура....хайдееее събота е не чакайте марш в кафланда на сензационно ниските цени на ударно ниските цени с неустоимо качество там в кауфланда най евтини са родните продукти и с високо качество....мбухахахахахах
68
2
 
7
 
! Отговори
Финансист преди 1 година
Истината е следната. За да инвестираш, трябва да имаш капитал. Някои имат наследствен и ако са сравнително умни, и предприемчиви, то нещата стават сравнително лесно. Други нямат нищо и започват от 0. Те трябва първо да натрупат инвестиционен капитал. Това не става лесно и бързо, освен ако не говорим за хазарт или престъпления. Обикновено са необходими поне 15-20 години много здрава работа, спестяване и лишения. С успешна кариера или бизнес до към 40 год. човек може да натрупа необходимия капитал
67
3
 
6
 
! Отговори
а печалба има ли? преди 1 година
Инвестира се в кошница и $чекмеджета$ от добре подбрани акции
66
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боко от Банкя е финансово грамотЙен, залага на евро и злато, а не на биткойни.
65
15
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
В джоба ми има IPhone 14 pro max, кола на 4 години, наследствен апартамент в София и къща в провинцията от родителите в ми, заплата от 6500 лева чисти.. Живея си живота! За каква финансова култура става въпрос - не мога да си изхарча парите по заведения и дискотеки!
64
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При 1000 лв заплата какви акции, какви облигации какви 5 лв?! А може би и на борсата трябва да играеш... с 50 лв,които са ти останали след като си платиш сметките и се нахраниш.Тия хептен за и...ти ни вземат!
63
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иначе съм съгласен, че децата от малки трябва да се учат как да оперират с парите да са отговорни и да не ги пилеят.