Финансово грамотен ли е българинът?

Експерт: Акциите са активът, които побеждава инфлацията
4 фев 2023 14:47, Анисия Иванова
172
Финансово грамотен ли е българинът?
Снимка: БГНЕС

Финансовата култура на българите е под тази в западните общества. Това обясни Георги Георгиев, който е част от екипа на Карол“. По думите му българите нямат култура да инвестират на капиталовите пазари в акции или облигации. Всичко опира до наследството. Интересът към обучение у нас обаче е голям, отчете той пред БНР.

„Голяма част от младите хора са с различна философия за живота. Започваме обученията с това, че първо трябва да се научим да спестяваме. След това обясняваме на хората, че най-добрият начин да повишат доходността на своите спестявания е като ги инвестират в акции. Това е активът, който в дългосрочен план побеждава всички останали“, каза той.

Хората се замислят дали е резонно да държат парите си в банка, предвид ниските лихвени проценти, обясни Георгиев: "Реалната доходност в този случай е отрицателна. Започват да се търсят възможности за инвестиции“.

През последните 100 години акциите са активът, които побеждава инфлацията, обясни още финансовият консултант.

„Всеки може да си купи акции. Хубаво е да знае какъв хоризонт имаме пред себе си. Има риск от загуба, но колкото е по-дълъг хоризонтът за нашите инвестиции, толкова по-малък е шансът да загубим“.

Хората, които не разбират от инвестиции, е по-добре да се доверят на фондове, разясни още той.

„Има много взаимни фондове, които се предлагат от управляващи дружества с многогодишна история. При тях рискът е по-малък и се разпределя. Инвестира се в кошница от добре подбрани акции“

Дружествата управляват фондовете и нямат право да използват парите им, обясни още Георгиев. „Има Комисия за финансов надзор, която следи за тези дейности. Всеки може да види кои са лицензираните посредници. Фондът няма как да се изпари. Не сме във времената от средата на 90-те години“.

Американският пазар прави по 9% средна годишна доходност, посочи Георгиев. Първата стъпка от процеса по инвестиране е да предвидим каква част от парите си може да рискуваме в дългосрочен план, посочи експертът.

„Може да се инвестира всеки месец една и съща сума. Постепенно се изгражда позиция. Има инвестиционни посредници, които ви дават възможност да си отворите сметки, с които вие да търгувате. Има и дружества, в които се управляват парите на клиентите. Таксите са минимални. Комисионните варират от 0.5 до 1.5%. Определят се в зависимост от риска на съответния фонд“.

При извършването на инвестиция трябва да се следят финансовите показатели на компаниите, обясни Георгиев.

„Много от тях правят презентациите и огласяват очакванията си. Може да преценим как се търгува спрямо другите. Всеки сектор има своето време на капиталовия пазар“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
2
 
! Отговори
БГ депо? преди 1 година
До До 109 - говорим за България. В коя българска банка можеш да си отвориш депо, с което да купуваш акции от да кажем борсите в Франкфурт или Уолстрийт? Говорим за Българска банка, не за чужда където да трябва да търсиш, да доказваш адрес и документи?
101
0
 
10
 
! Отговори
запознат преди 1 година
Този който обяснява това - не е финансов гуру.Инвестицията в акции е рискова. По същество това си е законна измама - акциите не създават (почти) добавена стойност.И си е риск.Инвестирах малка сума в акции и знам отлично за какво става дума.И съм си извадил поука: Там където аз нямам контрол и влияние - няма да има мои пари. Да си ги влагат другите.Аз ще инвестирам в материални запаси или нещо което мога да пипна съхраня или контролирам.
100
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Можем да си отговорим на въпроса от заглавието по броя реклами на бързи кредити и залагания по телевизията.
99
1
 
