Отбелязваме 151 години от рождението на Гоце Делчев с напрежение

Очакват се провокации
108
Отбелязваме 151 години от рождението на Гоце Делчев с напрежение
Снимка: БГНЕС, архив

България и Северна Македония ще отбележат 151 години от рождението на Гоце Делчев под знака на напрежението и силно полицейско присъствие.

Очаква се много хора от страната ни да пътуват към Скопие - независимо от изострения тон между властите в двете държави.  

Полицейски сили са разположени в по-широкия район около църквата „Свети Спас“ и по цялата дължина на улиците, водещи към нея. Достъп до нея имат само лица с разрешителни.

Специални мерки за сигурност ще има, очакват се държавни делегации, водени от президента Стево Пендаровски и премиера Димитър Ковачевски, както и представители на още няколко институции. Само обявените делегации ще имат достъп до църквата "Свети Спас". Останалите делегации и граждани, които не са предварително заявени, няма да могат да поднесат цветя по време на държавната церемония.

България няма да изпрати официална делегация в Скопие, ще присъства само министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Заради криминалните прояви към българските културни клубове в югозападната ни съседка през последните месеци и зачестилите нападения срещу българи от Република Северна Македония, властите там са предприели изключителни мерки за сигурност и недопускане на провокации, както от страна на крайно настроени македонски граждани, така и от български граждани, които ще отидат да се поклонят пред гроба на Гоце Делчев.

Има закани за блокиране на граничните пунктове, за да не бъдат допускани хора от България да отидат в Скопие на 4 февруари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още по темата: гоце делчев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите, където и да живеят, почитат своя герой Гоце Делчев. Дори и македонистите в РСМ, се прекланят пред българския герой Гоце Делчев. Как го наричат те, това не е важно за нас българите. Важното е, приматитеот РСМ, насъсквани от Москва и Белград, да не упражнят насилие над българи. За това трябва да се погрижат службите на реда в Скопие, ако искат страната им да стане европейска членка.
31
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Във Варна има много потомци на македонските българи,обаче познавам един от Егейска Македония,който убедено твърди,че е потомък на древните македонци!
30
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гоце Делчев сам се е определил като българин!Когато фактите говорят и боговете мълчат.
29
5
 
3
 
! Отговори
не става преди 1 година
Не може да си слагач,страхлив и завистлив,и да вървиш напред!За това и младите бягат!
28
0
 
16
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
То отношенията между България и РСМ, вече станаха ,като между Сърбия и Косово.
27
11
 
8
 
! Отговори
петрич преди 1 година
Аз съм от Петрич и твърдя , че в нашият град и селата има много местни хора с македонско самосъзнание които се самоопределят македонци , а не българи.
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудя се ,какво казва духовинството в Македония по тези въпроси.То най-добре знае,в тях са църковните книги.
25
9
 
9
 
! Отговори
тъпа алчност преди 1 година
На българина все другите му са виновни!Руснаци,сърби,турци,международното положение...А той света вода ненапита!!!Когато Милошевич предложи да разделим Македония,желю отказа и им даде танкове!На какво е разчитал-неизвестно!Сега- кой ни скъса гащите!?
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напрягайте се кат си нямате друга работа
23
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БГ е в такова положенте,че изобщо не ми пука за македонските пробеми.
22
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Атаката на нашите след заповедта на Фердинанд идва след месечно окопиране на нашата армия. Било е огромна грешка, но имайте предвид че са чакали отново Русия като арбитър да каже. Според някои документи нарочно Русия се забавя с отговора за да не издържат нервите на войниците и българите да се окажат агресори
21
2
 
10
 
! Отговори
Ама преди 1 година
До София Нали има и добруджанци, тракийци, шопи, родопчани и т.н, как всички ще сме македонци? Да, има и македонци, но северномакедонци няма!
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За жалост , на нашите деди и прадеди не им е пукало някога за Левски и за другите вехти войводи.Затова ние българите днес не знаем техните гробове и ходим да роним сълзи на чужди гробове .
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И на Гоце и на Яне ние ги знаем къде са убити и положени. Ние сме им дали на Гоце останките. Аргумента е несъстоятелен. Относно Левски и Ботев, да за тях не знаем. Единия турците го убиват, другия вероятно е предаден. Имайте предвид, че има разлика от 40 години в събитията за това време са си взели поука
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябваше в замяна на признаването и членството на фиром в ЕС да си искаме костите на Гоце, които сме им дали 1946 г. Светиня на България, няма място там. Хора са припадали и ревали когато сме ги дали на маседонсите. Сега ги ползват за антибългарска пропаганда. Нищо никога не се дава на тия даром. Долно пл.еме
17
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо македонците си знаят гробовете на Гоце , на Яне , на Даме и на всички други техни войводи , а ние българите не знаем гробовете нито на Левски , нито на Ботев , нито на Бенковски ...???
16
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лицето Желев първи призна измисленяците,първия български предател след промените!
15
4
 
2
 
! Отговори
до 18 преди 1 година
Само , че за разлика от Гоце Делчев на Васил Левски не му се знае гроба.
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скрий се ве. И Гоце и Левски винаги са твърдели че са българи. Четете ги техните думи. Не сръбско руската пропаганда. Огромна грешка беше признаването на фиром, даването на пари, техника и електричество. Ние ви направихме Гоце герой понеже слушахме руските комунисти
13
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каквото е Васил Левски за България и българите - същото е Гоце Делчев за Македония и за македонците.Апостоли на Свободата..

Спонсорирани публикации