Зайкова: В следващите 10 г. инфлацията няма да стигне ниски нива

Икономистът посочи ползите от въвеждането на еврото у нас
Обновена: 27 фев 2023 12:58 | 27 фев 2023 12:56, Елка Василева
54
Зайкова: В следващите 10 г. инфлацията няма да стигне ниски нива
Снимка: архив, БГНЕС

В следващите 10 години инфлацията няма да стигне до ниските нива от 2%. Трябва да бъдем търпеливи. Инфлацията обаче ще бъде стимулираща бизнеса. Това каза за NOVANews икономистът Мика Зайкова.

Още по темата
"За да въведем еврото, ще инвестираме към 800 млн. лева. Ще ни трябват до три години, за да видим ползите как надделяват над загубите и инвестиционните разходи", подчерта Зайкова.

По думите ѝ еврото е полезно за България.

"Най-голямата полза е, че лихвите върху външния дълг на България ще паднат. Ще се вдигне кредитният рейтинг с 2 степени поне. Вътрешните ни ДЦК ще отидат на европейския пазар, където лихвите също ще паднат. Вярвам на Пеканов, че това ще ни донесе около 250-300 млн. полза. Задължителните резерви на банките ще паднат от 10 на 1%, защото ще сме под егидата на ЕЦБ. Освободеният ресурс ще поевтинее кредитите", смята тя.

Според Валентин Кръстев, управител на фирма за подбор на персонал, приемането на еврото ще доведе до много по-лесното сравняване на заплати. "Неминуемо ще започнат такива сравнения ежедневно. Това ще доведе до натиск към заплащането и ще помогне на заплатите. Липсата на работна ръка също ще допринесе", коментира той.

От своя страна Симеон Борисов, кредитен консултант, еврото няма да повлияе на кредитите. "Лихвата ще се образува спрямо Euribor. Тя ще се покачи в момента на адаптация. В дългосрочен план еврото трябва да се случи, за да гледат по различен начин на България. Не трябва да има спекула", смята той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
xxx преди 1 година
Повечето финансисти и политици ни убеждават, че еврото вече удари своето дъно и цената му тепърва щяла да започва да се покачва. Аз пък съм на мнение, че както много пъти в историята много от тези така наречени "професионалисти" анализатори пак ще останат изненадани. Европа още нищо не усетила. В европа рецесията току що започна. Европа ще колабира, а цената EUR/USD ще достигне нива около 0.8150 Обикновен човек с обикновен анализ VS. професионалистите. Нека изчакаме...
44
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зайкова, кога ще се извиниш на българите и ще се покаеш???? Ти беше говорител на така наречената "Промяна" и рекламираше променкаджийските партии/ ИТН, ПП, ДБ, ***/, отровните, убитите и т.н. платени протестъри и радев, които са виновни за фалита на България: от една страна с подкрепата на протестърските партии за Радев и служебните му, от друга с кражбите, измамите и некадърността на кабинета Петков, което доведе до най-високата инфлация в ЕС, посредници за газа, тройни цени за горивата и т.н.
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Задължителните резерви на банките ще паднат от 10 на 1%"Ето за тия 9 % е борбата - да се окрадат и те! Освен това банките без резерви са и без ликвидност! Иначе за обикновения българин еврото ще донесе само негативи. Щели сме да си сравняваме заплатите по-лесно! По голяма тъпотия няма на къде... И сега си ги сравняваме, ама от това полза няма.Само не разбрах защо Чехия, Унгария, Швейцария, Дания и др.не се натискат да влязат в тая невероятно благодатна евро зона?
42
1
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До Анонимен...е,"много" може и да е малко пресилено,просто израз ..Но че са ДОСТА,предполагам и ти сам знаеш,но се хващаш за думата...А ако не знаеш,не питай мен !
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Просо, кои са тези "много държави от ЕС"?
40
3
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
баба Зайка е фърляла боб и редила Таро карти бре,за това е толкова сигурна..Обаче на мен ми прави впечатление,че никой от "корифеите",гърмящи и трещящи за приемане на еврото, така и не посмяха да обяснят защо толкова много държави от ЕС държат на националните си валути и нямат и намерение за "зоната" ?..Няма да ги изброявам,всеки ги знае..
39
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато САЩ и някой европейски държави не си намалят дълга, инфлация ще има. Някъде десетина години. Инвестирайте в злато, сребро и крипто.
38
0
 
