Около 48 хил. са работещите пенсионери в България

Безработицата от 3,9%
20 фев 2023 10:17, Нели Христова
46
Около 48 хил. са работещите пенсионери в България
Снимка: Pixabay/besnopile

Около 47 – 48 хил. са работещите пенсионери в България. Увеличаването на заетостта е част от идеята на бизнеса да назначи повече хора, за да расте. Когато те липсват на пазара е тежко. Безработицата от 3,9% е едно от най-ниските нива, които сме стигали. Това каза Надя Василева, председател на Българска конфедерация по заетостта пред NOVA News.

Тя направи анализ на данните на НСИ за работната сила през четвъртото тримесечие на 2022г. Василева очаква на фона на рецесията тази година да има обратна тенденция.

Експертът посочи, че като се гледа пазара на труда трябва да се има предвид, че има две групи – мобилни работни места и фиксирани работни места. В България услугите заемат около 69% от икономиката, около 30% е промишлеността, посочи тя. Василева уточни, че това е проблем.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко от работещите пенсионери са в държавни и общински подразделения
18
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Родителите ми са пенсионери от години с тавана на пенсиите, но още работят. Иначе им е скучно. Обикалят си и света де, но и работа си имат. Хора на науката са. Тук-таме някоя рецензия напишат, водят курсове за ученици, баща ми се заел разни уебсайтове да прави като хоби. Да не повярва човек, че говоря за пенсионери. Иначе повечето пенсионери у нас са стряскащо функционално неграмотни текезесари комунисти. Добре че нямам такива аутсайдери родители, а кадърни и технологично грамотни.
17
2
 
6
 
! Отговори
с преди 1 година
официалният брой на безработните в последните 6 м. е нараснала с 20 000 човека!
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тази ако е експерт здраве да е! Безработицата и то официално регистрираната е 5,2-5,3% по данни на агенция по заетостта, а нерегистрираната не се знае заради неактивните нито работещи и нито учещи лица! Проблемът на България е сивата икономика, плащането под масата и корупцията в разходване на публичните средства!
15
0
 
7
 
! Отговори
Иво преди 1 година
При прокудени 2-3 милиона навън в чужбина,само *** биха се радвали,че има 3.9 % безработица
14
4
 
7
 
! Отговори
гост преди 1 година
Мачко ми се виждат. Чак и пррезидента ни е пенсионер.
13
2
 
12
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Глупостк. Нещо сте объркали цифрата. Не са 48000 работещите пенсионери, а много повече. Само си направете сметката, че тия, които в момнента се пенсионират, са се родили примерно от порядъка на 140 000. От тях да са починали известен брой, имаме поне 100000 пенсионера на година. Аз почти не познавам пенсионер, който да не работи след пенсия. Минимум още 4-5години се работи. Друг е въпроса, дали това е известно на държавата.
12
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Работещи пенсионери-Радев,Чалъков,Атанасов и много още подобни,защо?Трябва със закон да им се забрани на такива да не се Назначават на държавна работа,като са кадърни да работят за частни фирми,толкова ли сме богати,да се назначават млади а не такива по на 70г.и още на държавна хранилка....докога
11
8
 
5
 
! Отговори
глурости преди 1 година
До АнонименЩо не погледнат пенсионерите от РВД или Минфина. Все гледат МО и МВР. 30 и повече години на това общество армията и полицията им пречат. Като стане някаква патакалама, ама защо така. 30 и повече години се съсипва държавността, образованието и културата. Във филма за буквитге говорят за държавна администрация. За едно 80-90% от работещите пенсионери работят на ниски длъжности и заплати, за които няма кандидати. Даже в някои частни фирми предпочитат пенсионери, защото по по-дисциплин
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те само в системата на МВР и МО толкова са много......защото им са ниски пенсиите само по1800до 3000лв
9
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
добре че работех стабилна работа и имам малка, но стабилна пенсия, а Ит-тата като им се спука балона и като трябва да продадат бентлито и имението щото не могат да ги поддържат, ще плачат
8
4
 
30
 
! Отговори
Forever преди 1 година
За да се налага да работят значи пенсията им не стига за нищо , работили цял живот и внасяли осигуровки в сляпо доверие към системата.
7
10
 
6
 
! Отговори
Христо до 3 преди 1 година
Че какво толкова става след 50 годишна възраст?
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ли изобщо кой да вярва на НСИ.
5
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
палицаите се пенсионират около 30 г и с 20те заплати които им дават тогава обикалят света, измазват старата къща на село и си гледат децата. а онези които не са богоизбрани бачкотят до 67г както е по закон и живеят с 300 лв пенсия
4
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са глупости. 340 хиляди са работещите пенсионери, не 48 хиляди.
3
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Христо. И ти си се набълбукал с глупости. Чакай да минеш 50-така пък пак ще те питам. А може и въобще да не си похващал работа през живота си затова бърбориш глупости.
2
24
 
9
 
! Отговори
Христо преди 1 година
Хората спокойно могат да работят до 80 години. Не виждам какъв е този зор за пенсиониране.
1
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сигурно са 10-орно повече понеже работят в "сивия сектор". То и без друго няма кой да работи.