Ако има насекоми в храните, ще е указано на етикетите

Засега на българският пазар ги няма, но скоро ще се появят
246
Ако има насекоми в храните, ще е указано на етикетите
Снимка: Pixabay

Насекомите, които наскоро бяха разрешени за влагане в храни, задължително трябва да се изписват на български и на латински език на етикета, дори да се съдържат в минимално количество. Това заяви пред БНТ д-р Иван Генчев, директор на Дирекция "Контрол на фуражните и страничните животински продукти", БАБХ.

Още по темата

Той уточни, че има стриктен европейски регламент, който контролира това.

"Без наше знание няма как да консумираме насекоми, тъй като европейското законодателство ясно посочва какво трябва да се упоменава на етикета и как трябва да се обозначават насекомите. Без знанието на потребителя и неговия информиран избор, той не може да закупи храна, в която са вложени насекоми, а той не желае да ги консумира. Всеки избор за консумация на храна, в която са вложени насекоми, е избор на потребителя. И ако реши да пробва, може да го направи, без да се притеснява за здравето си – те ще са безопасни.

Не е вярно, че вложено брашно от насекоми под 5% няма да е обявено, тъй като брашното от насекоми е алерген и то трябва да е упоменато на етикета. Задължително се изписва вида на насекомото, латинското наименование, в скоби се изписва на български. И то трябва да е с цвят или шрифт, различен от останалите, така че потребителят да го види", посочи д-р Генчев.

За момента одобрени за консумация са видовете: брашнен червей, ларвата на брашнения бръмбар, домашен щурец, прелетен скакалец и малък брашнен бръмбар. Разрешена е консумацията им под формата на брашно, замразени или изсушени.

"Всеки един вид насекомо се одобрява индивидуално и в последствие се вписва в европейски регистър. За всяка храна, за която е определено, че може да се влага, е определено и нивото на продукт от насекоми, който може да се влага под формата на грам на 100 грама. Всеки производител е задължен за де съобрази с това изискване и не виждам какво би притеснило потребителите, тъй като процеса е контролиран от самото начало", изтъкна той.

Към момента на българския пазар не се предлагат подобни продукти, но се очаква те да навлязат в най-скоро време, тъй като има световен глад за протеини и много хора са отворени към нетрадиционните хранителни продукти, коментира още д-р Генчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още по темата: насекомихранаетикети
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
2
 
12
 
! Отговори
Настърванус преди 1 година
и така градовете опустяха и всички се върнаха на село, освен АйТита която предпочиташе богомолките карамелизирани
118
11
 
4
 
! Отговори
До 139 преди 1 година
Абе гьон..в Русия разрешиха ларви от мухи в същото времеВерно си "***"..
117
2
 
7
 
! Отговори
носете каски преди 1 година
от кога в ЕС са разрешили да пребиват жени? аз знам че само педофилите ги пуснаха в училищата да си избират от там деца щото били болни а ние обичаме болните и слабите
116
9
 
3
 
! Отговори
До 138 преди 1 година
Абе гьон..в Русия разрешиха ларви от мухи в същото времеВерно си "***"..
115
2
 
11
 
! Отговори
специалитет ЕС преди 1 година
Лебарки на скара в сос от бълхи.
114
1
 
5
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Ми и за герб да гласуваме кво бацо ще каже така нареди големият шеф
113
1
 
0
 
! Отговори
Етикетен преди 1 година
не ги близвам, ако не ги пише вътре
112
8
 
12
 
! Отговори
киро тъпото ЕС преди 1 година
Еми нищо вие пак гласувайте за ПП и ДБ и после и лай .. ще ядете не печени а директно пфу ес
111
1
 
17
 
! Отговори
Хемус преди 1 година
Това лято войната ще е за всяко дърво с джанки
110
0
 
11
 
! Отговори
Журналиста преди 1 година
Не беше ли оня в завода за салам в холандия дето добавят протеин от хлеб ,,арки май в ютиб имаше нещо по темата преди време
109
2
 
17
 
! Отговори
Онуфрий преди 1 година
Приятен Апетит!!!!!!!! А, после Соца бил лош, а??? Ей, след 10-на годинки ще си спомняте с Носталгия за онзи отминал период!
108
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както е тръгнало , забраниха ви розовото масло , може сега и киселото зеле да забранят
107
0
 
23
 
! Отговори
Ах преди 1 година
Как ще бъде указано?с малки буквички някъде най отзад?!!Трябва с голям и ясен знак,че има насекоми!Например шестоъгълник със щурец или червей!!!Друго ми е интересно?!След като това гнусно нещо е алерген,силен при това кому ,аджаба е нужно да се слага в храната???Тия професори и доценти които сега обясняват ,че може да се ядат тия гнусотии ,да кажат колко взеха под масата за да ги рекламират?Това е престъпление да поставяш такива отвратителни неща в храни за човека.Като ги ядат в Азия и Африка!
106
0
 
4
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
Истински разследващ ,независим граждански журнализъм ,там ги засягам тия теми обширно гледайте ме аз съм https://youtu.be/mJ7wwsFcG_4
105
0
 
5
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Беръозка продава и украински , латвииски стоки едните са в ес другите искат да влязат
104
1
 
11
 
! Отговори
:) преди 1 година
И 20-годишно телешко, и суха кръв, и палмово масло, и натриев глутамат ядохме, без да ги пише на етикетите. Значи и насекомите ще ядем, без да знаем. Каква е ползата от етикетите?
103
0
 
11
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Мале тия сигурно и пльхове ще бутнат кьм насекомите у саламите
102
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Винаги имаме избор . Нито Русия, Индия ,Китай ,Бразилия , Арабския свят и тн , не се съобразяват със англосаксонските д.иво.тии
101
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Квото кажат от ЕС всичко е хубаво,нали така либерасти ?Всички до един от родата ще гласуваме за Възраждане .Стига толкова .
100
0
 
18
 
! Отговори
обява преди 1 година
продавам двустаен с разработена ферма за хлеб арки. с таван на кокошинки и мазе с био мишоци. Може и поотделно. Цена по договаряне