1
 
! Отговори
ГешеФтурник преди 1 година
Чета коментарите и разбирам защо сме толкова назад!
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нобелови лауреати не успяват да предскажат инфлацията за 2 години напред, а баба Зайка решила да се прави на Ванга
36
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уви бабичката е много права.
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Таз с къв пост я купиха ? Много дето говориха против еврото се оказаха на яка ясла и веднага обърнаха палачинката. Кредитите за държавата няма да паднат а никой няма да ни даде . Ако ЕЦБ измисли престъпна схема може да стане нещо но последствията ще са тежки . Икфлацията свива потреблението и икономиката и е изцяло в полза на държавното хрантутничество и убива частни сектор . ЕЦБ трябва да отпечата целия дълг на западните държави иначе ще трябва да го връщат .
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 27 Инфлацията е винаги политика на държавата и на САЩ и ЕС да се обесцени заплати и пенсии и спестявяния и се държаи населението потчинено. 1996 г. беше да се свали Видемов и БКП и населението няма пари и обеднее за да емигрира или станат роби.
33
1
 
5
 
! Отговори
шопендар преди 1 година
И ТОЗИ КУ-КУ-МИ-ЦИН ПРОПОВЯДВА ТЪРПЕНИЕ.НЕ БЕШЕ ЛИ И ТЯ ТАМ КОГАТО С ВДИГНАХА ЗАПЛАТИТЕ,И ОТПРИЩИХА ИНФЛАЦИЯТА.
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази 90 годишна бабичка много знае след 10 год.какво ще е?
31
0
 
1
 
! Отговори
До аsd преди 1 година
Банките тези които не са свързани с юрибор се изчакват за да привлекат повече клиенти, но това е за 1 годишните кредити които до края на годината ще скочат, иначе виж колко са фиксирани те за 3 и 5 г те вече са като в Европа. ЕЦБ ще стигне поне до 3.5 пр което значи че плаващите едногодишни ще са поне 4 или 4.5 пр. и с инфлацията ще е интересно да се види как ще се оправят кредитополучателите
30
4
 
7
 
! Отговори
Манастира преди 1 година
На всички жълто паветници и русофили да им е честита хипер инфлацията. Нали махнаха ГЕРБ и вече всичко по хубаво. Сега ще ходят бедни и гладни.
29
3
 
4
 
! Отговори
asd преди 1 година
Не знам, таз мантра с евтините кредити, що продължават да я говорят... В момента, можеш да се финансираш у Бг-то на поне два пъти по-ниски лихвени нива, от колкото у Западната Еуропа ...... Дайте други ползи, че това с евтинджос кредитите не върви :)
28
0
 
6
 
! Отговори
До 27 преди 1 година
Хипер стана щото нарочно фалираха банките като обезцениха лева и прибрах парите на хората
27
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая мумия няма ли да изчезва вече?!?! Или ще ни вкара в поредната ОЩЕ по голяма дългова криза преди да пуккккне чифуткатта.
26
1
 
1
 
! Отговори
Аз Кочо преди 1 година
Лихвата *** бнб влияе само на наказателните лихви по кредитите която вече 9 +1..86 което не е малко. А ЕЦБ влияе върху лихвените проценти на търговските банки. Трябва време за тези които не са вързани с еирибор да вдигнат а другите които са вече вдигнаха.Забравете за ниските лихви