Пеканов: Няма как млякото в ЕС да е 1 евро, а у нас 3,60 лв.

За таван на цените не можем да говорим, заяви вицепремиерът
28 фев 2023 09:31, Александър Попов
187
Пеканов: Няма как млякото в ЕС да е 1 евро, а у нас 3,60 лв.
Снимка: БГНЕС

За таван на цените на стоките от малката кошница все още не можем да говорим, заяви вицепремиерът Атанас Пеканов пред bTV.

„Не сме тръгнали да предприемаме резки и агресивни мерки. Първите ни стъпки са меки – срещаме се с работодателските организации и търговските вериги. Последните ще трябва да предприемат мерки, защото не е нормално в повечето страни в ЕС млякото да е 1 евро, а у нас – 3,60“, заяви вицепремиерът и добави: Това е още един довод в полза на приемането на еврото. С влизането в еврозоната ще имаме по-голяма прозрачност на цените.

Той се надява на партньорство с големите търговски вериги, но това щяло да си проличи през следващите седмици. Ако не се стигне до партньорство, държавата ще се намеси чрез регулаторите.

"Държавата има инструменти, включително по линията на помощите, особено енергийните, където бяхме много щедри“.

Според него диференцираното ДДС не е довело до намаляване на цените и тази мярка е под въпрос.

"В България високата инфлация се формира от храните и горивата. Хората са притеснени от това, което се случва в магазините. Виждат практики, които не могат да бъдат обяснени, заяви той.

Коментирайки приемането на единната европейска валута вицепремиерът каза: „С влизането в еврозоната ще си спестим една голяма част от разходите заради превалутирането на лева. Ще имаме по-висок кредитен рейтинг, ще спестяваме 300 милиона евро, които можем да харчим както преценим. Еврото е допълнителен фактор за инвестиции. Ние искаме да влезем в еврозоната, за да се покачват нашите доходи по-бързо. Коя страна влязла в еврозоната е с намалял доход. Най-добрият пример са балтийските държави, където доходите продължават да се покачват“.

Пеканов допълни, че комуникационната кампания в подкрепата на еврото трябва да бъде по-активна, за да обясни плюсовете на гражданите и да опровергае митовете и страховете около неговото приемане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още по темата: Атанас Пеканов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
3
 
20
 
! Отговори
СобственикНаМагазин преди 1 година
Това момче колкото и да се пени не може нищо да направи. От миналия септември съм почнал да дигам цените и гледам, че хората не спират да купуват. В момента маржа ми се е утроил и ми се струва, че има още мегдан за нагоре. Реално докато хората купуват, никой търговец няма да се откаже от лесната печалба. Това е свободния пазар
140
0
 
6
 
! Отговори
Испанеца преди 1 година
До Анонимен в уейтроуз има и мляко по две лири за литър . Ама ти даваш най ниска цена . Не е много коректно . Все едно аз да дам цена на мляко от метро софия . Ама най ниска цена .
139
2
 
13
 
! Отговори
фактология преди 1 година
НХК Бургас 1995г. месечна заплата купуваше 1000 кутии Виктори. То сега няма толкова финни цигари, но 6 лева по 1000, кой взима такава заплата. Или 2500 бири пак качество което вече го няма, с такава заплата. Всяко село имаше 60 лични крави и 1000 овце, 100 крави на кооперацията, много агнешко се ядеше и свинско по 3 прасета в къща, и много сирене качествено. Но НДСВ направиха цените на зърното и фуражът на световни цени, и сега няма животни в селата. Животновъдството за 33 години се срива 3 пъти
138
1
 
6
 
! Отговори
фактология преди 1 година
Германският съюз на земеделските производители определя гранична изкупна цена на млякото от 33 евроцента за килограм. Във Врачанско цената от 1 октомври е 0,65 лв./л, а млеконадоят е спаднал с 50%. Мандрите в региона внасят мляко на 1,20 лв. Трябват субсидии и кредити като в Германия, за ниски цени и оборот - вместо 20 крави се отглеждат 200 крави. И повече магазини, конкуренти, оборотът зависи и от доходите на потребителите. Сега в БГ магазините са десет пъти по-малко, и в тях се купува за ден
137
2
 
4
 
! Отговори
българина преди 1 година
е проZ и алчен, за тва е на тва дереджв. По коментарите си личи проZтотията, а по цените алчноста
136
3
 
13
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 година
"Ние искаме да влезем в еврозоната, за да се покачват нашите доходи по-бързо." - чии доходи - на тези, дето ще се облажат от еврото или на всички останали? "Най-добрият пример са балтийските държави, където доходите продължават да се покачват" - а не е ли по-добре да разгледаме най-лошите примери? Ей така, за разнообразие а и да се поучим какво не трябва да правим.
135
1
 
9
 
! Отговори
Аланколу преди 1 година
ти май си ходил в Германия преди САЩ да взривят Северен Поток ! Вчера млякото в Мюнхен струваше 1.95 Еврота и стана дефицитно !!!
134
2
 
19
 
! Отговори
Приемете Еврото преди 1 година
и млакото ще стане 3.60 ама в еврота .... така се граби колония от покорни овце
133
4
 
10
 
! Отговори
Име преди 1 година
Трябваше да премахнем ГЕРБ още 2013 година - то тогава се видя - че не стават за нищо. Сега ще подсмърчаме още 40-50 години, бедни и нищожни. Хората взимат по 100 лева пенсия, това е великото управление на другарите и другарките и внучетата на ГЕРБ.
132
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да няма как. И това са въпроси на националната сигурност. Мутри и мафия са превзели цялата ни икономика. БАБХ май са за затвор!
131
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мхм, то и наште протмонета прозрачни ше станат, а като погладуваме още малко и ние прозрачни ще станем.
130
6
 
4
 
! Отговори
Име преди 1 година
Този е класически шут! Явно не е чувал за субсидии. А и млякото е по-добре да се консумира в изключително малко. Пълно с женски хормони, жените стават дебелогъзи, я момчетата с ц*ц*.
129
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
85 пенса за един литър и 316 мл е цената за пълномаслено 3.6 процента английско в уейтроуз лондон. подобна е цената в сейнсбъри. двете вериги са по скъпи от теско и другите.моркови в маркс и спенсър 40 пенса най евтините за коли.Изглеждав в бг заплатите са по високиот тези в лондон че пеканов филосовства само и не прави нищо
128
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За това недоразумение, че е министър, е отговорен президентът-*** на република българия. Следващият може да е някое животно от зоопарка.
127
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Мухаха, BASF затваря частично или намалява производството на определени материали. Нищо повече. Руски партенки" -- без суровини от Русия не могат да работят, за такива недорасляци като теб единственото направление е фронта в украйна.
126
1
 
2
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
В Австрия е 2 евро.
125
0
 
11
 
! Отговори
Anonimen преди 1 година
Как да няма как бе г-н Министър!Невиждаш ли че има как
124
6
 
8
 
! Отговори
Мая преди 1 година
Русия е виновна, както и русофилите. Те плащат на веригите да вдигат цените.
123
1
 
17
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Изкупната цена на млякото е 0.90 стотинки. Нормалната цена до крайния потребител не трябва да е повече от 2 лв.
122
1
 
13
 
! Отговори
@ преди 1 година
Ама как? Държавата защо не се намесва за да изчезне млякото изобщо и да не може да си го купиш нито за 3.60, нито за 7.20?