1
 
! Отговори
До 109 преди 1 година
Акции може да си купиш от толкова много места, независимо на кое място в света живееш. Ти не ли си чувал за интернет брокери - еторо, интерактив брокерс, метатрейд. И купуваш истински акции, а не CFD. Може да купуваш и CFD, ако искаш, там правилата са други. Но акциите са свободно досъпни с обикновени приложения - в какви банки ще ходиш, в 21 век сме, приятел.
98
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сложна работа е да играеш на борсата и да печелиш малко катоформа на комар е.
97
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблемът не е толкова грамотността, защото има много грамотни, предимно по-млади хора, които инвестират в крипто валути, играят на стокови борси и други модерни финанси. Но като цяло в БГлипсват на адекватни финансови продукти. Примерно акции в България не можеш да си купиш от банката, като дългосрочна инвестиция. Липсва финансово депо. В Холандия всяка банка предлага подобни депа. Тук ако искаш акции играеш на CFD, което е спекула,а не инвестиране. БГ банките педлагат малко финансови продукти.
96
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инвестицията в акции е добра, ама е хубаво да ги купиш когато цената е ниска, цената е ниска, когато дойдат кризите. Веднъж на 10 години и после до 2 години си връща стойността, а има и дивиденти. Хем е много лесно, хем не е, но трябва да се интересуваш и да познаеш пазарните принципи и да разбираш математиката.
95
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
99% от печелещите от борсата са с вътрешна информация за бдещи закони, коя, компания ще изкара нов продукт. инавация, кога ще се вдигат и свалят лихвени проценти, кога смата компания ще си купува само акциите за да им вдигне цената и т.н.
94
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Световните борси са нещо прекрасно но не са за проУсти народи какъвто е българския.А в Бг борса НЯМА. Всичко е Шменти-капели.
93
4
 
9
 
! Отговори
Георги преди 1 година
От футболни залози се печели, ако си хладнокръвен и следваш изграден алгоритъм. И там има математика. Причината много хора да затъват, е че масово утайките на обществото ламтят за бързи печалби. Те са много емоционални. Ако си сериозен и дисциплиниран, следваш математически модели, ще си на печалба. Аз съм на плюс 75 000 лв. за последните две години.
92
9
 
2
 
! Отговори
До 97 преди 1 година
А бонусите какво са. Дават ми 200 лева и с тях играя. От акции може да направиш някакви сериозни пари след няколко десетилетия. От букмейкъри става по-бързо, ако следиш спорт - футбол, тенис, формула1 или в каквото си специалист. Имам приятели, които са се специализирали в спортове, познават ги в детайли. Да, често губят, но печалбите им винаги са по-големи, винаги са плюс дългосрочно, и то с десеторни по-големи темпове от акциите. Говорим за огромни печалби, но трябва да се посветиш.
91
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не само, че българина не е финансово грамотен, Ами май и тия дето ни управляват не са. С това тяхно управление и те ще убеднеят, не само ние. Активите на умираща държава не струват много.
90
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На борсата й трябва достатъчно нови балъци за да не се разпадне Понци схемата.
89
1
 
18
 
! Отговори
проблемът е преди 1 година
Бг финансите са в ръцете на пълни неграмотници и крадци
88
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 97 Освен това винаги има големи, акули като Соррос, Бъфет и т.н. Които залагат срещу теб и ти винаги губиш.
87
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Акциите наистина побеждават инфлацията но с две уговорки!!Първо, не всички акции побеждават инфлацията а само НАЙ-добрите и Второ, нито една бугарска акция не побеждава инфлацията.Кажат ли ви български акции/облигации БЯГАЙТЕ с 200!!! Защото всичко е менте.
86
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Букмейкърите не правят подаръци, това си е чист комар в които залагаш и ако спечелиш взимаш, ако загубиш, губиш всичко. Освен това като пример мога да дам, ако залагаш на езии тура, кой пръв ще бие център, шанса е 50/50, но букмейкъра ти дава по-малък коефициент, това се нарича нечестна игра. Така печелят много от кандидат милионерите. При акциите много трудно можеш да загубиш всичко, а освен това им и дивидент.
85
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите сме западни роби на нас дори не ни е позволено да гласуваме за ЕС, НАТО и ЕЗ.Какви борси ви гонят бе?
84
0
 
17
 
! Отговори
Финансово грамотен преди 1 година
Аз от две години инвестирам в акции и съм на -30% и то в процес на инфлация!
83
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако беше българина много грамотен, нямаше да сме най- бедните в Европа. Той не само, че не е финансово грамотен, Ами си е неграмотен по принцип, иначе как щяха да го лъжат, че ще го оправят повече от 30 години едни и същи и той пак да си ги избира.